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市場調査レポート
商品コード
1693909

英国のフルサービスレストラン:市場シェア分析、産業動向、成長予測(2025~2030年)

United Kingdom Full Service Restaurants - Market Share Analysis, Industry Trends & Statistics, Growth Forecasts (2025 - 2030)


出版日
ページ情報
英文 153 Pages
納期
2~3営業日
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英国のフルサービスレストラン:市場シェア分析、産業動向、成長予測(2025~2030年)
出版日: 2025年03月18日
発行: Mordor Intelligence
ページ情報: 英文 153 Pages
納期: 2~3営業日
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概要

英国のフルサービスレストラン市場規模は2025年に334億9,000万米ドルと推定・予測され、2030年には475億2,000万米ドルに達し、予測期間中(2025~2030年)のCAGRは7.25%で成長すると予測されます。

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観光客の大幅な増加が市場の大幅な成長を牽引、ダイニングの新たな動向が市場成長に貢献

  • 英国のフルサービスレストランは、各国料理の消費増加によって牽引されています。多種多様な料理があるため、フードサービスやオン・ザ・ゴーでの消費意欲が高まっています。そのため、欧州料理がフルサービスレストランセグメント全体を支配しています。2020~2022年にかけて、このセグメントの売上成長率は32.18%を占め、増加していることが観察されました。2021年現在、英国には欧州各国から340万人以上が永住しています。そのため、イタリア料理、フランス料理、英国料理の需要が高まっている
  • 金額ベースで第2位の料理はアジア料理です。これはインド料理、日本料理、中華料理、広東料理の人気が高く、国内の地方に受け入れられているためです。2020年現在、家庭外で消費される中華料理は、1人当たり1週間平均12グラムです。レストランでは、主に英国人の口に合うように調理された広東料理が提供されています。
  • フルサービスレストランセグメントで最も急成長しているサブセグメントは中南米料理で、予測期間中にCAGR 7.72%を記録すると予想されています。中南米料理はメキシコ料理の嗜好により人気があります。人々は牛肉や豚肉を食べることに慣れているため、豚肉のファヒータやブリトーの需要があります。いくつかの大規模事業者は、他の料理と一緒にメキシコ料理をレストランに取り入れることに投資しています。
  • さらに、栄養豊富な食品の人気に伴い、中東料理が人気を集めています。ファラフェル、フムス、コフタなどが人気の料理です。このため、起業家はロンドンやバーミンガムなどの都市にトルコ料理レストランを設立するようになりました。したがって、FSRセグメントは予測期間中に6.64%のCAGRで推移すると予想されます。

英国のフルサービスレストラン市場動向

コスモポリタン料理への需要が牽引し、イタリア料理が英国で人気を集める

  • 2021年の4万2,070店から2022年には約3万5,129店のフルサービスレストランが英国内で営業しています。COVID-19の大流行がもたらした変化に加え、技術産業も急速に進化しています。レストランは良質な料理とサービスを中心に回っているかもしれないが、フードサービス市場では技術も重要な役割を果たしています。例えば、2020年には、QRコードが主流レストラン市場にはるかに浸透しました。英国市民の84%以上が食事の決済にQRコードを利用したことがあり、レストランの決済オプションの定番としてその存在を確立しました。この動向は2022年に拡大し、フルサービスレストランの成長においてさらに重要な役割を果たすと考えられます。
  • 欧州料理は、2022年のフルサービス市場で46.9%の主要シェアを占めました。イタリア料理は国内の消費者の間で一般的になりつつあります。コスモポリタンな料理、鮮やかな食材、糖分の少ないデザートへの需要が高まっています。2020年、英国では1週間あたり1人平均88gのピザが消費されました。同国で人気のあるイタリア料理には、パスタ、トマトソース、ペースト、プロシュート・ディ・パルマ、プロシュート・サン・ダニエーレ、プロセッコなどがあります。同様に、パルミジャーノ・レッジャーノ、マスカルポーネ、モッツァレラなど、イタリアのチーズも人気があります。
  • 2022年のフルサービス市場では、独立系レストランが67.6%と大きなシェアを占めています。英国では、個人経営の小規模レストランが取引を続け、繁栄しています。非人間的なフランチャイズとは対照的に、こうした小規模店の経営者は、顧客が集い、交流し、カジュアルで家庭的な雰囲気の中で食事を楽しむことができる快適な一角を頻繁に指定しています。観光客は、その土地の文化を探るために地元のレストランを訪れます。

英国ではフルサービスレストランの需要が伸びる。

  • フルサービスレストランの需要は、消費者行動の変化と郷土料理への需要により増加すると予想されます。現在、消費者は食と技術の革新を求めています。フードサービス消費者の約40%は非接触型決済オプションに関係なく快適にフードサービスしているが、フードサービス消費者の56%はそのようなオプションが重要であると回答しています。2022年に同国で人気があった料理は、ラムチョップ、チキン/ラムビリヤニ、サーモン刺身、ファラフェルで、価格はそれぞれ300g当たり14.5米ドル、12.5米ドル、7.2米ドル、7.1米ドルでした。料理メニューの革新とカスタマイズの需要は、フルサービス市場の成長を促進すると考えられます。
  • 中南米料理の人気が高まるにつれ、メキシコ料理を提供するレストランは料理タイプを増やしています。需要の高まりから、多くのメキシコ料理レストランでは、様々な特製タコス、ケサディーヤ、ブリトー、ナチョスなどのメニューを提供するようになってきています。ファラフェルやフムスを含む人気のメキシコ料理は、同国では300gあたりそれぞれ5.4米ドル、7.2米ドルの値がついた。消費者の需要が変化しているため、事業者は最も魅力的なメニューを競い合う必要があります。2022年のFSRの平均注文額は21.45米ドルでした。英国におけるフルサービスレストランの需要は、プレミアム化の傾向が強まっており、観光客による様々な国の料理への需要が高まっています。英国への海外からの訪問者数は2022年に約3,000万人となり、2021年から2,000万人以上増加しました。同国で最も人気のある国際料理は、中華料理、インド料理、メキシコ料理です。中華料理はグラスゴー、ロンドン、バーミンガム、ベルファスト、カーディフなどの都市で最も人気がありました。

英国のフルサービスレストラン産業概要

英国のフルサービスレストラン市場は細分化されており、上位5社で16.93%を占めています。この市場の主要企業は、Mitchells & Butlers PLC、Nando's Group Holdings Limited、Prezzo Holdings Limited、The Azzuri Group、The Restaurant Group PLCです。

その他の特典

  • エクセル形式の市場予測(ME)シート
  • 3ヶ月のアナリストサポート

目次

第1章 エグゼクティブサマリーと主要調査結果

第2章 レポートのオファー

第3章 イントロダクション

  • 調査の前提条件と市場定義
  • 調査範囲
  • 調査手法

第4章 主要産業動向

  • アウトレット数
  • 平均注文額
  • 規制の枠組み
    • 英国
  • メニュー分析

第5章 市場セグメンテーション

  • 料理
    • アジア料理
    • 欧州料理
    • ラテンアメリカ料理
    • 中東料理
    • 北米料理
    • その他のFSR料理
  • アウトレット
    • チェーン店
    • 独立アウトレット
  • 場所
    • レジャー
    • 宿泊施設
    • 小売
    • 独立型
    • 旅行

第6章 競合情勢

  • 主要な戦略動向
  • 市場シェア分析
  • 企業情勢
  • 企業プロファイル
    • Chennai Dosa Group
    • Mitchells & Butlers PLC
    • Nando's Group Holdings Limited
    • Pizza Hut (UK) Limited
    • PizzaExpress(Restaurants)Limited
    • Prezzo Holdings Limited
    • TGI Fridays Franchisor LLC
    • The Azzuri Group
    • The Big Table Group Limited
    • The Restaurant Group PLC
    • YO!Company

第7章 CEOへの主要戦略的質問

第8章 付録

  • 世界概要
    • 概要
    • ファイブフォース分析フレームワーク
    • 世界のバリューチェーン分析
    • 市場力学(DROs)
  • 情報源と参考文献
  • 図表一覧
  • 主要な洞察
  • データパック
  • 用語集
目次
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The United Kingdom Full Service Restaurants Market size is estimated at 33.49 billion USD in 2025, and is expected to reach 47.52 billion USD by 2030, growing at a CAGR of 7.25% during the forecast period (2025-2030).

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A significant rise in tourist arrivals is driving substantial growth in the market, and new trends in dining contributing the market growth

  • The full service restaurant in the United Kingdom is driven by the rise in the consumption of international cuisine. Due to the wide variety of delicacies, there is a growing desire to dine out and consume on-the-go food. Thus, European cuisines dominate the overall full service restaurant segment. It was observed that the sales growth of the segment increased from 2020 to 2022, accounting for 32.18%. As of 2021, more than 3.4 million nationals from different European countries permanently lived in the United Kingdom. This has led to the demand for Italian, French, and British cuisines.
  • The second-largest cuisine in terms of value is Asian. This is due to the popularity of Indian, Japanese, Chinese, and Cantonese cuisines that are being accepted by the localities in the country. As of 2020, Chinese cuisine consumed outside the home was 12 grams on average per person per week. Restaurants offer Cantonese dishes that are mainly prepared as per the taste of British pallets.
  • The full service restaurant segment's fastest-growing sub-segment is Latin American cuisine, which is expected to register a CAGR of 7.72% during the forecast period. Latin American cuisine is popular due to Mexican food preferences. Since people have grown accustomed to eating beef and pork, there is a demand for pork fajitas and burritos. Several large-scale operators are investing in incorporating Mexican food in restaurants with other cuisines.
  • In addition, with the popularity of nutrient-rich food, Middle Eastern cuisines have gained popularity. Falafel, Hummus, and Koftas are a few popular cuisines. This has encouraged entrepreneurs to establish Turkish restaurants in cities like London and Birmingham. Thus, the FSR segment is expected to register a CAGR of 6.64% during the forecast period.

United Kingdom Full Service Restaurants Market Trends

Italian cuisine gains traction in the United Kingdom, driven by demand for cosmopolitan cuisines

  • Around 35,129 full service restaurants were operating within the United Kingdom in 2022, down from 42,070 in 2021. In addition to the changes brought about by the COVID-19 pandemic, the technology industry is also evolving rapidly. Restaurants may revolve around good quality food and service, but technology also plays a significant role in the foodservice market. For example, in 2020, QR codes became far more filtered into the mainstream restaurant market. Over 84% of UK citizens have used a QR code to pay for a meal, establishing their presence as a staple in restaurant payment options. This trend grew in 2022 and will further play an important role in the growth of full service restaurants.
  • European cuisine held a major market share of 46.9% of the full service market in 2022. Italian cuisine is becoming more common among consumers around the country. The demand for cosmopolitan cuisines, vibrant ingredients, and less sugary desserts is rising. In 2020, an average of 88 g of pizza was consumed per person per week in the United Kingdom. Some popular Italian dishes in the country are pastas, tomato sauces, pesto, Prosciutto di Parma, Prosciutto San Daniele, and Prosecco. Likewise, many Italian cheeses, such as Parmigiano Reggiano, Mascarpone, and mozzarella, are also popular.
  • Independent restaurants held a major share of 67.6% of the full service market in 2022. In the United Kingdom, small, independently-run restaurants continue to trade and thrive. In contrast to the impersonal franchises, the proprietors of these small businesses frequently designate comfortable corners where customers may gather, mingle, and enjoy a meal in casual and frequently homely conditions. Tourists visit local restaurants to explore the culture of the region.

Demand for full service restaurants to grow in the United Kingdom, driven by consumer preferences for innovation and local cuisines

  • The demand for full service restaurants is expected to increase due to changes in consumer behavior and demand for local cuisines. Consumers, at present, are looking for innovation in food and technology. Around 40% of restaurant consumers are comfortable dining out regardless of contactless payment options, but 56% of restaurant consumers say that such options are of importance to them. In 2022, popular dishes in the country included lamb chops, chicken/lamb biryani, salmon sashimi, and falafel, priced at USD 14.5, USD 12.5, USD 7.2, and USD 7.1 per 300 g, respectively. The demand for innovation and customization in food menus will fuel the full service market's growth.
  • As Latin American cuisine has become so popular, restaurants offering Mexican cuisine have increased the variety of dishes they offer. Due to the increasing demand, many Mexican restaurants are increasingly offering a variety of specialized tacos, quesadillas, burritos, and nachos on their menus. Popular Mexican dishes, including falafel and hummus, were priced at USD 5.4 and 7.2, respectively, per 300 g in the country. Operators will have to compete for the most compelling offerings due to the shift in consumer demand. The average order value for FSR was priced at USD 21.45 in 2022. The demand for full service restaurants in the United Kingdom is a growing premiumization trend, and there is an increasing demand for various international cuisines by tourists. The number of overseas visits to the United Kingdom totaled nearly 30 million in 2022, increasing by over 20 million from 2021. In the country, the most popular international cuisines are Chinese, Indian, and Mexican cuisines. Chinese cuisines were most popular in cities like Glasgow, London, Birmingham, Belfast, and Cardiff.

United Kingdom Full Service Restaurants Industry Overview

The United Kingdom Full Service Restaurants Market is fragmented, with the top five companies occupying 16.93%. The major players in this market are Mitchells & Butlers PLC, Nando's Group Holdings Limited, Prezzo Holdings Limited, The Azzuri Group and The Restaurant Group PLC (sorted alphabetically).

Additional Benefits:

  • The market estimate (ME) sheet in Excel format
  • 3 months of analyst support

TABLE OF CONTENTS

1 EXECUTIVE SUMMARY & KEY FINDINGS

2 REPORT OFFERS

3 INTRODUCTION

  • 3.1 Study Assumptions & Market Definition
  • 3.2 Scope of the Study
  • 3.3 Research Methodology

4 KEY INDUSTRY TRENDS

  • 4.1 Number Of Outlets
  • 4.2 Average Order Value
  • 4.3 Regulatory Framework
    • 4.3.1 United Kingdom
  • 4.4 Menu Analysis

5 MARKET SEGMENTATION (includes market size in Value in USD, Forecasts up to 2030 and analysis of growth prospects)

  • 5.1 Cuisine
    • 5.1.1 Asian
    • 5.1.2 European
    • 5.1.3 Latin American
    • 5.1.4 Middle Eastern
    • 5.1.5 North American
    • 5.1.6 Other FSR Cuisines
  • 5.2 Outlet
    • 5.2.1 Chained Outlets
    • 5.2.2 Independent Outlets
  • 5.3 Location
    • 5.3.1 Leisure
    • 5.3.2 Lodging
    • 5.3.3 Retail
    • 5.3.4 Standalone
    • 5.3.5 Travel

6 COMPETITIVE LANDSCAPE

  • 6.1 Key Strategic Moves
  • 6.2 Market Share Analysis
  • 6.3 Company Landscape
  • 6.4 Company Profiles (includes Global Level Overview, Market Level Overview, Core Business Segments, Financials, Headcount, Key Information, Market Rank, Market Share, Products and Services, and Analysis of Recent Developments).
    • 6.4.1 Chennai Dosa Group
    • 6.4.2 Mitchells & Butlers PLC
    • 6.4.3 Nando's Group Holdings Limited
    • 6.4.4 Pizza Hut (U.K.) Limited
    • 6.4.5 PizzaExpress (Restaurants) Limited
    • 6.4.6 Prezzo Holdings Limited
    • 6.4.7 TGI Fridays Franchisor LLC
    • 6.4.8 The Azzuri Group
    • 6.4.9 The Big Table Group Limited
    • 6.4.10 The Restaurant Group PLC
    • 6.4.11 YO! Company

7 KEY STRATEGIC QUESTIONS FOR FOODSERVICE CEOS

8 APPENDIX

  • 8.1 Global Overview
    • 8.1.1 Overview
    • 8.1.2 Porter's Five Forces Framework
    • 8.1.3 Global Value Chain Analysis
    • 8.1.4 Market Dynamics (DROs)
  • 8.2 Sources & References
  • 8.3 List of Tables & Figures
  • 8.4 Primary Insights
  • 8.5 Data Pack
  • 8.6 Glossary of Terms