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市場調査レポート
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1687165

小麦:世界の市場シェア分析、産業動向・統計、成長予測(2025年~2030年)

Global Wheat - Market Share Analysis, Industry Trends & Statistics, Growth Forecasts (2025 - 2030)


出版日
ページ情報
英文 120 Pages
納期
2~3営業日
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小麦:世界の市場シェア分析、産業動向・統計、成長予測(2025年~2030年)
出版日: 2025年03月18日
発行: Mordor Intelligence
ページ情報: 英文 120 Pages
納期: 2~3営業日
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概要

世界の小麦の市場規模は2025年に525億2,000万米ドルと推計され、予測期間(2025-2030年)のCAGRは4.6%で、2030年には657億6,000万米ドルに達すると予測されます。

Global Wheat-Market-IMG1

小麦は、世界的に生産・取引されている最も重要な穀物作物のひとつです。世界の他の換金作物に比べ、より広い土地で栽培されています。生産量では、世界の小麦生産量はトウモロコシ、コメに次いで第3位です。小麦栽培に使用される総面積は、2019年には2億1,570万ヘクタールで、2022年には2億1,920万ヘクタールに増加します。同様に、生産量は2019年に7億6,410万トンで、2022年には8億840万トンに増加します。

長期的には、小麦粉、パスタ、麺、飲食品のような製品の生産のために、様々な料理や加工産業による小麦の消費の国全体での増加と食品需要の増加が、調査期間中の小麦市場を牽引すると予想されます。小麦は、アジア諸国では米に次ぐ主要な主食作物です。パンやフラットブレッド用の小麦粉として消費され、麺やパスタなどの調理に使われます。さらに、小麦は主に消費用として購入され、重要な場合に備蓄・使用するための緩衝材として備蓄されます。小麦の備蓄は、世界中で小麦が大量に消費される時期や生産量が少ない年に、不足に対する時間的なバッファーを作る。

世界人口の増加、研究開発の増加、健康志向の高まりといった要因は、予測期間中に世界中で小麦消費の増加をもたらすと思われます。しかし、グルテンアレルギーや過敏症に対する意識の高まりや、世界のいくつかの地域で記録された天候不順といった要因は、予測期間中の市場の成長を抑制すると予想されます。さらに、干ばつと気候変動は、ロシア、ウクライナ、カザフスタン(RUK)地域などの小麦生産と世界の食糧安全保障に対する重大な脅威です。深刻な干ばつはこれらの地域の小麦生産に大きな影響を及ぼしているため、干ばつと気候変動がRUKの穀物生産に与える影響を理解することは、将来の信頼できる穀物供給国としての可能性を予測する上で不可欠です。

小麦市場の動向

小麦生産の増加

小麦は、世界的に生産・消費されている主要穀物のひとつです。小麦は他のどの商業作物よりも多くの土地面積を占めており、人間が消費する穀物食糧として最も重要な地位を保っています。さらに小麦は、オーストラリア、欧州の大部分、北アジア、北アフリカなど、多くの国の人々の食生活における主要な炭水化物源です。小麦のほとんどは生産された国内で消費されるが、世界の年間生産量のおよそ5分の1は輸出されています。

2020年の小麦生産量が最も多い国は、中国(1億3,420万トン)、インド(1億760万トン)、ロシア(8,590万トン)で、合わせて世界生産量の43%を占める。次いで米国、カナダ、フランス、パキスタン、ウクライナ、ドイツ、トルコ、アルゼンチン、オーストラリアが31.8%を占めました。これらは小麦市場を世界的に牽引している主な要因の一部です。

さらに、フランスはEUの主要穀物生産国としてトップの地位を占めています。国際穀物協会(IGC)によると、2022年のドイツの穀物総生産量は5,990万トンに達し、EU全体の生産量の22%を占めています。フランスのサントル州は小麦の生産量が最も多く、全小麦供給量の16%を占め、次いでピカルディ州が第2位で、フランスで生産される小麦全体の10%を占める。2022年のドイツの小麦生産量は3,470万トンと推定され、2019年の3,010万トンから増加しました。

同様に、カナダは世界最大の小麦生産国のひとつです。カナダの小麦クラスは、品種が栽培される地域によってカナダ西部とカナダ東部に分類されます。カナダにおける春小麦の主要生産地はアルバータ州、サスカチュワン州、マニトバ州です。カナダ・ウエスタン・レッド・スプリング(CWRS)は高タンパク質の硬質小麦です。カナダ西部で最も広く栽培されている小麦で、年間生産量の60%以上を占める。加えて、カナダはデュラム小麦の世界有数の生産国であり、輸出国でもあります。カナダのデュラム小麦生産は、サスカチュワン州(81%)とアルバータ州(19%)で行われています。

アジア太平洋は急成長市場

中国、インド、オーストラリア、パキスタンはアジア太平洋における最大の小麦生産国です。米国農務省(USDA)の発表によると、2021~2022年の小麦消費量は中国が1億4,850万トンでトップ、次いでインドが1億430万トンとなっています。同国では人口の3分の1以上が何らかの形で小麦を消費しています。しかし、パン、ビスケット、ケーキを製造するための小麦の需要は、小麦の総消費量の10%にも満たないです。

さらに、中国は毎年、パンやペストリーに使用する高級小麦を輸入しており、その人気は国内各省で高まっています。中国産の小麦は、クロワッサンなど焼きにくい西洋の惣菜を作るにはほとんど適していないです。

インドでは、小麦は先史時代から主に小麦粉として様々な調理に使われてきました。インド人は主にロティと呼ばれるパンの形で小麦を消費します。ロティやチャパティは、特に北部地域ではインドの食生活に欠かせないものです。さらに、インド小麦市場の成長は、政府によって実施された主要な進歩的政策によって牽引されています。これには、最低支持価格(MSP)の大幅引き上げや政府調達が含まれます。例えば、2023年から24年のラビ期の小麦のMSPは2,125インドルピー(25.73米ドル)/キンタールに決定され、昨年のMSPより110インドルピー(1.33米ドル)/キンタール上昇しました。これらの要因により、近年の小麦生産量は増加しています。

小麦は人間の消費以外に、家畜の飼料としても利用されています。最近では、2021年から22年にかけてオーストラリアの一部地域で収穫が雨に見舞われ、発芽作物が発生したことから、発芽小麦を家畜飼料に組み込む機会が検討されています。オーストラリア輸出穀物イノベーションセンター(AEGIC)は、発芽小麦を家畜飼料に使用するための技術情報を提供し、オーストラリアの穀物業者や海外の顧客を支援しました。

その他の特典

  • エクセル形式の市場予測(ME)シート
  • 3ヶ月間のアナリスト・サポート

目次

第1章 イントロダクション

  • 調査の前提条件と市場定義
  • 調査範囲

第2章 調査手法

第3章 エグゼクティブサマリー

第4章 市場力学

  • 市場概要
  • 市場促進要因
    • 各国における生産量の増加
    • 食料安全保障政策と貿易イニシアティブの増加
    • 消費増による輸入増
  • 市場抑制要因
    • 作物の生産性を妨げる不利な気候
    • 小麦の収穫面積の減少
  • バリューチェーン分析

第5章 市場セグメンテーション

  • 地域(数量別生産量分析、数量・金額別消費分析、数量・金額別輸入市場分析、数量・金額別輸出市場分析、価格動向分析)
    • 北米
      • 米国
      • カナダ
      • メキシコ
    • 欧州
      • 英国
      • フランス
      • ドイツ
      • ロシア
      • ウクライナ
      • イタリア
      • スペイン
      • ルーマニア
    • アジア太平洋
      • インド
      • 中国
      • オーストラリア
      • 日本
      • 韓国
      • パキスタン
    • 南米
      • ブラジル
      • アルゼンチン
    • 中東・アフリカ
      • 南アフリカ
      • エジプト
      • ナイジェリア
      • トルコ
      • イラン
      • アルジェリア

第6章 市場機会と今後の動向

目次
Product Code: 55850

The Global Wheat Market size is estimated at USD 52.52 billion in 2025, and is expected to reach USD 65.76 billion by 2030, at a CAGR of 4.6% during the forecast period (2025-2030).

Global Wheat - Market - IMG1

Wheat is one of the most important cereal crops produced and traded globally. It is cultivated on a larger land area compared to any other cash crop globally. In terms of volume, global wheat production ranks third, following corn and rice. The total acreage used for wheat cultivation was 215.7 million hectares in 2019, increasing to 219.2 million hectares by 2022. Likewise, the production volume was 764.1 million metric tons in 2019, rising to 808.4 million metric tons in 2022.

Over the long term, the increased consumption of wheat across the countries in various cuisines and by the processing industries for the production of products like flour, pasta, noodles, and beverages and the rising food demand are expected to drive the wheat market during the study period. Wheat is a major staple crop in Asian countries, after rice. It is consumed as flour for bread and flatbread and is used to prepare noodles, pasta, etc. Further, wheat is purchased primarily for consumption and creating stocks as a buffer to be stored and used in critical cases. Stockpiling of wheat creates an intertemporal buffer against shortages during large wheat consumption periods or low production years across the world.

Factors like the increasing world population, increasing R&D, and increasing health consciousness would lead to increased wheat consumption across the world during the forecasted period. However, factors such as increased awareness of gluten allergies or sensitivity and weather uncertainties recorded in several parts of the world are expected to restrain the market's growth during the forecast period. In addition, droughts and climate change are significant threats to wheat production in countries such as Russia, Ukraine, and Kazakhstan (RUK) region and to global food security. Severe droughts have been significantly affecting wheat production in these regions, thus, understanding the impacts of droughts and climate change on the RUK's grain production is essential for predicting its potential as a reliable grain supplier in the future.

Wheat Market Trends

Increasing Wheat Production

Wheat is one of the principal cereal grains produced and consumed globally. It covers a land area more than any other commercial crop and remains the most important grain food source for human consumption. In addition, wheat is the major source of carbohydrates in the diet of people from many countries, including Australia, most of Europe, Northern Asia, and Northern Africa. Most wheat is consumed within the country where it is produced, although roughly one-fifth of global annual production is exported.

The countries with the highest volumes of wheat production in 2020 were China (134.2 million metric tons), India (107.6 million metric tons), and Russia (85.9 million metric tons), together accounting for 43% of the global production. These countries were followed by the United States, Canada, France, Pakistan, Ukraine, Germany, Turkey, Argentina, and Australia, which accounted for a further 31.8%. These are some of the key factors that are driving the wheat market globally.

Further, France holds the top position as the primary cereal producer in the European Union. According to the International Grains Council (IGC), Germany's total grain production in 2022 reached 59.9 million metric tons, representing 22% of the EU's overall output. The state of Centre in France has the highest production of wheat, accounting for 16% of the total wheat supply, followed by Picardie, the second-largest producer of wheat, accounting for 10% of all the wheat produced in France. The wheat production in Germany for 2022 was estimated to be 34.7 million metric tons, which rose from the 2019 figure of 30.1 million metric tons.

Likewise, Canada is one of the largest wheat producers globally. Canadian wheat classes are categorized as Western Canadian or Eastern Canadian by the regions where the varieties are grown. The major regions of spring wheat production in Canada comprises the provinces of Alberta, Saskatchewan, and Manitoba. Canada Western Red Spring (CWRS) is a hard wheat with high protein content. It is the most widely grown wheat class in Western Canada, accounting for more than 60% of annual production. In addition, Canada is the world's leading producer and exporter of durum wheat. Canadian durum production occurs in Saskatchewan (81%) and Alberta (19%).

Asia-Pacific is the Fastest Growing Market

China, India, Australia, and Pakistan are the largest wheat producers in Asia-Pacific. As per the US Department of Agriculture (USDA), during 2021-2022, China was the leading consumer of wheat, with a consumption volume of 148.5 million metric tons, followed by India, with 104.3 million metric tons of wheat consumption during the same period. More than one-third of the population in the country consumes wheat in some way or another. However, the demand for wheat to produce bread, biscuits, and cakes in the country is insignificant, less than 10% of the total wheat consumption.

Moreover, China imports some high-grade wheat every year for use in bread and pastries, which are becoming increasingly popular in the various provinces of the country. Chinese-grown wheat is rarely suitable for making croissants and other Western delicacies that are not easily baked.

In India, wheat has been primarily used as flour for various preparations since prehistoric times. Indians mostly consume it in the form of bread called roti. Roti or chapati is an integral part of the Indian diet, especially in the northern regions. Additionally, the growth of the Indian wheat market is driven by the major progressive policies implemented by the government. These include a significant increase in minimum support price (MSP) and government procurement. For instance, the MSP of wheat for rabi crops 2023-24 was fixed at INR 2,125 (USD 25.73) per quintal, with an increase of INR 110 (USD 1.33) per quintal over the last year's MSP during the rabi season. These factors have led to the rise in wheat production in recent years.

Apart from human consumption, wheat is also used as livestock feed. Recently, opportunities to incorporate sprouted wheat into animal rations have been explored after a wet Australian harvest in some areas in 2021-22, which resulted in sprouted crops. The Australian Export Grains Innovation Centre (AEGIC) supported Australian grain traders and international customers with technical information on using sprouted wheat for animal feed.

Additional Benefits:

  • The market estimate (ME) sheet in Excel format
  • 3 months of analyst support

TABLE OF CONTENTS

1 INTRODUCTION

  • 1.1 Study Assumptions and Market Definition
  • 1.2 Scope of the Study

2 RESEARCH METHODOLOGY

3 EXECUTIVE SUMMARY

4 MARKET DYNAMICS

  • 4.1 Market Overview
  • 4.2 Market Drivers
    • 4.2.1 Increased Production Across Countries
    • 4.2.2 Increased Food Security Policy and Trade Initiatives
    • 4.2.3 Rising Consumption Leads to Increased Imports
  • 4.3 Market Restraints
    • 4.3.1 Unfavorable Climate Hampering Crop Productivity
    • 4.3.2 Declining Area Harvest Under Wheat
  • 4.4 Value Chain Analysis

5 MARKET SEGMENTATION

  • 5.1 Geography (Production Analysis by Volume, Consumption Analysis by Volume and Value, Import Market Analysis by Volume and Value, Export Market Analysis by Volume and Value, and Price Trend Analysis)
    • 5.1.1 North America
      • 5.1.1.1 United States
      • 5.1.1.2 Canada
      • 5.1.1.3 Mexico
    • 5.1.2 Europe
      • 5.1.2.1 United Kingdom
      • 5.1.2.2 France
      • 5.1.2.3 Germany
      • 5.1.2.4 Russia
      • 5.1.2.5 Ukraine
      • 5.1.2.6 Italy
      • 5.1.2.7 Spain
      • 5.1.2.8 Romania
    • 5.1.3 Asia-Pacific
      • 5.1.3.1 India
      • 5.1.3.2 China
      • 5.1.3.3 Australia
      • 5.1.3.4 Japan
      • 5.1.3.5 South Korea
      • 5.1.3.6 Pakistan
    • 5.1.4 South America
      • 5.1.4.1 Brazil
      • 5.1.4.2 Argentina
    • 5.1.5 Middle East and Africa
      • 5.1.5.1 South Africa
      • 5.1.5.2 Egypt
      • 5.1.5.3 Nigeria
      • 5.1.5.4 Turkey
      • 5.1.5.5 Iran
      • 5.1.5.6 Algeria

6 MARKET OPPORTUNITIES AND FUTURE TRENDS