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市場調査レポート
商品コード
1685912

商用海藻:市場シェア分析、産業動向・統計、成長予測(2025年~2030年)

Commercial Seaweed - Market Share Analysis, Industry Trends & Statistics, Growth Forecasts (2025 - 2030)


出版日
ページ情報
英文 150 Pages
納期
2~3営業日
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適宜更新あり
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商用海藻:市場シェア分析、産業動向・統計、成長予測(2025年~2030年)
出版日: 2025年03月18日
発行: Mordor Intelligence
ページ情報: 英文 150 Pages
納期: 2~3営業日
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概要

商用海藻の市場規模は2025年に206億5,000万米ドルと推定され、予測期間中(2025-2030年)のCAGRは8.18%で、2030年には306億米ドルに達すると予測されます。

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主なハイライト

  • 食用海藻の機能的で健康的な特性が、商業用海藻市場を牽引しています。商業生産される海藻のほとんどは食品産業で使用されます。世界的に、海藻は主食の一部、食品の風味増強剤、栄養価の高い食品として、またダイエット効果で人気を集めています。食品の保存を助ける抗菌性があるため、海藻は食材として利用されたり、食品として食べられたりしています。
  • また、海藻には食品成分にはほとんど含まれていないヨウ素が豊富に含まれています。人間の体内のエストロゲンやエストラジオールの量をコントロールすることも不可欠です。海藻を使えば、抗肥満食品の製造が容易になり、その分離物は、人間の食後のグルコースと脂質の吸収率を低下させながら、満腹感を促進する傾向があります。
  • 資源に依存しない海藻養殖は、土地、真水、肥料、農薬以外のものを使用することができます。CO2を隔離することで、気候変動の悪影響を軽減することができます。海藻養殖は、食品、飼料、製薬、化粧品、バイオ燃料、バイオ肥料、その他の産業のニーズに応える急成長分野です。海藻エキスに含まれるバイオ刺激剤は、生物学的ストレスから保護し、作物の生産量を増加させる。基礎となる機会分野は、免疫力と生産力を高めるための動物・人間栄養製品です。
  • さらに、世界保健機関(WHO)のようなヘルスケア分野で認知された多くの組織が、海藻にはコロナウイルスと闘う可能性があると述べています。この要因は、海藻に対する消費者の認識を変え、同時にその需要を増加させています。

商用海藻市場の動向

機能的特性と栄養的利点による食品分野での海藻利用の増加

  • 海藻は食品の栄養価を高める効果があるため、世界の食品分野で需要が高まっています。例えば、マクロ藻類は、米国、フランス、カナダなどの国々では、アジア人口がこれらの国々に移住した現在、食品成分として利用されたり、食品に新鮮なまま添加されたりしています。以前は主にアジア諸国で消費されていました。海藻から作られるいくつかのハイドロコロイドは、食品の安定性と厚みを増すためにも使用されます。
  • さらに、水溶性のゲルやフィルムを作るのにも使われます。最も人気のある大藻抽出物は、アルギン酸、寒天、カラギーナンです。これらは、ゲル化剤、安定化剤、乳化剤、増粘剤として、アイスクリーム、ジャム、フルーツジュース、ベーカリー製品など様々な食品に使用されています。
  • がん予防に役立つことが実証されているβ-カロテンは、緑藻に豊富に含まれています。カプセルや錠剤の形態の栄養補助食品における緑藻の需要の高まりにより、このセグメントの成長は予測される期間中に加速すると予想されます。海藻にはアミノ酸、タンパク質、脂質、ビタミン、多糖類、ペプチド、ミネラルなどの生化学物質が豊富に含まれているため、食品の機能性を高めるのに役立ちます。このことは、予測期間中の市場拡大を促進すると予想されます。
  • 褐藻類は農業、動物飼料、飲食品分野に広く応用されているため、予測期間を通じて急速に拡大すると予想されます。褐藻類は主に食品として、またハイドロコロイドであるアルギン酸の原料として消費されています。この物質は、キャンディーバーやサラダドレッシングの充填剤、シロップの乳化剤や増粘剤としても使用されています。
  • 褐藻類の需要は、リチウムイオン電池におけるアルギン酸の使用に関する研究が進んでいるため、予想される期間中に増加すると予想されます。一方、紅藻類は主に食品として消費され、ハイドロコロイドであるカラギーナンや寒天の供給源となります。
  • さらに、ビタミンとタンパク質を多く含むため、代替タンパク質の優れた供給源でもあります。悪玉コレステロールを減らし、血糖値を調整する能力は、アカモクの主な健康上の利点のひとつです。さらに、抗酸化物質の強い供給源であり、皮膚に栄養を与えながら免疫力を強化するのに役立つと考えられています。こうした利点が市場拡大を後押しすると予想されます。

アジア太平洋が最大市場

  • アジア太平洋は、商用海藻の最大市場です。この地域は世界で最も人口が多いため、より大きな市場シェアを獲得しています。さらに、消費者の意識の高まりにより、商用海藻の需要が大幅に増加しています。中国が最大の海藻生産国で、韓国、日本がこれに続きます。しかし、海藻は今やすべての大陸で生産されています。中国では、海藻は一定の栄養があるため、様々な料理に使われています。海藻は料理にさまざまな食感や風味を与え、自然な香りを添えます。そのため、アジア太平洋では海藻の需要が増加しています。
  • アジアは全体として最も生産性の高い大陸であり、中でも中国は海藻生産に関して最も生産性の高い国とされています。海藻に含まれる活性物質の多くは、抗炎症作用や抗腫瘍作用が評価されている硫酸化多糖類など、極めて重要なものです。タンパク質には必須アミノ酸が含まれているため、海藻類は一般的に健康に良いとされています。
  • オメガ3脂肪酸とオメガ6脂肪酸は、海藻に多く含まれる多価不飽和脂肪酸のひとつです。さらに、抗酸化作用、真菌作用、微生物作用、コレステロール低下作用のあるフコキサンチンなど、健康的な量のポリフェノール、ステロール、色素が含まれています。海藻の消費には様々な健康上の利点があるため、特にアジアでは重要な原動力となっています。

商用海藻産業の概要

商用海藻市場は、国内外に複数のプレーヤーが存在するため競争が激しいです。市場の主要企業は、Cargill Inc.、DuPont、Acadian Seaplants Limited、CP Kelco US Inc.、Brandt Consolidated Inc.です。業界の主要企業が採用している主な戦略は、地元や小規模のプレイヤーを排除することによって市場での主導的地位を固めるための合併と買収です。これらの戦略はまた、プレーヤーが事業を拡大し、より良いブランドイメージを作成するのに役立ちます。

その他の特典:

  • エクセル形式の市場予測(ME)シート
  • 3ヶ月間のアナリスト・サポート

目次

第1章 イントロダクション

  • 調査の前提条件と市場定義
  • 調査範囲

第2章 調査手法

第3章 エグゼクティブサマリー

第4章 市場力学

  • 市場促進要因
  • 市場抑制要因
  • ポーターのファイブフォース分析
    • 新規参入業者の脅威
    • 買い手・消費者の交渉力
    • 供給企業の交渉力
    • 代替品の脅威
    • 競争企業間の敵対関係の強さ

第5章 市場セグメンテーション

  • 製品タイプ
    • 褐藻
    • 緑藻
    • 紅藻
  • 用途
    • 飲食品
    • 栄養補助食品
    • 医薬品
    • その他の用途
  • 地域
    • 北米
      • 米国
      • カナダ
      • メキシコ
      • その他北米地域
    • 欧州
      • ドイツ
      • 英国
      • フランス
      • スペイン
      • ロシア
      • イタリア
      • その他欧州
    • アジア太平洋
      • 中国
      • インド
      • 日本
      • オーストラリア
      • その他アジア太平洋地域
    • 南米
      • ブラジル
      • アルゼンチン
      • その他南米
    • 中東・アフリカ
      • アラブ首長国連邦
      • 南アフリカ
      • その他中東とアフリカ

第6章 競合情勢

  • 最も採用されている戦略
  • 市況分析
  • 企業プロファイル
    • Cargill Incorporated
    • E.I. du Pont de Nemours & Company
    • Acadian Seaplants
    • CP Kelco US Inc.
    • Brandt Consolidated Inc.
    • Seasol International
    • Gelymar
    • Rhodomaxx
    • Dycolor Seaweed Industries
    • Algaia SA

第7章 市場機会と今後の動向

目次
Product Code: 49215

The Commercial Seaweed Market size is estimated at USD 20.65 billion in 2025, and is expected to reach USD 30.60 billion by 2030, at a CAGR of 8.18% during the forecast period (2025-2030).

Commercial Seaweed - Market - IMG1

Key Highlights

  • The functional and healthy properties of edible seaweed drive the commercial seaweed market. Most of the commercially produced seaweed is used in the food industry. Globally, seaweeds are gaining popularity as part of the staple diet, food flavor enhancers, and nutritious food items, as well as for their weight loss properties. Due to their anti-microbial qualities, which aid in food preservation, seaweeds are utilized as ingredients or eaten as foods.
  • Also, Seaweed contains a good amount of Iodine which is rarely found in food ingredients. While controlling the amount of estrogen and estradiol in the human body is also essential. Making anti-obesity foods is made easier by using seaweed, and its isolates tend to promote satiety while reducing postprandial glucose and lipid absorption rates in humans.
  • Being resource-neutral, seaweed farming can use something other than land, fresh water, fertilizers, or pesticides. It mitigates the negative consequences of climate change by sequestering CO2. It is a booming sector that serves the needs of food, feed, pharmaceutical, cosmetic, biofuel, biofertilizer, and other industries. The bio-stimulants in seaweed extracts protect against biotic stress and increase crop output. The underlying opportunity areas are for animal and human nutrition products to boost immunity and production.
  • Further, many recognized organizations in the healthcare sector, such as the World Health Organization, have stated that seaweed has the potential to fight coronavirus. This factor has changed the consumers' perception of seaweed and increased its demand simultaneously.

Commercial Seaweed Market Trends

Increased Usage of Seaweed in Food Sector due to it Functional Properties and Nutritional Benefits

  • Due to its effectiveness in enhancing the nutritional content of food products, seaweed is in greater demand from the global food sector. Macro algae, for instance, are utilized as a food ingredient or freshly added to foods in countries like the U.S., France, and Canada now that the Asian population has migrated to these nations. Previously, it was primarily consumed in Asia countries. Several hydrocolloids made from seaweed are also employed to boost the stability and thickness of food products.
  • Additionally, it is used to create gels and films that are water-soluble. The most popular macroalgal extracts are alginate, agar, and carrageenan. They are employed in various food products, including ice cream, jam, fruit juice, bakery goods, and others, as gelling, stabilizing, emulsifying, and thickening agents.
  • Beta-carotene, which has been demonstrated to be useful in preventing cancer, is abundant in green algae. The segment growth is anticipated to accelerate over the anticipated timeframe due to the rising demand for green algae in dietary supplements in the form of capsules and tablets. Due to their abundance of biochemicals such as amino acids, proteins, lipids, vitamins, polysaccharides, peptides, and minerals, seaweeds help make food products more functional. This is anticipated to fuel market expansion in the forecast period.
  • Due to its widespread application in agriculture, animal feed, and food & beverage sectors, the brown seaweed segment is anticipated to expand quickly throughout the forecast period. Brown seaweeds are mostly consumed as food and raw material for the hydrocolloid alginate. The substance is also used as a filler in candy bars and salad dressings, as well as an emulsifier and thickening in syrups.
  • The demand for brown seaweeds is anticipated to rise during the expected timeframe due to ongoing research into the usage of alginic acid in lithium-ion batteries. On the other hand, red seaweeds are mainly consumed as food and are a source of the hydrocolloids carrageenan and agar.
  • Additionally, it is an excellent source of alternative proteins due to its high vitamin and protein content. The capacity of red seaweed to reduce bad cholesterol and regulate blood sugar levels is one of its primary health advantages. Additionally, it is thought to be a strong source of antioxidants and helps to strengthen immunity while nourishing the skin. These advantages are anticipated to fuel market expansion.

Asia-Pacific is the Largest Market

  • Asia-Pacific has the largest market for commercial seaweed. The region captures a larger market share as it has the highest population in the world. Moreover, due to the rising consciousness of consumers, the demand for commercial seaweed is increasing significantly. China is the largest seaweed producer, followed by the Republic of Korea and Japan. However, seaweeds are now being produced on all continents. In China, seaweeds are used in various dishes as they provide a certain amount of nutrition. Seaweeds add different textures and flavors to the food and a natural aroma. Thereby, the demand for seaweeds is increasing in Asia-Pacific.
  • Asia is the most productive continent overall, among which China is considered the most productive nation concerning Seaweed production. Many active substances in seaweeds are crucial, such as sulfated polysaccharides, which are valued for their anti-inflammatory and anti-tumor characteristics. Because they include essential amino acids in their proteins, seaweeds are typically healthy for your health.
  • Omega-3 and omega-6 fatty acids are among the polyunsaturated fatty acids found in seaweed in significant quantities. Additionally, it has a healthy amount of polyphenols, sterols, and pigments, including fucoxanthin, which has beneficial antioxidant, fungal, microbial, and cholesterol-lowering properties. Due to the various health benefits of seaweed consumption, it is a significant driver, especially in Asia.

Commercial Seaweed Industry Overview

The commercial seaweed market is competitive due to the presence of several domestic and international players. The major players in the market are Cargill Inc., DuPont, Acadian Seaplants Limited, CP Kelco US Inc., and Brandt Consolidated Inc. The key strategies adopted by the top players in the industry are mergers and acquisitions to consolidate a leading position in the market by eliminating the local and small players. These strategies also help the players expand their business and create a better brand image.

Additional Benefits:

  • The market estimate (ME) sheet in Excel format
  • 3 months of analyst support

TABLE OF CONTENTS

1 INTRODUCTION

  • 1.1 Study Assumptions and Market Definition
  • 1.2 Scope of the Study

2 RESEARCH METHODOLOGY

3 EXECUTIVE SUMMARY

4 MARKET DYNAMICS

  • 4.1 Market Drivers
  • 4.2 Market Restraints
  • 4.3 Porter's Five Forces Analysis
    • 4.3.1 Threat of New Entrants
    • 4.3.2 Bargaining Power of Buyers/Consumers
    • 4.3.3 Bargaining Power of Suppliers
    • 4.3.4 Threat of Substitute Products
    • 4.3.5 Intensity of Competitive Rivalry

5 MARKET SEGMENTATION

  • 5.1 Product Type
    • 5.1.1 Brown Seaweed
    • 5.1.2 Green Seaweed
    • 5.1.3 Red Seaweed
  • 5.2 Application
    • 5.2.1 Food and Beverages
    • 5.2.2 Dietary Supplements
    • 5.2.3 Pharmaceuticals
    • 5.2.4 Other Applications
  • 5.3 Geography
    • 5.3.1 North America
      • 5.3.1.1 United States
      • 5.3.1.2 Canada
      • 5.3.1.3 Mexico
      • 5.3.1.4 Rest of North America
    • 5.3.2 Europe
      • 5.3.2.1 Germany
      • 5.3.2.2 United Kingdom
      • 5.3.2.3 France
      • 5.3.2.4 Spain
      • 5.3.2.5 Russia
      • 5.3.2.6 Italy
      • 5.3.2.7 Rest of Europe
    • 5.3.3 Asia-Pacific
      • 5.3.3.1 China
      • 5.3.3.2 India
      • 5.3.3.3 Japan
      • 5.3.3.4 Australia
      • 5.3.3.5 Rest of Asia-Pacific
    • 5.3.4 South America
      • 5.3.4.1 Brazil
      • 5.3.4.2 Argentina
      • 5.3.4.3 Rest of South America
    • 5.3.5 Middle-East and Africa
      • 5.3.5.1 United Arab Emirates
      • 5.3.5.2 South Africa
      • 5.3.5.3 Rest Middle-East and Africa

6 COMPETITIVE LANDSCAPE

  • 6.1 Most Adopted Strategies
  • 6.2 Market Position Analysis
  • 6.3 Company Profiles
    • 6.3.1 Cargill Incorporated
    • 6.3.2 E.I. du Pont de Nemours & Company
    • 6.3.3 Acadian Seaplants
    • 6.3.4 CP Kelco US Inc.
    • 6.3.5 Brandt Consolidated Inc.
    • 6.3.6 Seasol International
    • 6.3.7 Gelymar
    • 6.3.8 Rhodomaxx
    • 6.3.9 Dycolor Seaweed Industries
    • 6.3.10 Algaia SA

7 MARKET OPPORTUNITIES AND FUTURE TRENDS