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市場調査レポート
商品コード
1557274
食用油の世界市場:2024年~2029年の予測Global Edible Oils Market - Forecasts from 2024 to 2029 |
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カスタマイズ可能
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食用油の世界市場:2024年~2029年の予測 |
出版日: 2024年07月26日
発行: Knowledge Sourcing Intelligence
ページ情報: 英文 152 Pages
納期: 即日から翌営業日
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食用油市場は、2024年の1,133億8,100万米ドルから2029年には1,412億1,400万米ドルに達し、CAGRで4.49%の成長が予測されています。
食用油または調理油とは、植物、動物、微生物由来のもので、人間の食生活においてビタミンEと不飽和脂肪の一次供給源となります。食用油製品は身体の様々な栄養ニーズを満たすため、家庭料理や工業用食品製造に使用されています。栄養価の高い食事に対する需要の高まりと、植物油の生産と消費の拡大が、食用油製品に対する世界の需要の大きな原動力となっており、市場全体の成長を促進しています。
世界の食用油市場促進要因
食用油には、ココナッツ油、ひまわり油、大豆油、パーム油、マスタード油など様々な種類があり、いずれも家庭での調理や工業用食品製造に高い適用性を見出しています。世界の人口増加により、消費者の全体的な食品消費規模は拡大しています。急速な都市化に伴う生活水準の向上により、住宅ユーザーからの食品需要は増加傾向にあります。このような積極的な成長は、調理目的の食用油の需要と使用を強化します。例えば、インド油糧種子研究評議会によると、インドの食用油需要は2025年の2,902万トンから2050年には4,089万トンに増加します。
同様に、国連食糧農業機関によれば、2032年までに植物油消費量の57%を人間が消費し、次いで飼料が消費するといいます。新興市場経済圏、すなわち中国とブラジルでは、一人当たりの消費水準が裕福な経済圏の消費規模に匹敵するようになります。
食用油は、心臓、消化器系、その他の器官をより健康的な状態に改善するのに役立つ栄養素を豊富に含んでいます。健康意識の高まりは、より健康的で適切に調理された食品消費へとシフトしており、バター、獣脂、ラードといった飽和脂肪源のより良い代替品として機能する食用油は、そうした食生活に不可欠な部分を形成しています。
各国政府は食用油の応用性の高さを認識し、食用油の生産を強化するための取り組みや計画に投資しています。例えば、インド政府の「食用パーム油国家ミッション」は、国内のパーム油生産能力を向上させ、食用油の輸入依存度を最小限に抑えることを目的としています。同様に、世界各国の農務省は食用油の生産能力を強化することを重視しており、これが世界市場の拡大を促進すると予想されます。
世界の食用油市場セグメント分析
食用油市場は製品タイプ別に、ココナッツ油、ひまわり油、大豆油、落花生油、マスタード油、その他に分類されます。パーム油は、コレステロールを低下させ、心臓の健康全般を向上させるなど、その高い健康効果に後押しされ、絶え間ない成長が見込まれています。パーム油は、高トランス脂肪のショートニングの効果的な代替品となっています。このような食用油製品の需要は、栄養価の高い植物油に対する消費者の嗜好の高まりに後押しされ、上昇軌道に乗ると予想されます。
米国農務省の「油糧種子市場と貿易」レポートによると、2024年5月までに世界の植物油生産量は2億2,828万トンに達し、そのうちパーム油が35.05%を占めています。一方、残りの65%はココナッツ、オリーブ、菜種、ヒマワリ、大豆、綿実などの他の種類です。さらに同レポートは、同期間においてパームが世界の植物油消費量の35.12%を占めていたことも明記しています。
アジア太平洋地域は一定の成長が見込まれています。
地域別に見ると、食用油市場は北米、南米、欧州、中東・アフリカ、アジア太平洋に区分されます。アジア太平洋地域は、中国、インドネシア、インドといった主要経済圏における植物油消費の活況に後押しされ、かなりの市場シェアを占めており、一定の成長が見込まれています。米国農務省によると、2024年5月までに中国の国内野菜消費量は4,128万トン、次いでインドネシアの消費規模が2,586万トン、インドが2,541万トンとなっています。この3カ国を合わせると、世界の国内植物油消費量の41.15%を占めます。
さらに、北米は、国内外での食用油供給を強化するためのカーギル社などの主要市場プレイヤーの積極的な取り組みに後押しされ、着実な成長を示すと予想されます。さらに、米国をはじめとする主要国では野菜消費量が伸びており、この地域の市場拡大をさらに後押ししています。
The global edible oils market is estimated to grow at 4.49% (CAGR) from US$113.381 billion in 2024 to US$141.214 billion in 2029.
Edible oil or cooking oil is derived from plant, animal, or microbial origin which forms a primary source of vitamin E and unsaturated fats in human diets. Edible oil products fulfill varied nutritional needs of the body, owing to which they are used in home cooking and industrial food manufacturing. The booming demand for nutritional diet coupled with bolstering growth in the production & consumption of vegetable oil is majorly driving the demand for edible oil products globally, thereby augmenting the overall market growth.
Global Edible Oil Market Drivers
Edible oils come in various varieties, including coconut, sunflower, soybean, palm, and mustard oil, all of which find high applicability in home cooking and industrial food manufacturing. The global population growth has increased the consumer's overall food consumption scale. With the improvement in living standards followed by rapid urbanization, the food demand from residential users is set to experience an upward trajectory. Such positive growth will bolster demand and usage of edible oils for cooking purposes. For instance, according to the Indian Council of Oilseed Research, India's edible oil demand will grow from 29.02 million tons in 2025 to 40.89 million tons in 2050.
Likewise, according to the Food and Agriculture Organization, by 2032, human consumption will account for 57% of vegetable oil consumption, followed by feedstock. In the emerging market economies, namely China and Brazil, the per capita consumption level will match the consumption scale of wealthier economies.
Edible oil provides a plethora of nutrients that assist in improving the heart, digestive system, and other organs in healthier shape. The growing health awareness has shifted towards healthier and properly cooked food consumption, and edible oil acting as the better alternative for saturated fat sources such as butter, tallow, and lard are forming an integral part of such diets.
The governments of countries are realizing the high applicability of edible oils and are investing in initiatives and schemes to bolster edible oil production. For instance, the government of India's "National Mission for Edible Palm Oils" aims to elevate palm oil production capabilities in the country thereby minimizing its dependence on edible oil imports. Likewise, agriculture ministries of respective nations globally emphasize bolstering their edible production capacity, which is anticipated to drive global market expansion.
Global Edible Oils Market Segment Analysis
The global edible oils market, based on product type, is categorized into coconut oil, sunflower oil, soybean oil, groundnut oil, mustard oil, and others. Palm oil is anticipated to grow constantly, fuelled by its high health benefits, such as lowering cholesterol and improving overall heart health. The oil formed an effective alternative for high-trans fat shortening. The demand for such edible oil products is anticipated to witness an upward trajectory fuelled by the growing consumer preferences for vegetable oils having high nutritional content.
According to the USDA's "Oilseed Market and Trade" report, by May 2024, global vegetable oil production reached 228.28 million metric tons, of which palm oil accounted for 35.05%. In contrast, the remaining 65% comprised other types such as coconut, olive, rapeseed, sunflower, soybean, and cottonseed. Moreover, the same report also specified that in the same period, palm constituted 35.12% of the global vegetable oil consumption.
Asia Pacific is expected to grow at a constant rate.
Based on geography, the global edible oils market is segmented into North America, South America, Europe, the Middle East and Africa, and Asia Pacific. The Asia Pacific region is posed for constant growth, accounting for a considerable market share fuelled by the booming vegetable oil consumption in major economies, namely China, Indonesia, and India. According to the USDA, by May 2024, the domestic vegetable consumption in China stood at 41.28 million metric tons, followed by Indonesia with a consumption scale of 25.86, and India with 25.41 million metric tons. Together, the three nations accounted for 41.15% of the global domestic vegetable oil consumption.
Moreover, North America is anticipated to show steady growth fuelled by the favorable efforts by major market players such as Cargill to bolster their edible oil supply both domestically and overseas. Additionally, major economies, namely the United States, are experiencing positive growth in vegetable consumption, thereby further augmenting the regional market expansion.
Global Edible Oils Key Market Developments