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市場調査レポート
商品コード
1351245
人間栄養用代替タンパク質原料の成長機会Growth Opportunities in Alternative Protein Ingredients for Human Nutrition |
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人間栄養用代替タンパク質原料の成長機会 |
出版日: 2023年09月15日
発行: Frost & Sullivan
ページ情報: 英文 149 Pages
納期: 即日から翌営業日
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持続可能なタンパク質の多様化が成長とイノベーションを促進する
代替タンパク質原料は、植物、微生物、昆虫などの代替源から、またはヒト栄養アプリケーションのための細胞培養技術によって得られます。このフロスト&サリバンの調査サービスは、ヒト栄養アプリケーション向けの植物性タンパク質、微生物性タンパク質、昆虫性タンパク質成分のB2B市場力学をカバーしています。また、精密発酵や細胞培養技術に由来するその他のタンパク質成分の投資、規制、新製品開発の情勢もカバーしています。
ヴィーガン、ベジタリアン、フレキシタリアン人口の増加が主要な成長促進要因であり、健康と持続可能性が世界的に消費者の選択を促す主要テーマです。消費者のクリーンラベル製品に対する要求が拡大するにつれて、適切な食感、風味、色のプロファイルを提供できる代替原料に対する需要がより高い牽引力を持つようになります。
大豆、小麦、エンドウ豆などの植物性タンパク質原料は、2022年の代替タンパク質原料市場全体で最大のシェアを占め、肉・魚介類代替食品、乳製品代替食品、機能性スナック・飲料製品などの植物性食品・飲料カテゴリーが牽引しています。ひよこ豆、緑豆、空豆のような新規の植物源は、予測期間中に高い牽引力を獲得すると予想されます。微生物タンパク質原料では、マイコプロテインのような糸状菌と酵母由来のタンパク質原料の両方が、その機能的特性から高い成長が見込まれています。
用途別では、肉・乳製品アナログは2021年から2023年にかけて一部の国で需要の鈍化が見られたが、このカテゴリーは回復し、よりニッチな製品カテゴリーが成長を牽引すると思われます。配合者は、消費者の要求の変化に対応し、味、食感、栄養プロファイルを提供し、採用を促進する必要があります。
地域別では、北米が2022年に数量・金額ともに最大のシェアを占めました。米国は同地域最大の市場であり、代替タンパク質原料の需要の大部分を牽引しています。アジア太平洋、ラテンアメリカ、中東・アフリカは、ビーガンやフレキシタリアンの人口増加に伴い、予測期間中に最も高い成長を遂げると思われます。
A Focus on Sustainable Protein Diversification Will Fuel Growth and Innovation
Alternative protein ingredients are derived from alternative sources such as plants, microbes, and insects or through cell-culture techniques for human nutrition applications. This Frost & Sullivan research service covers the B2B market dynamics of plant protein, microbial protein, and insect protein ingredients for human nutrition applications. The report also covers investment, regulatory, and new product development landscape for other protein ingredients derived from precision fermentation and cell-cultured technologies.
A growing population of vegan, vegetarian, and flexitarian populations will be the key growth drivers, while health and sustainability are the key themes driving consumer choices globally. As consumers' demand for clean-label products expands, the demand for alternative ingredients that can offer the right texture, flavor, and color profile will witness higher traction.
Plant protein ingredients such as soy, wheat, and peas collectively held the largest share of the total alternative protein ingredients market in 2022, driven by plant-based food and beverage categories, including meat and seafood alternatives, dairy alternatives, and functional snack and beverage products. Novel plant sources such as chickpeas, mung beans, and fava beans are expected to gain higher traction over the forecast period. Across microbial protein ingredients, both filamentous fungi, like mycoprotein and yeast-derived protein ingredients, are expected to witness strong growth given their functional properties.
Application-wise, whilst meat and dairy analogs witnessed a slowdown in demand across some countries between 2021 and 2023, the category will recover, and more niche product categories will drive growth. Formulators need to cater to changing consumer requirements and deliver on the taste, texture, and nutritional profile to drive adoption.
Geographically, North America held the largest share in both volume and value in 2022. The United States is the largest market in the region, driving the bulk of the demand for alternative protein ingredients. Asia-Pacific, Latin America, the Middle East, and Africa will witness the highest growth over the forecast period as the population of vegans and flexitarians in these regions grows.