![]() |
市場調査レポート
商品コード
1689820
プロバイオティクス成分:市場シェア分析、産業動向・統計、成長予測(2025年~2030年)Probiotic Ingredients - Market Share Analysis, Industry Trends & Statistics, Growth Forecasts (2025 - 2030) |
||||||
カスタマイズ可能
適宜更新あり
|
プロバイオティクス成分:市場シェア分析、産業動向・統計、成長予測(2025年~2030年) |
出版日: 2025年03月18日
発行: Mordor Intelligence
ページ情報: 英文 167 Pages
納期: 2~3営業日
|
プロバイオティクス成分の市場規模は2025年に56億5,000万米ドルと推定され、予測期間(2025-2030年)のCAGRは4.4%で、2030年には70億米ドルに達すると予測されています。
あらゆる年齢層の消費者がプロバイオティクスを消費しており、急成長中の消化器系健康サプリメント・カテゴリーの原動力となっています。ミレニアル世代では、多チャンネルの宣伝を通じて健康とウェルネスに関する意識が高まっているため、高い消費が観察され、それが消費パターンに大きく影響しています。技術的に進んでいるミレニアル世代は、健康に関するヒントや情報をアップデートしているため、それに応じて日常生活や食習慣を変えようとします。予防ヘルスケアに関する情報がインターネットで簡単に入手できるようになったことが、プロバイオティクス製品に対する消費者の意識の高まりに好影響を与えており、それが市場成長の原動力となっています。
市場の主要企業は、プロバイオティクス菌株や培養物を組み込みやすい形で発売することで、製品ポートフォリオを拡大しています。例えば、2021年8月、Chr.Hansenは、犬や猫の特定のライフステージに関連するニーズをそれぞれカバーする3種類の生きたプロバイオティクスの製品ラインを発売しました。これには、Chr.Hansen Pet-Prostart、Chr.Hansen Pet-Proessentials、Chr.Hansen Pet-Provitalの3製品が含まれます。さらに、原材料メーカーと消費者向けプロバイオティクスメーカーとの提携は、新製品を市場に投入するのに役立っています。しかし、乳児用調製粉乳、栄養補助食品などにおけるプロバイオティクスの使用に関する厳しい規制が、予測期間中の市場の成長性を抑制すると予想されます。
農家は、短期間で動物の高いパフォーマンスと迅速な体重増加を得るために飼料に依存しています。国連食糧農業機関(FAO)は、2050年までに食糧需要が60%増加すると推定しています。動物性タンパク質の生産量は、2010年から2050年にかけて年間約1.7%増加し、食肉生産量は70%近く、水産養殖は90%、酪農は55%増加すると予測されています。過去40年間の成長率を2050年まで外挿すると、理論上、必要量は4倍になります。
生きたプロバイオティック微生物は、適切な量を飼料に配合することで、豊富な健康効果をもたらします。例えば、反芻動物では、離乳期と泌乳初期にプロバイオティクスを飼料に配合すると、多くのメリットが得られます。同様に、プロバイオティクス成分は、AGP(アビラマイシン)や、エッセンシャルオイルを含む植物化学物質などのAGPの代替品よりも、ブロイラーの成長率を高めることが科学的研究で示されました。このようなプロバイオティクスの栄養的利点に関する意識の高まりは、予測期間中、動物飼料への応用を促進すると思われます。
南米市場は、機能性食品や飲食品に対する消費者の意識の高まりと相まって、健康とウェルネス製品に対する需要の増加により著しい成長を遂げています。ブラジル人は消化器系の健康増進に重点を置いており、このことが栄養補助食品需要の増加につながっています。こうした要因から、市場の主要メーカーは需要の拡大に対応し、市場での競合優位性を獲得するため、同国でのプレゼンス拡大に注力しています。
さらに、各社はエンドユーザー業界の需要に対応するため、規制当局の承認を得るために製品を革新し、発売しています。例えば、2021年6月、ブラジル保健規制庁(ANVISA)は、Biosearch Life社による同社の2つのプロバイオティクス菌株、Lactobacillus fermentum CECT5716 LC40およびLactobacillus coryniformis CECT5711 K8の商業化を承認しました。
市場競争は激しく、国内外に多数の企業が存在し、大きなシェアを争っています。Kerry Inc.、Chr.Hansen Holding AS、Koninklijke DSM NV、Lallemand Inc.、およびDuPont de Nemours Inc.は、調査対象の市場で支配的な地位を占める主要企業の一部です。その他、アドバンスト・エンザイム・テクノロジーズ(Advanced Enzyme Technologies)、ラントマンネン(Lantmannen)などが市場で大きな存在感を示しています。市場の主要企業は、多様な製品ラインと広大な地理的範囲を持っており、競合他社よりも優位に立っています。しかし、地元の中小企業も市場で重要な地位を占めています。飲食品や栄養補助食品へのプロバイオティクス成分の採用が増加し、プロバイオティクス成分の需要が高まっていることから、農耕民族経済全体への普及率が高い国内の中小企業が台頭しています。その結果、国内プレーヤーはかなりのレベルの供給と具体的な調達方法を持ち、地域の生産能力に関するノウハウを持ち、市場での存在感を高めています。
The Probiotic Ingredients Market size is estimated at USD 5.65 billion in 2025, and is expected to reach USD 7.00 billion by 2030, at a CAGR of 4.4% during the forecast period (2025-2030).
Consumers of all ages consume probiotics, which are a driving force within the booming digestive health supplements category. High consumption is observed among millennials due to the growing awareness regarding health and wellness through multi-channel publicity, which has influenced their consumption pattern to a large extent. Millennials, who are technologically advanced, update themselves with tips and information about health and, therefore, try to change their routines and eating habits accordingly. The easy availability of information about preventive healthcare on the internet has been contributing favorably to the rising consumer awareness about probiotic products, which, in turn, has been driving market growth.
The key players in the market have been expanding their product portfolios by launching probiotic strains and cultures in easily incorporable forms. For instance, in August 2021, Chr. Hansen launched a line of three live probiotics, each covering the needs related to a specific life stage of dogs and cats. It includes Chr. Hansen Pet-Prostart, Chr. Hansen Pet-Proessentials, and Chr. Hansen Pet-Provital products. Furthermore, partnerships between ingredient manufacturers and consumer-focused probiotic manufacturers have helped launch new products in the market. However, stringent regulations about the use of probiotics in infant formula, nutraceuticals, and dietary supplements, among others, are expected to restrain the growth potential of the market during the forecast period.
Farmers are relying on feed to obtain high performance and quick weight gain in animals over a short period. The UN Food and Agriculture Organization (FAO) estimates that by 2050, the demand for food will grow by 60%. The production of animal proteins is expected to grow by around 1.7% per year between 2010 and 2050, with meat production projected to rise by nearly 70%, aquaculture by 90%, and dairy by 55%. If the growth rates of the last 40 years were extrapolated forward to 2050, this would, in theory, quadruple the needs.
When introduced to feed in an appropriate quantity, live probiotic microorganisms can produce bountiful health benefits. For instance, ruminants see numerous benefits when probiotics are included in feed during weaning and at the beginning of lactation. Similarly, scientific studies showed that probiotic ingredients enhanced the growth rate in broilers better than AGP (avilamycin) and other substitutes for AGP, such as phytochemicals, including essential oils. This increasing awareness about the nutritional benefits of probiotics is likely to drive its application in animal feed during the forecast period.
The South American market has witnessed significant growth due to the increasing demand for health and wellness products, coupled with the rise in awareness among consumers for functional foods and beverages. Brazilians have been observed to place a high emphasis on improving digestive health, and this factor has led to an increase in demand for dietary supplements. Owing to this factor, the key manufacturers in the market have been focused on expanding their presence in the country to cater to the growing demand and achieve a competitive advantage in the market.
Moreover, the players have been innovating and launching products for approval from regulatory authorities to cater to the demand of end-user industries. For instance, in June 2021, the Brazilian Health Regulatory Agency (ANVISA) approved Biosearch Life's commercialization of two of the company's probiotic strains, Lactobacillus fermentum CECT5716 LC40 and Lactobacillus coryniformis CECT5711 K8, which are aimed at stimulating the immune system to enhance human health and wellbeing.
The market is competitive, with the presence of numerous local and international players competing for a major market share. Kerry Inc., Chr. Hansen Holding AS, Koninklijke DSM NV, Lallemand Inc., and DuPont de Nemours Inc. are some of the major players holding dominant positions in the market studied. Other players that have a significant presence in the market include Advanced Enzyme Technologies and Lantmannen. The key market players have diverse product lines and a vast geographical reach that gives them an edge over their competitors. However, many small and medium-sized local players also hold a significant position in the market. The rising level of demand for probiotic ingredients due to their growing incorporation in foods and beverages and dietary supplements has led to the rise of small domestic players who have a higher penetration rate across agrarian economies. As a result, domestic players have a significant level of supplies and concrete sourcing practices, with know-how on regional production capabilities, and have been increasing their market presence.