デフォルト表紙
市場調査レポート
商品コード
1686646

食品安全検査:市場シェア分析、産業動向・統計、成長予測(2025年~2030年)

Food Safety Testing - Market Share Analysis, Industry Trends & Statistics, Growth Forecasts (2025 - 2030)


出版日
ページ情報
英文 150 Pages
納期
2~3営業日
カスタマイズ可能
適宜更新あり
価格
価格表記: USDを日本円(税抜)に換算
本日の銀行送金レート: 1USD=146.99円
食品安全検査:市場シェア分析、産業動向・統計、成長予測(2025年~2030年)
出版日: 2025年03月18日
発行: Mordor Intelligence
ページ情報: 英文 150 Pages
納期: 2~3営業日
GIIご利用のメリット
  • 全表示
  • 概要
  • 目次
概要

食品安全検査の市場規模は2025年に253億3,000万米ドルと推計され、予測期間中(2025~2030年)のCAGRは7.43%で、2030年には362億5,000万米ドルに達すると予測されます。

Food Safety Testing-Market-IMG1

食中毒の蔓延、食品不純物の混入、公衆衛生を脅かすその他の要因は、地方自治体や関係当局に厳しい規則を課すよう促しています。この要因は、包装、加工、野菜や果物のようなその他の原材料における食品安全性試験の増加につながり、これが市場の成長を後押ししています。

グルテンや乳製品などのアレルゲンに対する顧客の不耐性の高まりは、世界のアレルギーフリー製品の進歩につながっています。その結果、アレルギーフリー製品の導入が進み、包装食品や加工食品に含まれるアレルゲンや微粒子の検査がメーカーによって行われることが多くなりました。オーガニック製品の化学物質検査は市場で人気が高まっているが、これは世界中で事業を展開する企業が、さまざまな国レベルの規制機関に準拠するため、上場または禁止されている化学物質の証拠がないか、これらの製品を検査しているためです。例えば欧州連合(EU)は、欧州諸国に出荷される有機製品から除去しなければならない500以上の化学物質と有害化合物のリストを管理しています。

市場の成長は過去数年間、COVID-19のパンデミックによってさらに推進されました。このパンデミックは、ウイルスの蔓延を抑制するために食品検査の強化につながった要因です。

食品安全検査市場の動向

食品の安全性と品質に対する消費者の関心の高まり

食品の品質問題に対する消費者の意識の高まりに加え、健康や環境への影響などその他の要因もあって、高品質食品に対する需要は過去数十年にわたって継続的に増加しています。食品の安全性、品質、表示に関する規制は、コーデックス委員会などの政府機関によっても実施されています。これらの組織は、効果的な食品管理活動を通じて、安全基準の監視と実施を監督しています。

食品添加物(保存料、乳化剤、着色料など)は、米国をはじめとするいくつかの先進国では、食品に使用する前に政府の承認が必要です。食品添加物の製造者は、その製品の安全性を証明する科学的データの提出を義務付けられています。法律や規制は、発がん性や消化への影響など、多くの種類の毒性の評価を含む安全性のガイドラインを作成しています。米国連邦規則集第21編第170章では、"意図された条件および制限の範囲内において、その材料が危険でないという保証"がある場合に、医薬品が安全であると定義しています。食品成分が安全であると判断され承認されれば、様々な食品用途に使用することができます。

世界中で疾病の発生が増加し、食中毒に対する意識が高まる中、現在の食品安全検査市場は、培養に依存しない迅速な分子または微生物学的検査へとシフトしつつあります。食品の品質に対する消費者の関心の高まりが高い技術進歩を後押しし、それによって発展途上国と先進国の両方で食品安全検査市場を牽引しています。

中東とアフリカが最も急成長している地域

中東およびアフリカ諸国の飲食品企業および政府は、食品の安全性とサプライ・チェーンの透明性に関する保証を地元の消費者により多く提供するために動き出しており、これは数多くの調査や世論調査がこの地域の消費者の信頼度が高いことを示しているからです。過去数年間、農林水産省、国立保健省、貿易産業省などの主要な食品安全機関が、食中毒の発生を防止するために厳格な規制を実施してきたことが、南アフリカの食品安全検査業界の成長を後押ししてきました。病原体検査は過去数年間、南アフリカの食品安全検査市場において最も支配的なセグメントの一つであり続けています。農業における農薬散布の増加や、既製小売製品における防腐剤散布の増加が、市場の化学物質・毒素検査分野と遺伝子組み換え生物(GMO)検査分野の成長を牽引しています。このように、食品の安全性に対する消費者の関心が高まっていることが、調査期間における同地域の市場成長を後押ししています。

食品安全検査産業の概要

世界の食品安全検査市場は、複数の地域企業や多国籍企業の存在により競争が激しいです。国際的な企業が市場を独占しています。Eurofins Scientific社、SGS SA ALS Limited社、Bureau Veritas Group社、Intertek社などの大手企業が市場で大きなシェアを占めています。調査対象市場の主要企業は、研究開発への投資を増やし、その地位を維持するために事業を拡大しています。例えば、2022年2月、2018年のEurofinsによる米国TestAmericaの買収後、サイトの合理化と再編が継続的に進んでいます。2019年には、米国カリフォルニア州にある7,950m2の建物を含む18,000m2の土地を購入しました。その後、この建物を再開発し、Eurofins Calscience LLCとTestAmerica Irvineのラボを1つの敷地に統合しました。

その他の特典:

  • エクセル形式の市場予測(ME)シート
  • 3ヶ月間のアナリストサポート

目次

第1章 イントロダクション

  • 調査の前提条件と市場定義
  • 調査範囲

第2章 調査手法

第3章 エグゼクティブサマリー

第4章 市場力学

  • 市場促進要因
  • 市場抑制要因
  • ポーターのファイブフォース分析
    • 新規参入業者の脅威
    • 買い手・消費者の交渉力
    • 供給企業の交渉力
    • 代替品の脅威
    • 競争企業間の敵対関係の強さ

第5章 市場セグメンテーション

  • 汚染物質検査
    • 病原体検査
    • 農薬・残留物検査
    • カビ毒検査
    • 遺伝子組み換え検査
    • アレルゲン試験
    • その他の汚染物質試験
  • 検査技術
    • ポリメラーゼ連鎖反応(PCR)
    • 免疫測定法
    • クロマトグラフィーとスペクトロメトリー
      • HPLCベース
      • LC-MS/MSベース
      • その他のクロマトグラフィーおよびスペクトロメトリー
    • その他の技術
  • 用途
    • 動物飼料とペットフード
    • 食品
      • 食肉・家禽
      • 乳製品
      • 果物・野菜
      • 加工食品
      • ベビーフード
      • ベーカリー製品
      • スナック菓子
      • 栄養補助食品
      • 農作物
      • その他の食品
  • 地域
    • 北米
      • 米国
      • カナダ
      • メキシコ
      • その他北米地域
    • 欧州
      • 英国
      • ドイツ
      • フランス
      • ロシア
      • イタリア
      • スペイン
      • その他欧州
    • アジア太平洋
      • インド
      • 中国
      • 日本
      • オーストラリア
      • その他アジア太平洋地域
    • 南米
      • ブラジル
      • アルゼンチン
      • その他南米
    • 中東・アフリカ
      • 南アフリカ
      • サウジアラビア
      • その他中東とアフリカ

第6章 競合情勢

  • 最も採用されている戦略
  • 市場シェア分析
  • 企業プロファイル
    • NSF International
    • SGS GROUP
    • Bureau Veritas
    • Eurofins Scientific
    • Intertek Group PLC
    • Merieux Nutrisciences
    • TUV SUD
    • ALS Limited
    • Asurequality Limited
    • UL LLC

第7章 市場機会と今後の動向

目次
Product Code: 53648

The Food Safety Testing Market size is estimated at USD 25.33 billion in 2025, and is expected to reach USD 36.25 billion by 2030, at a CAGR of 7.43% during the forecast period (2025-2030).

Food Safety Testing - Market - IMG1

Widespread foodborne infections, food adulteration, and other factors threatening public health are prompting local governments and concerned authorities to impose stringent rules. This factor has led to a growth in food safety testing in packaged, processed, and other raw materials, such as vegetables and fruits, which fuelled the growth of the market.

Customers' increasing intolerance to allergens, such as gluten and dairy, is leading to allergy-free product advances worldwide. This has subsequently led to the introduction of allergy-free products, often tested by manufacturers for allergens and trace particles in packaged and processed food products. Chemical testing in organic products is growing in popularity in the market, owing to companies operating throughout the world testing these products for evidence of listed or banned chemicals to comply with various country-level regulatory agencies. The European Union, for example, maintains a list of over 500 chemicals and hazardous compounds that must be removed from organic products shipped to European countries.

The market's growth was further propelled over the past few years by the COVID-19 pandemic, a factor which led to the increased testing of food products to curb the spread of the virus.

Food Safety Testing Market Trends

Growing Consumer Interest in Food Safety and Quality

The demand for high-quality food has continuously increased over the last few decades, owing to growing consumer awareness of food quality issues, as well as other factors, such as health and environmental repercussions. Food safety, quality, and labeling regulations are also being implemented by government bodies such as the Codex Alimentarius Commission. These organizations oversee monitoring and enforcing safety standards through effective food control activities.

Food additives (such as preservatives, emulsifiers, and colors) require government approval in the United States and several other developed countries before they can be used in foods. Producers of food additives are required to submit scientific data verifying the safety of their products. Laws and regulations create safety guidelines, which include assessments of many types of toxicities, such as carcinogenicity and effects on digestion, among others. Title 21, Part 170 of the United States Code of Federal Regulations defines a drug as safe when there is "an assurance that the material is not dangerous within the intended conditions and restrictions." Once a food component has been determined to be safe and approved, it can be employed in a variety of food applications.

With the rising disease incidences and awareness about foodborne diseases across the world, the current food safety testing market is shifting toward rapid culture-independent molecular or microbiological tests. Growing consumer interest in food quality has propelled high technological advancements, thereby driving the food safety testing market in both developing and developed countries.

Middle East and Africa is the Fastest Growing Region

Food and beverage companies and governments in the Middle East and African countries are stepping up to provide more assurance about food product safety and supply chain transparency to local consumers, as numerous research and polls show a high level of trust among consumers in the region. Over the past few years, the implementation of stringent regulations by leading food safety organizations, such as the Department of Agriculture, Forestry and Fisheries, the National Department of Health, and the Department of Trade & Industry, to prevent foodborne outbreaks has helped drive the growth of the South African food safety testing industry. Pathogen testing has remained one of the most dominant segments in the South African food safety testing market over the past few years. The increased application of pesticides in agriculture and the increased application of preservatives in off-the-shelf retail products have been driving the growth of the chemical and toxin testing segment as well as the genetically modified organism (GMO) testing segment of the market. Thus, the growing consumer concerns about food safety have helped propel the growth of the market in the region over the study period.

Food Safety Testing Industry Overview

The global food safety testing market is highly competitive owing to the presence of multiple regional and multinational companies. International players dominate the market studied. The leading players, including Eurofins Scientific, SGS SA ALS Limited, Bureau Veritas Group, and Intertek, hold a significant share of the market studied. Major players in the market studied are increasing their investments in research and development and have been expanding their businesses to maintain their position. For instance, in February 2022, following the acquisition of TestAmerica in the United States by Eurofins in 2018, site rationalizations and reorganizations have been progressing continuously. In 2019, an 18,000 m2 plot of land that includes a 7,950 m2 building in California, United States, was purchased. Subsequently, the building was redeveloped to consolidate the Eurofins Calscience LLC and TestAmerica Irvine laboratories into one premise.

Additional Benefits:

  • The market estimate (ME) sheet in Excel format
  • 3 months of analyst support

TABLE OF CONTENTS

1 INTRODUCTION

  • 1.1 Study Assumptions and Market Definition
  • 1.2 Scope of the Study

2 RESEARCH METHODOLOGY

3 EXECUTIVE SUMMARY

4 MARKET DYNAMICS

  • 4.1 Market Drivers
  • 4.2 Market Restraints
  • 4.3 Porter's Five Forces Analysis
    • 4.3.1 Threat of New Entrants
    • 4.3.2 Bargaining Power of Buyers/Consumers
    • 4.3.3 Bargaining Power of Suppliers
    • 4.3.4 Threat of Substitute Products
    • 4.3.5 Intensity of Competitive Rivalry

5 MARKET SEGMENTATION

  • 5.1 Contaminant Testing
    • 5.1.1 Pathogen Testing
    • 5.1.2 Pesticide and Residue Testing
    • 5.1.3 Mycotoxin Testing
    • 5.1.4 GMO Testing
    • 5.1.5 Allergen Testing
    • 5.1.6 Other Contaminant Testing
  • 5.2 Technology
    • 5.2.1 Polymerase Chain Reaction (PCR)
    • 5.2.2 Immunoassay-based
    • 5.2.3 Chromatography and Spectrometry
      • 5.2.3.1 HPLC Based
      • 5.2.3.2 LC-MS/MS-Based
      • 5.2.3.3 Other Chromatography and Spectrometry
    • 5.2.4 Other Technologies
  • 5.3 Application
    • 5.3.1 Animal Feed and Pet Food
    • 5.3.2 Food
      • 5.3.2.1 Meat and Poultry
      • 5.3.2.2 Dairy
      • 5.3.2.3 Fruits and Vegetables
      • 5.3.2.4 Processed Food
      • 5.3.2.4.1 Baby Food
      • 5.3.2.4.2 Bakery Products
      • 5.3.2.4.3 Savory and Sweet Snacks
      • 5.3.2.4.4 Dietary Supplements
      • 5.3.2.5 Crops
      • 5.3.2.6 Other Foods
  • 5.4 Geography
    • 5.4.1 North America
      • 5.4.1.1 United States
      • 5.4.1.2 Canada
      • 5.4.1.3 Mexico
      • 5.4.1.4 Rest of North America
    • 5.4.2 Europe
      • 5.4.2.1 United Kingdom
      • 5.4.2.2 Germany
      • 5.4.2.3 France
      • 5.4.2.4 Russia
      • 5.4.2.5 Italy
      • 5.4.2.6 Spain
      • 5.4.2.7 Rest of Europe
    • 5.4.3 Asia-Pacific
      • 5.4.3.1 India
      • 5.4.3.2 China
      • 5.4.3.3 Japan
      • 5.4.3.4 Australia
      • 5.4.3.5 Rest of Asia-Pacific
    • 5.4.4 South America
      • 5.4.4.1 Brazil
      • 5.4.4.2 Argentina
      • 5.4.4.3 Rest of South America
    • 5.4.5 Middle East & Africa
      • 5.4.5.1 South Africa
      • 5.4.5.2 Saudi Arabia
      • 5.4.5.3 Rest of Middle East & Africa

6 COMPETITIVE LANDSCAPE

  • 6.1 Most Adopted Strategies
  • 6.2 Market Share Analysis
  • 6.3 Company Profiles
    • 6.3.1 NSF International
    • 6.3.2 SGS GROUP
    • 6.3.3 Bureau Veritas
    • 6.3.4 Eurofins Scientific
    • 6.3.5 Intertek Group PLC
    • 6.3.6 Merieux Nutrisciences
    • 6.3.7 TUV SUD
    • 6.3.8 ALS Limited
    • 6.3.9 Asurequality Limited
    • 6.3.10 UL LLC

7 MARKET OPPORTUNITIES AND FUTURE TRENDS