市場調査レポート
商品コード
1536838
食品加工機械:市場シェア分析、産業動向・統計、成長予測(2024~2029年)Food Processing Machinery - Market Share Analysis, Industry Trends & Statistics, Growth Forecasts (2024 - 2029) |
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食品加工機械:市場シェア分析、産業動向・統計、成長予測(2024~2029年) |
出版日: 2024年08月14日
発行: Mordor Intelligence
ページ情報: 英文 110 Pages
納期: 2~3営業日
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食品加工機械の市場規模は2024年に1,012億2,000万米ドルと推定され、2029年には1,336億3,000万米ドルに達すると予測され、予測期間中(2024-2029年)のCAGRは5.71%で成長する見込みです。
消費者の嗜好が便利ですぐに食べられる食品にシフトしていることが、高度な加工機器の必要性を高めています。進化する消費者のライフスタイルは、時間を節約できるソリューションやすぐに食べられる食品への依存度が高まっていることを特徴としています。このパラダイムシフトは、コンビニエンスフードの生産における効率、多様性、および品質に対する期待の高まりに応えるため、食品加工機械の進化を必要とします。メーカー各社は、多種多様なコンビニエンス食品を効率的に加工できる設備に投資しています。世界の新興国からの加工食品に対する需要の高まりや、設備に対する払い戻しなどの政府による優遇措置も、新興国市場の需要を促進する要因のひとつです。
例えば、農業・加工食品輸出開発局(APEDA)によると、2021年のインドからの加工食品・製品の輸出額は、加工野菜が3,909億9,000万米ドル、加工果物、ジュース、ナッツが7,801億9,000万米ドルです。
加工食品の需要と消費は着実に増加しており、これが業界の大きな原動力となっています。世界の現象であるにもかかわらず、この願望は特に低開発国で広まっています。インドや中国のような国々の食品加工産業は、近年の経済的成功と国際商品に対する市場開放の拡大の結果、根本的に進化しました。肉食の増加は、その最も重要な結果のひとつです。特に発展途上国で急成長しているのが、食肉加工機器分野です。
西欧、米国、カナダの新興国市場では、ベーカリーや飲料業界からの加工・包装機器に対する強い需要が見られます。機能性飲料の人気の高まりは、ノンアルコール飲料や乳製品ベースの飲料製品の生産に利用される機器の需要をエスカレートさせています。
さらに、食品機器メーカーは、より多くの加工業者を引き付けるために、高度なデータや分析、ロボット工学、自動化などの新しい機能に投資することで、新しい作業方法を開発しています。食品加工機械におけるモノのインターネット(IoT)技術とスマートセンサーの統合は、注目すべき動向です。これにより、リアルタイムのモニタリング、予知保全、データ主導の意思決定が可能になり、全体的な業務効率が向上します。主要市場企業は、食品加工業者からの需要に応えるため、高効率の機械を提供することに注力しています。
食品加工機械技術の進歩により、効率、生産性、製品品質が向上しています。自動化、ロボット工学、IoT統合、人工知能、データ分析などの採用が進み、作業の合理化、人件費の削減、食品の安全性とトレーサビリティの強化が進んでいます。自動化は、需要とコストが上昇を続ける中、生産量を増やしながら生産時間を短縮するのに役立っています。食品加工業者は、原材料を最大限に活用し、トレーサビリティを確保し、絶え間ない改善を支援し、食品の品質と安全性を向上させる上で、データ主導の洞察の価値をますます認識するようになっています。工程のスピードアップに役立つロボット屠殺機は、最も一般的な自動化機器のひとつです。この自動化機器は、潜在的に有害なツールや器具を扱う人員を削減するため、施設の安全性も高める。
例えば、2023年11月、バーミンガム大学エンタープライズはEvoPhaseを発表しました。これは、進化型AIアルゴリズムと産業用ミキサーなどのシステム内の微粒子のシミュレーションを組み合わせて使用し、混合ブレードと混合容器の形状またはサイズの最適化された設計を進化させる。EvoPhaseは、粉砕機、乾燥機、ロースター、コーター、流動床、攪拌タンクなど、多様なプロセス機器を提供しており、業界にとって膨大なコストとエネルギーの節約につながると期待されています。
同市場の食肉、製パン、乳製品の各分野は、加工と包装の面で自動化を採用している主要分野のひとつであり、その結果、同市場では生産効率が向上しています。同市場では多数の企業が事業を展開しているため、自動化に関する技術的進歩が今後数年間にわたり同市場を良い方向に導くと予想されます。
著名な地域市場の一つである欧州は、高品質なシステムに対する需要の高まりにより、今後数年間で大きな成長が見込まれます。フランス、ドイツ、オランダ、英国、スペイン、デンマークが欧州の重要な市場です。欧州に属する企業は、飲食品の主要輸出国でもあります。フランスは、乳製品、食肉、ワイン、加工食品を含む食品の主要輸出国です。国際市場におけるフランス産食品の需要の増大に対応するため、食品加工業者には、製品の品質と一貫性を維持しながら輸出要件を満たす生産規模を拡大できる、効率的で信頼性の高い設備が必要です。例えば、Eurostatによると、フランス産チーズの生産量は2020年には65万7,060トンであったのに対し、2022年には66万5,400トンに達します。同様に、UN Comtradeによると、フランスにおける羊または山羊の肉の輸出は、フレッシュ、冷蔵、冷凍の形態で増加し、2022年には3億4,061万ユーロに達し、2021年の2億9,729万ユーロから増加を記録しました。
食品業界では、持続可能性と環境への責任が重視されるようになっています。食品加工業者は、持続可能性の目標を達成し環境フットプリントを削減するために、エネルギー消費を削減し、廃棄物を最小限に抑え、資源利用を最適化する機器に投資しています。エネルギー効率の高い技術、水のリサイクル・システム、廃棄物削減対策などの機能を備えた設備は、持続可能な食品生産の実践を支援するために求められています。そのため、各社はエネルギー効率の高い技術を採用した食品加工機械の製造に乗り出しています。例えば、OctoFrost Processing Solutions社は、特に冷凍と熱処理の分野で、エネルギー効率の高い食品加工機械を提供しています。同社は、食品の品質と完全性を維持しながら、エネルギー使用を最適化するように設計された革新的なソリューションを提供しています。
世界の食品加工機械市場には、さまざまな国にまたがる地域および国内の大手企業が存在し、国内企業はより高い市場シェアを持つ多国籍企業よりも選好されています。世界の食品加工機械市場の主な企業には、JBT Corporation、Buhler AG、Krones AG、Marel、Tetra Lavalなどがあります。
The Food Processing Machinery Market size is estimated at USD 101.22 billion in 2024, and is expected to reach USD 133.63 billion by 2029, growing at a CAGR of 5.71% during the forecast period (2024-2029).
The shift in consumer preferences toward convenient and ready-to-eat food products is driving the need for sophisticated processing equipment. Evolving consumer lifestyles are characterized by an increasing reliance on time-saving solutions and ready-to-consume food products. This paradigm shift necessitates an evolution in food processing equipment to meet the growing expectations for efficiency, variety, and quality in the production of convenience foods. Manufacturers are investing in equipment that allows for the efficient processing of a wide variety of convenience food products. The growing demand for processed foods from developing nations worldwide and government incentives, such as reimbursement on equipment, are also among the factors driving demand from the growing markets.
For instance, according to the Agricultural & Processed Food Products Export Development Authority (APEDA), the export value of processed food and products from India in 2021 amounted to USD 390.99 billion for processed vegetables and USD 780.19 for processed fruits, juices, and nuts.
Processed food demand and consumption have been steadily increasing, which is a major driver for the industry. Despite being a global phenomenon, this desire is particularly prevalent in underdeveloped countries. The food processing industry in nations like India and China has fundamentally evolved as a result of recent economic success and increased market openness to international commodities. An increase in meat eating is one of the most significant consequences of this. One of the fastest-expanding segments, especially in developing nations, is the meat processing equipment segment.
The developed markets of Western Europe, the United States, and Canada are witnessing a strong demand for processing and packaging equipment from the bakery and beverage industries. The increasing popularity of functional beverages has escalated the demand for equipment that is utilized in the production of non-alcoholic drinks and dairy-based beverage products.
Moreover,food equipment manufacturers are developing new ways of working by investing in new capabilities, like advanced data and analytics, robotics, and automation, to attract more processors. The integration of Internet of Things (IoT) technologies and smart sensors in food processing equipment is a notable trend. This enables real-time monitoring, predictive maintenance, and data-driven decision-making, enhancing overall operational efficiency. The key market players are focused on providing machinery with high efficiency to cater to the demand from food processors.
Advances in food processing equipment technology have led to improved efficiency, productivity, and product quality. Automation, robotics, IoT integration, artificial intelligence, and data analytics are being increasingly adopted to streamline operations, reduce labor costs, and enhance food safety and traceability. Automation is helping reduce production time while increasing output as demand and costs continue to rise. Food processors are increasingly aware of the value of data-driven insights in maximizing the utilization of raw materials, ensuring traceability and support for constant improvement, and improving food quality and safety. The robotic butchery machine, which helps speed up the process, is among the most common types of automation gear. This automated equipment also makes facilities safer since it reduces the amount of personnel handling potentially harmful tools and apparatus.
For instance, in November 2023, the University of Birmingham Enterprise launched EvoPhase. It uses evolutionary AI algorithms, coupled with simulations of particulates in systems such as industrial mixers, to evolve an optimized design for the mixing blade and the shape or size of the blending vessel. EvoPhase offers a diverse range of process equipment, including mills, dryers, roasters, coaters, fluidized beds, and stirred tanks, and is expected to result in huge cost and energy savings for the industry.
The meat, baking, and dairy segments of the market are among the major segments adopting automation in terms of processing and packaging, resulting in increased production efficiency in the market. With a significant number of players operating in the market, technical advancements in terms of automation are expected to drive the market in a positive direction over the coming years.
Europe, one of the prominent regional markets, is likely to witness significant growth over the coming years owing to the growing demand for high-quality systems. France, Germany, the Netherlands, the United Kingdom, Spain, and Denmark are the important markets in Europe. Firms belonging to Europe are also major exporters of food and beverage products. France is a major exporter of food products, including dairy, meats, wines, and processed foods. To meet the growing demand for French food products in international markets, food processors require efficient and reliable equipment that can scale production to meet export requirements while maintaining product quality and consistency. For example, according to Eurostat, the volume of cheese from France reached 665.4 thousand tons in 2022, while it was 657.06 thousand tons in 2020. Similarly, according to UN Comtrade, the export of meat from sheep or goats, in fresh, chilled, and frozen forms, in France increased and reached EUR 340.61 million in 2022, registering an increase from EUR 297.29 million in 2021.
There is a growing emphasis on sustainability and environmental responsibility in the food industry. Food processors are investing in equipment that reduces energy consumption, minimizes waste, and optimizes the use of resources to achieve sustainability goals and reduce their environmental footprint. Equipment with features such as energy-efficient technologies, water recycling systems, and waste reduction measures are in demand to support sustainable food production practices. Thus, companies have started to manufacture food processing machinery with energy-efficient technology. For example, OctoFrost Processing Solutions provides energy-efficient food processing machinery, particularly in the fields of freezing and thermal processing. The company offers innovative solutions designed to optimize energy usage while maintaining the quality and integrity of food products.
The global food processing machinery market includes the presence of large regional and domestic players across different countries, with domestic companies having gained preference over multinationals with a higher market share. Some of the major players in the global food processing machinery market include JBT Corporation, Buhler AG, Krones AG, Marel, and Tetra Laval.