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市場調査レポート
商品コード
1685924

ゴマ種子:市場シェア分析、産業動向・統計、成長予測(2025年~2030年)

Sesame Seed - Market Share Analysis, Industry Trends & Statistics, Growth Forecasts (2025 - 2030)


出版日
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英文 157 Pages
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2~3営業日
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ゴマ種子:市場シェア分析、産業動向・統計、成長予測(2025年~2030年)
出版日: 2025年03月18日
発行: Mordor Intelligence
ページ情報: 英文 157 Pages
納期: 2~3営業日
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概要

ゴマ種子の市場規模は2025年に78億7,000万米ドルと推定され、予測期間(2025-2030年)のCAGRは2.6%で、2030年には89億5,000万米ドルに達すると予測されます。

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主なハイライト

  • ゴマは最も古い油糧種子の1つで、タンパク質、高い油分、その他の栄養成分により広く消費されています。その種子は食品や飼料に欠かせない成分となっています。世界中で、消費者、特に北米、欧州、アジア太平洋のミレニアル世代の間で、食生活に健康的な成分を取り入れたいという欲求が高まっています。さらに、市場は予測期間中に高い成長率を示すと思われます。消費者の消費パターンの変化と健康に関する意識の急速な高まりが、機能性食材としてのゴマの需要を高めています。また、有機ゴマ種子への需要の高まりも市場の需要を後押ししています。
  • さらに、ゴマにはポリフェノールやトリプトファンなどの強力なアミノ酸が含まれており、体重を減らすのに役立ちます。このため、多くの焼き菓子やパック詰めされた商品が受け入れられ、最後に、米国、中国、英国、ドイツ、ブラジルなどの国々で、多くの食品や飲食品の原料となっています。
  • 欧州諸国では、ゴマの消費によってもたらされる健康効果に対する意識の高まりが、ゴマ種子産業の成長を後押ししています。ゴマはドイツのベーカリー産業で広く利用されており、例えばパンやプレッツェルなど、ゴマ種子の消費によって提供されるものがゴマ種子産業の成長を後押ししています。ゴマはドイツのベーカリー産業、例えばパンやプレッツェルに広く利用されています。ドイツ飲食産業連盟によると、最近の1年間で、ベーカリー部門と菓子部門は、ドイツの飲食産業の金額の9.8%と7.2%を占めています。
  • ゴマは中華料理の主要食材です。トーストした黒ゴマや白ゴマをサラダに振りかけたり、ゴマペーストをソースに加えたり、香ばしいゴマ油をディップからマリネ、炒め物の仕上げに使ったりします。一般的な製パン材料としての利用のほか、ゴマは油や家禽用の高タンパク質飼料としても使用されます。その結果、ゴマ種子の需要が急増するにつれて、同国のゴマ種子の輸入量も増加しており、この動向は今後数年間で大幅な伸びを示す可能性が高いです。例えばFAOSTATによると、中国のゴマ種子の輸入量は2020年に106万381.96トンで、2022年には110万861.87トン増加します。

ゴマ種子市場の動向

機能性成分としてのゴマ需要の高まり

ゴマは砂地でよく栽培され、重くて淡黄色で、新たに干拓されたため、新興諸国では最も重要な作物の一つと考えられています。長年にわたり、ゴマ種子の生産量と需要は増加しています。FAOSTATによると、ブラジル、中国、インド、日本、タンザニア、スーダンが主要なゴマ種子生産国です。例えば、2021年の世界のゴマ種子生産量は667万トンで、2022年には674万トンに増加しました。

いくつかの食品における機能性成分としてのゴマ種子の需要の増加は、高血圧の軽減と消化を促進する能力によるものです。抗酸化物質、ポリフェノール、ビタミン、ミネラルなどの豊富な供給源が市場を牽引しています。これらの種子の人気は、消費者が自然で健康的な食材をより好むようになったため、製品の発売とともに最近かなり拡大しています。市場は、機能的で健康的な天然由来製品に対する消費者の嗜好によって推進されています。様々な医薬品製剤における抗酸化源としてのゴマ種子の用途の高まりは、近いうちにゴマ種子市場を牽引する可能性が高いです。したがって、いくつかの食品における機能性成分としてのゴマ種子の需要の増加は、予測期間中の生産を促進すると思われます。

北米はゴマ種子の主要消費国の一つです。

北米地域の消費者は、肥満率の増加により、食生活に健康的な食材を求めています。CDCによると、2021年に米国の肥満の有病率は30.5%から41.9%に増加しました。同年、重度の肥満の発生率は4.7%から9.2%に増加しました。その結果、ゴマ種子はその健康的なプロファイルにより、ここ数年で消費者の注目を集めています。

ゴマ種子には、減量を助けるトリプトファンやポリフェノールなどの強力なアミノ酸が多く含まれています。そのため、多くの製パン製品、パック詰めされた商品、アメリカ料理における多くの飲食品の原材料として、セサミンの採用が進んでいます。米国では、ゴマ種子は多くの包装製品や焼き製品に使われるようになり、米国料理の多くの料理や飲料製品の材料となっています。米国では、ゴマ種子は菓子類のトッピング、焼き菓子、調味料として使用されています。

その他の特典:

  • エクセル形式の市場予測(ME)シート
  • 3ヶ月間のアナリストサポート

目次

第1章 イントロダクション

  • 調査の前提条件と市場定義
  • 調査範囲

第2章 調査手法

第3章 エグゼクティブサマリー

第4章 市場力学

  • 市場概要
  • 市場促進要因
    • 消費者の消費パターンの変化と健康意識の急速な高まり
    • 持続可能な農業慣行への注目の高まり
    • 機能性食材としてのゴマ種子需要の高まり
  • 市場抑制要因
    • 不利な気候条件
    • ゴマ種子のサルモネラ菌リスク
  • バリューチェーン分析
    • バリューチェーンの概要
    • バリューチェーンにおける価格マークアップ
    • バリューチェーンの利害関係者

第5章 市場セグメンテーション

  • 地域(生産分析、金額と数量による消費分析、金額と数量による輸入分析、金額と数量による輸出分析、価格動向分析)
    • 北米
      • 米国
      • カナダ
      • メキシコ
    • 欧州
      • ドイツ
      • 英国
      • フランス
      • オランダ
      • スペイン
      • ロシア
    • アジア太平洋
      • 中国
      • オーストラリア
      • インド
      • 日本
    • 南米
      • ブラジル
      • アルゼンチン
    • 中東・アフリカ
      • 南アフリカ
      • タンザニア
      • スーダン
      • アラブ首長国連邦

第6章 市場機会と今後の動向

目次
Product Code: 49397

The Sesame Seed Market size is estimated at USD 7.87 billion in 2025, and is expected to reach USD 8.95 billion by 2030, at a CAGR of 2.6% during the forecast period (2025-2030).

Sesame Seed - Market - IMG1

Key Highlights

  • Sesame is one of the oldest oil seeds, widely consumed due to its protein, high oil content, and other nutritional elements. Its seed has become an essential ingredient of food and feed. Across the world, there is a growing appetite for healthy ingredients in diets among consumers, particularly the millennial population across North America, Europe, and Asia Pacific. Further, the market will likely have a high growth rate during the forecast period. The changing consumer consumption patterns and a rapid rise in awareness concerning health are raising the demand for sesame seeds as a functional ingredient. The increasing demand for organic sesame also drives the market's demand.
  • In addition, sesame is loaded with powerful amino acids, such as polyphenols and tryptophan, which help decrease weight. This, in turn, boosted its acceptance of many baked products and packed goods, and, lastly, it was an ingredient in many food and beverage products in countries like the US, China, the United Kingdom, Germany, and Brazil.
  • Growing consciousness in European countries towards the health benefits offered by the consumption of sesame seeds is boosting the growth of the sesame industry. Sesame is widely utilized in the bakery industry of Germany, for instance, in bread buns and pretzels offered by the consumption of sesame seeds is boosting the growth of the sesame seed industry. Sesame seeds are widely utilized in the bakery industry of Germany, for instance, in bread buns and pretzels. As per the Federation of German Food and Drink Industries, the bakery and confectionary sectors constituted 9.8% and 7.2% of the value of the German food and drink industry in the recent year.
  • Sesame is the main ingredient in Chinese cuisine. Toasted black and white sesame seeds are sprinkled on salads, sesame paste is added to sauces and delightfully aromatic sesame oil is used to flavor everything from dips to marinades and finish a stir-fry. Aside from its use as a popular baking ingredient, sesame seeds are used as an oil or a high-protein feed for poultry. Consequently, as demand for sesame surges, the country's imports of sesame have risen, a trend likely to detect substantial growth in the coming years. For instance according to FAOSTAT, China import of sesame seeds was 1,060,381.96 metric tons in 2020, which increased by 1,110,861.87 in 2022.

Sesame Seed Market Trends

Rising Demand for Sesame as a Functional Ingredient

The sesame crop is considered one of the most vital crops in developing countries, as it is well cultivated in sandy lands, is heavy and light yellow, and has been newly reclaimed. Over the years, sesame seed production and demand have increased. According to FAOSTAT, Brazil, China, India, Japan, Tanzania, and Sudan are major sesame-producing countries. For instance, in 2021, global sesame seed production was 6.67 million metric tons, which increased to 6.74 million metric tons in 2022.

The increasing demand for sesame seed as a functional ingredient in several foods is due to its ability to facilitate reduced hypertension and digestion. Rich sources of antioxidants, polyphenols, vitamins, minerals, etc., drive the market. The popularity of these seeds has expanded considerably over the recent past with product launches, as consumers are more inclined toward natural and wholesome ingredients. The market is propelled by consumer preference toward functional and health-based naturally derived products. The rising application of sesame seeds as an antioxidant source in various pharmaceutical formulations will likely drive the sesame seeds market soon. Therefore, increasing demand for sesame seeds as a functional ingredient in several foods will drive production during the forecast period.

North America is the One of the Major Consumers of Sesame Seeds

Consumers around the North American region are looking for healthy ingredients in their diets owing to increased obesity rates. According to the CDC, in 2021, the prevalence of US obesity increased from 30.5% to 41.9%. During the same year, the incidence of severe obesity increased from 4.7% to 9.2%. Consequently, sesame seeds have gained consumer attraction over the last few years due to their healthy profile.

Sesame seeds are high in powerful amino acids, like tryptophan and polyphenols, which aid in weight loss. This, in turn, has boosted their adoption in many of the baking products, packed goods, and as an ingredient in many of the food and beverage products in American cuisine. In the United States, sesame seeds have increased in many packaged goods and baked products, and they are an ingredient in many culinary and beverage products in American cuisine. Sesame seeds are used as a confectionery topping, baked goods, and condiment in the United States.

Additional Benefits:

  • The market estimate (ME) sheet in Excel format
  • 3 months of analyst support

TABLE OF CONTENTS

1 INTRODUCTION

  • 1.1 Study Assumptions and Market Definition
  • 1.2 Scope of the Study

2 RESEARCH METHODOLOGY

3 EXECUTIVE SUMMARY

4 MARKET DYNAMICS

  • 4.1 Market Overview
  • 4.2 Market Drivers
    • 4.2.1 Changing Consumer Consumption Patterns and The Rapid Rise in Health Awareness
    • 4.2.2 Increasing Focus on Sustainable Agricultural Practices
    • 4.2.3 Rising demand for Sesame Seeds as a Functional Ingredient
  • 4.3 Market Restraints
    • 4.3.1 Unfavourable Climatic Conditions
    • 4.3.2 Salmonella Risk in Sesame Seeds
  • 4.4 Value Chain Analysis
    • 4.4.1 Value Chain Overview
    • 4.4.2 Price Markups in the Value Chain
    • 4.4.3 Stakeholders in the Value Chain

5 MARKET SEGMENTATION

  • 5.1 Geography (Production Analysis, Consumption Analysis by Value and Volume, Import Analysis by Value and Volume, Export Analysis by Value and Volume, and Price Trend Analysis)
    • 5.1.1 North America
      • 5.1.1.1 United States
      • 5.1.1.2 Canada
      • 5.1.1.3 Mexico
    • 5.1.2 Europe
      • 5.1.2.1 Germany
      • 5.1.2.2 United Kingdom
      • 5.1.2.3 France
      • 5.1.2.4 Netherlands
      • 5.1.2.5 Spain
      • 5.1.2.6 Russia
    • 5.1.3 Asia-Pacific
      • 5.1.3.1 China
      • 5.1.3.2 Australia
      • 5.1.3.3 India
      • 5.1.3.4 Japan
    • 5.1.4 South America
      • 5.1.4.1 Brazil
      • 5.1.4.2 Argentina
    • 5.1.5 Middle-East and Africa
      • 5.1.5.1 South Africa
      • 5.1.5.2 Tanzania
      • 5.1.5.3 Sudan
      • 5.1.5.4 United Arab Emirates

6 MARKET OPPORTUNITIES AND FUTURE TRENDS