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市場調査レポート
商品コード
1685741

食品添加物:市場シェア分析、産業動向・統計、成長予測(2025年~2030年)

Food Additives - Market Share Analysis, Industry Trends & Statistics, Growth Forecasts (2025 - 2030)


出版日
ページ情報
英文 256 Pages
納期
2~3営業日
カスタマイズ可能
適宜更新あり
価格
価格表記: USDを日本円(税抜)に換算
本日の銀行送金レート: 1USD=144.06円
食品添加物:市場シェア分析、産業動向・統計、成長予測(2025年~2030年)
出版日: 2025年03月18日
発行: Mordor Intelligence
ページ情報: 英文 256 Pages
納期: 2~3営業日
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概要

食品添加物の市場規模は2025年に1,546億4,000万米ドルと推定され、予測期間(2025~2030年)のCAGRは3.54%で、2030年には1,840億2,000万米ドルに達すると予測されます。

Food Additives-Market-IMG1

多機能性に後押しされ、甘味料、有機酸、ハイドロコロイドなどの食品添加物の需要が急増しています。これらの添加物は、食品や飲食品の構造化から栄養プロファイルや風味の強化まで、食品製造において多様な役割を果たしており、食品会社からの需要が高まっています。市場の成長は、利便性、エスニック、加工食品に対する食欲の高まりがさらに拍車をかけ、先進的な食品パッケージングと加工ソリューションに対するニーズを増幅させています。添加物は、こうした加工食品や簡便食品の鮮度、安全性、味、外観、食感を維持するために広く使用されています。この動向の証左として、植物技術企業アヤナ・バイオによる2023年の調査(「超加工食品パルス調査」と命名)では、米国の成人の82%が超加工食品を食生活に取り入れていることが明らかになりました。CNN、ANN、ファジーロジック、機械学習を含む人工知能(AI)など、産業革命4.0の最前線にある技術は、成分添加物の生産に革命をもたらしています。これらのテクノロジーは、添加物のコスト効率と栄養価の高さを保証し、高い生物活性含有量(抗酸化物質など)、持続可能性、真正性、安定性、純度といった主要な属性を最適化します。カーギル社(Cargill Inc.)やアーチャー・ダニエルズ・ミッドランド社(Archer Daniels Midland Company)のような大手食品会社は、倫理的な主張のある持続可能な食品に対する需要の高まりに対応して、サプライ・チェーンでAIツールを活用しています。この統合により透明性が促進され、消費者の信頼とブランド・ロイヤルティが強化されます。植物由来の食品を求める世界の動向は、特に着色料、酸味料、ハイドロコロイドのようなカテゴリーで、天然でクリーンなラベルの原料に対する需要を増幅しています。遺伝子組み換え作物不使用、天然保存料、オーガニックといった言葉を誇示するラベルは、市場の成長を大きく後押ししています。加工食品の消費が世界的に増加し、有機添加物が好まれることから、食品添加物の需要は中期的に増加するものと思われます。

食品添加物市場の動向

ベーカリーおよび菓子類の需要が添加物の使用を促進する

顧客の嗜好の変化が食品添加物の需要を促進しています。ベーカリーおよび菓子類における機能性成分の需要の高まりは、その栄養面での利点によるところが大きいです。パン、饅頭、ビスケットを含むベーカリーの主食は毎日の消費に欠かせないです。このように様々な地域で広く使用されていることが、香料、保存料、乳化剤を含む食品添加物市場を強化しています。乳化剤は極めて重要な役割を果たしており、タンパク質の強化、デンプンの複合化、通気性などの利点を提供し、パン、ビスケット、ケーキなどの製品に不可欠なものとなっています。工業用パンの生産では、乳化剤、生地強化剤、生地軟化剤への依存度が高まっています。チューインガムやチョコレートからグミ、フィリング、ハードキャンディ、マシュマロ、水ゼリーまで、菓子類にも食品添加物が多用されています。さらに、ベーカリーや菓子類は、甘さを犠牲にすることなく糖分を減らすために人工甘味料を使うことが多く、これは健康志向の消費者の共感を呼んでいます。2023年にLocalCirclesが発表したデータによると、インドでは人工甘味料の37%が食品と飲料で消費されており、無糖ガムは32%にとどまっています。このようにベーカリーや菓子類で食品添加物が幅広く使用されていることが、市場の成長を後押ししています。

北米が市場を独占

飲食品添加物市場は、包装食品の需要増加により大きな成長を遂げています。米国によると、2019年に米国の家庭が購入したパッケージ食品・飲料製品の半数以上に3種類以上の添加物が含まれています。2023年には、購入食品の約60%に着色料や香料、保存料、甘味料が含まれています。

カナダでは、食品供給における加工食品と飲料製品(UPF)の優位性が、その販売と消費動向のエスカレートとともに、包装された加工食品への依存の高まりにつながっています。公衆衛生のための食品・栄養政策報告書によると、2021~2022年のカナダの食品供給の約75%をこれらの品目が占めています。

メキシコ食品輸出報告書によると、メキシコの食品部門は、2022年には米国とブラジルに次いで南北アメリカ第3位の加工食品生産国にランクされました。また、米国農務省の2022年の報告書によれば、ベーカリーとトルティーヤ部門はメキシコの主要なサブセクターとして際立っており、加工食品産業全体のGDPに30%貢献しており、肉と乳製品がそのすぐ後に続いています。トウモロコシのトルティーヤはメキシコの食生活における主食であり、USDレポート2022年版によれば、一人当たりのトルティーヤ消費量は年間75キログラム(kg)です。さらに、飲料消費の増加は、メキシコにおける食品添加物の需要を促進する上で極めて重要な役割を果たしています。

食品添加物産業の概要

世界の食品添加物市場は競争が激しく、さまざまな地域および世界のプレーヤーが市場を独占しています。市場の有力企業には、カーギル・インコーポレーテッド、アーチャー・ダニエルズ・ミッドランド・カンパニー、インターナショナル・フレーバーズ・アンド・フレグランス・インク、ケリー・グループ、ジボダンSAなどがあります。これらの主要企業は、さまざまな地域市場でブランドの存在感を高める戦略的アプローチとして、合併、拡大、買収、他社との提携、製品開拓に注力しています。これらの企業はまた、調査対象市場におけるブランドイメージを高めるため、積極的な広告・宣伝戦略を用いています。

その他の特典:

  • エクセル形式の市場予測(ME)シート
  • アナリストによる3ヶ月間のサポート

目次

第1章 イントロダクション

  • 調査の前提条件と市場定義
  • 市場の範囲

第2章 調査手法

第3章 エグゼクティブサマリー

第4章 市場力学

  • 市場促進要因
    • 加工食品に対する消費者の需要
    • 保存可能な製品の台頭
  • 市場抑制要因
    • 厳しい政府規制
    • 食品添加物の健康への影響
  • ポーターのファイブフォース分析
    • 供給企業の交渉力
    • 買い手の交渉力
    • 新規参入業者の脅威
    • 代替品の脅威
    • 競合の程度

第5章 市場セグメンテーション

  • 製品タイプ
    • 防腐剤
      • 天然
      • 合成
      • ソルビン酸塩
      • 安息香酸塩
      • その他の保存料
    • バルク甘味料
      • ショ糖
      • 果糖
      • 果糖ぶどう糖液糖
      • 乳糖
      • その他のバルク甘味料
    • 砂糖代替品
      • スクラロース
      • キシリトール
      • ステビア
      • アスパルテーム
      • サッカリン
      • その他の砂糖代替品
    • 乳化剤
      • モノ-およびジ-グリセリドとその誘導体
      • レシチン
      • ソルビン酸エステル
      • その他の乳化剤
    • 固結防止剤
      • カルシウム化合物
      • ナトリウム化合物
      • 二酸化ケイ素
      • その他の固結防止剤
    • 酵素
      • 炭水化物分解酵素
      • プロテアーゼ
      • リパーゼ
      • その他の酵素
    • ハイドロコロイド
      • デンプン
      • ゼラチン
      • キサンタンガム
      • その他のハイドロコロイド
    • 食品香料
      • 天然香料
      • 合成香料
      • フレーバーエンハンサー
    • 食品着色料
      • 合成着色料
      • 天然着色料
    • 酸味料
      • クエン酸
      • リン酸
      • 乳酸
      • その他の酸味料
  • 用途別
    • ベーカリー・菓子類
    • 乳製品・デザート
    • 飲料
    • 肉および肉製品
    • スープ、ソース、ドレッシング
    • その他の用途
  • 地域
    • 北米
      • 米国
      • カナダ
      • メキシコ
      • その他北米地域
    • 欧州
      • ドイツ
      • 英国
      • スペイン
      • フランス
      • イタリア
      • ロシア
      • その他欧州
    • アジア太平洋
      • 中国
      • 日本
      • インド
      • オーストラリア
      • その他アジア太平洋地域
    • 南米
      • ブラジル
      • アルゼンチン
      • その他南米
    • 中東・アフリカ
      • サウジアラビア
      • 南アフリカ
      • その他中東とアフリカ

第6章 競合情勢

  • 主要企業の戦略
  • 市場シェア分析
  • 企業プロファイル
    • Cargill Incorporated
    • Ajinomoto Co. Inc.
    • BASF SE
    • Eastman Chemical Company
    • Archer Daniels Midland Company
    • Tate and Lyle PLC
    • AGRANA Beteiligungs-AG
    • Kerry Group PLC
    • Corbion NV
    • Givaudan SA

第7章 市場機会と今後の動向

目次
Product Code: 46833

The Food Additives Market size is estimated at USD 154.64 billion in 2025, and is expected to reach USD 184.02 billion by 2030, at a CAGR of 3.54% during the forecast period (2025-2030).

Food Additives - Market - IMG1

Driven by their multifunctionality, food additives like sweeteners, organic acids, and hydrocolloids are witnessing a surge in demand. These additives play diverse roles in food manufacturing, from structuring food and beverages to enhancing their nutritional profile and flavor, making them increasingly sought after by food companies. The market growth is further fueled by a rising appetite for convenience, ethnic, and processed food products, amplifying the need for advanced food packaging and processing solutions. Additives are extensively used to maintain the freshness, safety, taste, appearance, and texture of these processed and convenience food products. A testament to this trend, a 2023 survey by plant technology firm Ayana Bio, dubbed the "Ultra-processed Food Pulse survey," revealed that 82% of U.S. adults incorporate ultra-processed foods into their diets. Technologies at the forefront of the Industrial Revolution 4.0, such as artificial intelligence (AI) - encompassing CNN, ANN, fuzzy logic, and machine learning - are revolutionizing the production of ingredient additives. These technologies ensure the additives are cost-effective and nutrient-rich and optimize key attributes like high bioactive content (e.g., antioxidants), sustainability, authenticity, stability, and purity. Responding to the rising demand for sustainable food products with ethical claims, major ingredient companies like Cargill Inc. and Archer Daniels Midland Company are leveraging AI tools in their supply chains. This integration fosters transparency, bolstering consumer trust and brand loyalty. The global trend towards plant-based food is amplifying the demand for natural and clean-label ingredients, particularly in categories like colorants, acidulants, and hydrocolloids. Labels boasting terms like GMO-free, natural preservatives, and organic are significantly propelling market growth. Given the worldwide uptick in processed food consumption and a preference for organic additives, the demand for food additives is poised to rise in the medium term.

Food Additives Market Trends

Demand for Bakery and Confectionery Drives the Use of Additives

Shifting customer preferences are fueling the demand for food additives. The rising demand for functional ingredients in bakery and confectionery products is largely attributed to their nutritional benefits. Bakery staples, including bread, buns, and biscuits, are integral to daily consumption. This widespread use across various regions is bolstering the market for food additives, encompassing flavors, preservatives, and emulsifiers. Emulsifiers play a pivotal role, offering benefits like protein strengthening, starch complexing, and aeration, making them indispensable in products like bread, biscuits, and cakes. Industrial bread production increasingly relies on emulsifiers, dough strengtheners, and dough softeners. Confectionery items, from chewing gums and chocolates to gummies, fillings, hard candies, marshmallows, and water jelly, also heavily incorporate food additives. Furthermore, bakeries and confectioneries frequently turn to artificial sweeteners to lower sugar content without sacrificing sweetness, a move that resonates with health-conscious consumers. Data from LocalCircles in 2023 highlighted that in India, 37% of artificial sweetener consumption was in food and drinks, with sugar-free gums trailing at 32%. Such extensive use of food additives in the bakery and confectionery sectors propels market growth.

North America Dominates the Market

The food and beverage additives market is experiencing significant growth due to the increasing demand for packaged food products. According to US News, over half of the packaged food and beverage products purchased by US households in 2019 contained three or more additives. By 2023, approximately 60% of the purchased foods included coloring or flavoring agents, preservatives, and sweeteners.

In Canada, the dominance of processed food and drink products (UPF) in the food supply, alongside their escalating sales and consumption trends, has led to an increased reliance on packaged, processed food items. As per the Food & Nutrition Policy for Public Health report, these items accounted for approximately 75% of the Canadian food supply during 2021-2022.

According to Mexico Food export reports, the Mexican food sector ranked as the third-largest processed food producer in the Americas, following the United States and Brazil in 2022. Also, the USDA 2022 report states that the bakery and tortilla sector stands out as the primary subsector in Mexico, contributing 30% to the overall GDP of the processed food industry, with meat and dairy products following closely behind. The corn tortilla is the primary staple food in the Mexican diet, with a per capita tortilla consumption of 75 kilograms (kg) per year as per USD Reports 2022. Moreover, the increasing consumption of beverages plays a pivotal role in driving demand for food additives in Mexico.

Food Additives Industry Overview

The global food additives market is highly competitive, with different regional and global players dominating the market. The prominent players in the market include Cargill Incorporated, Archer Daniels Midland Company, International Flavors and Fragrances Inc., Kerry Group, and Givaudan SA. These leading companies focus on mergers, expansion, acquisitions, partnerships with other companies, and product development as strategic approaches to boost their brand presence across different regional markets. The players have also been using aggressive advertising and promotional strategies to boost their brand image in the market studied.

Additional Benefits:

  • The market estimate (ME) sheet in Excel format
  • 3 months of analyst support

TABLE OF CONTENTS

1 INTRODUCTION

  • 1.1 Study Assumptions and Market Definition
  • 1.2 Scope of the Market

2 RESEARCH METHODOLOGY

3 EXECUTIVE SUMMARY

4 MARKET DYNAMICS

  • 4.1 Market Drivers
    • 4.1.1 Consumer Demand For Processed Food
    • 4.1.2 Rise Of Shelf-Stable Products
  • 4.2 Market Restraints
    • 4.2.1 Stringent Government Regulations
    • 4.2.2 Health Impact Of Food Additives
  • 4.3 Porter's Five Forces Analysis
    • 4.3.1 Bargaining Power of Suppliers
    • 4.3.2 Bargaining Power of Buyers
    • 4.3.3 Threat of New Entrants
    • 4.3.4 Threat of Substitute Products
    • 4.3.5 Degree of Competition

5 MARKET SEGMENTATION

  • 5.1 Product Type
    • 5.1.1 Preservatives
      • 5.1.1.1 Natural
      • 5.1.1.2 Synthetic
      • 5.1.1.2.1 Sorbates
      • 5.1.1.2.2 Benzoates
      • 5.1.1.2.3 Other Preservatives
    • 5.1.2 Bulk Sweeteners
      • 5.1.2.1 Sucrose
      • 5.1.2.2 Fructose
      • 5.1.2.3 High-fructose Corn Syrup
      • 5.1.2.4 Lactose
      • 5.1.2.5 Other Bulk Sweeteners
    • 5.1.3 Sugar Substitutes
      • 5.1.3.1 Sucralose
      • 5.1.3.2 Xylitol
      • 5.1.3.3 Stevia
      • 5.1.3.4 Aspartame
      • 5.1.3.5 Saccharin
      • 5.1.3.6 Other Sugar Substitutes
    • 5.1.4 Emulsifiers
      • 5.1.4.1 Mono- and Di-Glycerides and Derivatives
      • 5.1.4.2 Lecithin
      • 5.1.4.3 Sorbate Esters
      • 5.1.4.4 Other Emulsifiers
    • 5.1.5 Anti-caking Agents
      • 5.1.5.1 Calcium Compounds
      • 5.1.5.2 Sodium Compounds
      • 5.1.5.3 Silicon Dioxide
      • 5.1.5.4 Other Anti-caking Agents
    • 5.1.6 Enzymes
      • 5.1.6.1 Carbohydrases
      • 5.1.6.2 Proteases
      • 5.1.6.3 Lipases
      • 5.1.6.4 Other Enzymes
    • 5.1.7 Hydrocolloids
      • 5.1.7.1 Starch
      • 5.1.7.2 Gelatin
      • 5.1.7.3 Xanthan Gum
      • 5.1.7.4 Other Hydrocolloids
    • 5.1.8 Food Flavors and Enhancers
      • 5.1.8.1 Natural Flavors
      • 5.1.8.2 Synthetic Flavors
      • 5.1.8.3 Flavor Enhancers
    • 5.1.9 Food Colorants
      • 5.1.9.1 Synthetic Food Colorants
      • 5.1.9.2 Natural Food Colorants
    • 5.1.10 Acidulants
      • 5.1.10.1 Citric Acid
      • 5.1.10.2 Phosphoric Acid
      • 5.1.10.3 Lactic Acid
      • 5.1.10.4 Other Acidulants
  • 5.2 By Application
    • 5.2.1 Bakery and Confectionery
    • 5.2.2 Dairy and Desserts
    • 5.2.3 Beverages
    • 5.2.4 Meat and Meat Products
    • 5.2.5 Soups, Sauces, and Dressings
    • 5.2.6 Other Applications
  • 5.3 Geography
    • 5.3.1 North America
      • 5.3.1.1 United States
      • 5.3.1.2 Canada
      • 5.3.1.3 Mexico
      • 5.3.1.4 Rest of North America
    • 5.3.2 Europe
      • 5.3.2.1 Germany
      • 5.3.2.2 United Kingdom
      • 5.3.2.3 Spain
      • 5.3.2.4 France
      • 5.3.2.5 Italy
      • 5.3.2.6 Russia
      • 5.3.2.7 Rest of Europe
    • 5.3.3 Asia-Pacific
      • 5.3.3.1 China
      • 5.3.3.2 Japan
      • 5.3.3.3 India
      • 5.3.3.4 Australia
      • 5.3.3.5 Rest of Asia-Pacific
    • 5.3.4 South America
      • 5.3.4.1 Brazil
      • 5.3.4.2 Argentina
      • 5.3.4.3 Rest of South America
    • 5.3.5 Middle East and Africa
      • 5.3.5.1 Saudi Arabia
      • 5.3.5.2 South Africa
      • 5.3.5.3 Rest of Middle East and Africa

6 COMPETITIVE LANDSCAPE

  • 6.1 Strategies Adopted by Leading Players
  • 6.2 Market Share Analysis
  • 6.3 Company Profiles
    • 6.3.1 Cargill Incorporated
    • 6.3.2 Ajinomoto Co. Inc.
    • 6.3.3 BASF SE
    • 6.3.4 Eastman Chemical Company
    • 6.3.5 Archer Daniels Midland Company
    • 6.3.6 Tate and Lyle PLC
    • 6.3.7 AGRANA Beteiligungs - AG
    • 6.3.8 Kerry Group PLC
    • 6.3.9 Corbion NV
    • 6.3.10 Givaudan SA

7 MARKET OPPORTUNITIES AND FUTURE TRENDS