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市場調査レポート
商品コード
1444665

特殊食品原料:市場シェア分析、業界動向と統計、成長予測(2024~2029年)

Specialty Food Ingredients - Market Share Analysis, Industry Trends & Statistics, Growth Forecasts (2024 - 2029)

出版日: | 発行: Mordor Intelligence | ページ情報: 英文 120 Pages | 納期: 2~3営業日

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特殊食品原料:市場シェア分析、業界動向と統計、成長予測(2024~2029年)
出版日: 2024年02月15日
発行: Mordor Intelligence
ページ情報: 英文 120 Pages
納期: 2~3営業日
ご注意事項 :
本レポートは最新情報反映のため適宜更新し、内容構成変更を行う場合があります。ご検討の際はお問い合わせください。
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概要

特殊食品原料の市場規模は、2024年に809億8,000万米ドルと推定され、2029年までに1,048億3,000万米ドルに達すると予測されており、予測期間(2024年から2029年)中に5.30%のCAGRで成長します。

特殊食材- マーケット

中期的には、特殊食品原料の業界は基本的に、加工食品の高品質、安全性、手頃な価格、栄養、美味しさの点で、これらの原料がもたらす広範な技術的および機能的利点によって繁栄します。調理済みおよびすぐに食べられる食品の人気の高まりにより、世界中で保存料市場が拡大しています。さらに、多くの消費者製品カテゴリーで「クリーンラベル」動向が盛り上がっている中、マサチューセッツ州に本拠を置くバイオテクノロジー企業コナジェンは、2021年8月に天然防腐剤であるp-クマル酸(PCA)を発売すると発表しました。

さらに、特に先進国では、特定の食品に対する好みが一部の消費者のアイデンティティと一致しており、それが特殊な食品原料の需要を促進しています。特殊食品原料市場と加工食品市場の間には強い相関関係があり、前者はエンドユーザーの用途に応じて機能的な利点とカスタマイズされた付加価値をもたらします。特殊食品原料を製造する世界的に認められた企業は、スマートテクノロジーや知的財産を利用して革新的な原料やソリューションを開発しています。ただし、新製品の開発は非常に資本集約的なプロセスです。

特殊食品原料の市場動向

強化加工食品の需要の高まり

強化食品には、栄養価を高め、栄養不足の解消に役立つ必須栄養素が含まれています。強化食品の需要の増加はメーカーにとってチャンスとなっており、ビタミン、ミネラル、タンパク質、オメガ3などの特殊な機能性成分の需要も高まっています。消費者は特定の健康成分を含む食品や飲料をますます選択するようになりました。繊維、タンパク質、ビタミン、ミネラル、カルシウム、プロバイオティクス、プレバイオティクスは、ほとんどの消費者が食事に加えようとする健康的な成分です。食物繊維素材は健康に良いということで消費者の注目を集めており、食物繊維を豊富に含む食品の需要が高まっています。たとえば、国際食品情報評議会(IFIC)によると、2021年の食品と健康に関する調査では、消費者の56%が繊維を積極的に摂取しようとしていることが示されました。

高まる需要に応えるため、食品添加物や特殊食品原料のメーカーは、健康食品の開発に役立つ有機強化添加物の生産を採用しました。これらの有機食品添加物は、低脂肪および高脂肪ビーガン食品の卵代替品、ドレッシング、ホワイトクッキングソース、インスタントミール、その他の用途を含む、さまざまな製品に応用されています。したがって、食品および飲料の製造業者は、天然成分に対する消費者の需要の変化に応えるために、自社製品をますます再配合するようになっています。 2022年10月、ロケットは、非乳製品または代替肉および特殊な栄養カテゴリーに適応した有機エンドウ豆タンパク質と有機エンドウ豆デンプンを含む、有機エンドウ豆原料の新しいラインを発売しました。同社は、健康的で持続可能な食品に対する消費者の需要の高まりに応えるため、オーガニック原料を使用した製品の開発に注力している食品メーカーの需要に応えることを目的としていました。

北米が最大の市場シェアを保持

人口のかなりの部分で慢性的な健康問題やライフスタイルに関する健康問題の発生率が増加し、より健康的なライフスタイルの採用が増加していることにより、この地域での機能性および特殊成分を含む食品の需要が高まっています。さらに、強化食品の動向の高まりにより、ほぼすべてのカテゴリーで特殊食品が非特殊食品を上回っています。カナダの食品特殊原料業界は、ベーカリー、菓子類、飲料製品の需要が高まっているため、多くの可能性を秘めています。米国農務省(2022年)によると、焼き菓子、新鮮な果物と野菜、調理済み食品はカナダへの上位輸出商品の1つです。また、カナダ保健省は現在、全米で850種類の食品添加物の使用を認可しており、食品業界での使用が促進されています。

さらに、特に欧州と北米地域でヴィーガニズムの傾向が高まっており、食品メーカーにチャンスをもたらしています。市場で活動する企業は、食品メーカーが消費者の需要に応じた製品を開発するのをサポートできるさまざまな原材料を供給するために、食品メーカーと戦略的パートナーシップを確立しています。 2022年9月、機能性素材メーカーのシル株式会社はピュラトス社と提携し、次世代卵代替品の開発・評価を行いました。このパートナーシップは、Shiruのタンパク質発見プロセスを使用して、植物ベースの焼き食品の新しい原材料の代替品を配合することを目的としていました。 Shiruは、バイオインフォマティクスと機械学習を使用して、何百万もの天然タンパク質をふるいにかけて、潜在的な機能性成分を見つけます。

特殊食品原料業界の概要

特殊食品原料市場は適度に細分化されています。市場の主要企業には、Cargill Incorporated、Kerry Group PLC、Koninklijke DSM NVなどがあります。製品の革新と開発は、市場で事業を展開している企業によって最も採用されている戦略であり、次に知名度と製品ポートフォリオを高めるための合併と買収と拡張が続きます。メーカーは、製品の保存寿命を延ばし、自社製品に「100%オールナチュラル」とラベルを貼れるようにするための全天然の特殊原料の提供に注力し、「クリーンなラベル」を求める消費者の需要に応えています。

その他の特典

  • エクセル形式の市場予測(ME)シート
  • 3か月のアナリストサポート

目次

第1章 イントロダクション

  • 調査の前提条件と市場の定義
  • 調査範囲

第2章 調査手法

第3章 エグゼクティブサマリー

第4章 市場力学

  • 市場促進要因
  • 市場抑制要因
  • ポーターのファイブフォース分析
    • 供給企業の交渉力
    • 買い手の交渉力
    • 新規参入業者の脅威
    • 代替製品の脅威
    • 競争企業間の敵対関係の激しさ

第5章 市場セグメンテーション

  • 製品タイプ
    • 機能性食品素材
    • 特殊デンプンおよびテクスチャラント
    • 甘味料
    • 食品の香料と強化剤
    • 酸味料
    • 防腐剤
    • 乳化剤
    • 着色剤
    • 酵素
    • 培養
    • タンパク質
    • 特殊油脂
    • 食品ハイドロコロイドと多糖類
    • 固結防止剤
    • 酵母
    • 食品グレードのグリセリン
  • 用途
    • ベーカリー製品
    • 飲料
    • 肉、鶏肉、魚介類
    • 乳製品
    • 菓子類
    • 油脂
    • ドレッシング/調味料/ソース/マリネ
    • パスタ、スープ、麺類
    • 惣菜
    • 植物由来の飲食品
    • その他の用途
  • 地域
    • 北米
      • 米国
      • カナダ
      • メキシコ
      • その他北米
    • 欧州
      • ドイツ
      • 英国
      • フランス
      • スペイン
      • イタリア
      • ロシア
      • その他欧州
    • アジア太平洋
      • 中国
      • インド
      • 日本
      • オーストラリア
      • その他アジア太平洋地域
    • 南米
      • ブラジル
      • アルゼンチン
      • その他南米
    • 中東とアフリカ
      • アラブ首長国連邦
      • 南アフリカ
      • その他中東とアフリカ

第6章 競合情勢

  • 有力企業が採用した戦略
  • 市場シェア分析
  • 企業プロファイル
    • Cargill Incorporated
    • International Flavors &Fragrances Inc.
    • Tate &Lyle PLC
    • Kerry Group PLC
    • Archer Daniels Midland Company
    • Koninklijke DSM NV
    • Ingredion Incorporated
    • Sensient Technologies
    • Axiom Foods Inc.
    • Novozymes A/S

第7章 市場機会と将来の動向

目次
Product Code: 52110

The Specialty Food Ingredients Market size is estimated at USD 80.98 billion in 2024, and is expected to reach USD 104.83 billion by 2029, growing at a CAGR of 5.30% during the forecast period (2024-2029).

Specialty Food Ingredients - Market

Over the medium term, the industry for specialty food ingredients essentially thrives on the wider technological and functional benefits that these ingredients confer in terms of high quality, safety, affordability, nutrition, and deliciousness of processed food products. The rise in popularity of ready-to-cook and ready-to-eat food products is driving the market for preservatives across the world. Additionally, as the "clean label" trend is thriving in many consumer product categories, Massachusetts-based biotech company, Conagen announced the launch of a natural preservative, p-Coumaric Acid (PCA), in August 2021.

Moreover, the preference for certain food products is identifiable with some consumers' identities, especially in developed economies, which drives the demand for specialty food ingredients. There is a strong correlation between the specialty food ingredient market and the processed food market, with the former conferring functional benefits and customized value-addition per the end-user applications. The globally recognized companies that manufacture specialty food ingredients utilize smart technology or intellectual property to develop innovative ingredients and solutions. However, new product development is a highly capital-intensive process.

Specialty Food Ingredients Market Trends

Escalated Demand for Fortified Processed Food

Fortified foods contain essential nutrients which enhance their nutritional value and help address a nutrient deficiency. Increasing demand for fortified foods is creating an opportunity for manufacturers, which in turn is boosting the demand for specialty functional ingredients like vitamins, minerals, protein, omega-3, and others. Consumers increasingly opted for foods and beverages with specific healthy ingredients. Fiber, protein, vitamins and minerals, calcium, probiotics, and prebiotics, are healthy ingredients that most consumers try to add to their diet. Dietary fiber ingredients are gaining attention from consumers as they are perceived as healthy, and thus demand for fiber-rich food products is increasing. For instance, in 2021, according to International Food Information Council (IFIC), the food and health survey showed that 56% of consumers actively try to consume fiber.

To cater to the rising demand, manufacturers of food additives and specialty food ingredients adapted the production of organic and fortified additives that can be helpful while developing healthy food products. These organic food additives found their applications in varied products, including egg replacement in low- and high-fat vegan food, dressings, white cooking sauces, ready meals, and other applications. Thus, food and beverage manufacturers have been increasingly reformulating their products to meet the changing consumer demand for natural ingredients. In October 2022, Roquette launched a new line of organic pea ingredients, including organic pea protein and organic pea starch adapted for non-dairy or alternative meat and specialized nutrition category. The company aimed to cater to the demand of food manufacturers, who are focused on developing products with organic ingredients to cater to consumers' growing demand for healthy and sustainable food.

North America Holds the Largest Market Share

The increasing incidence of chronic and lifestyle health issues among a significant part of the population and the growing adoption of healthier lifestyles fueled the demand for food products with functional and specialty ingredients in the region. Moreover, specialty foods are outpacing their non-specialty counterparts in almost every category due to a rise in fortified food trends. The Canadian food specialty ingredients industry has a lot of potential because of the rising demand for bakery, confectionery, and beverage products. According to the U.S. Department of Agriculture (2022), baked goods, fresh fruits and vegetables, and food preparation are among the top export commodities to Canada. Also, Health Canada has currently authorized the use of 850 distinct food additives nationwide, which drives their use in the food industry.

Additionally, the growing trend of veganism, especially in Europe and the North American region, provides food manufacturers with opportunities. Players operating in the market are establishing strategic partnerships with food manufacturers to supply various ingredients that can support food companies in developing products in line with consumer demand. In September 2022, Shiru Inc., a functional ingredient manufacturer, partnered with Puratos to develop and evaluate next-generation egg replacement. The partnership aimed to formulate new ingredient alternatives for plant-based baked foods using Shiru's protein discovery process. Shiru uses bioinformatics and machine learning to sift through millions of naturally-occurring proteins and find a potential functional ingredient.

Specialty Food Ingredients Industry Overview

The specialty food ingredients market is moderately fragmented. Major players in the market include Cargill Incorporated, Kerry Group PLC, and Koninklijke DSM NV. Product innovation and development is the most adopted strategy by the players operating in the market, followed by mergers and acquisitions and expansions for increasing their visibility and product portfolios. Manufacturers focus on providing all-natural specialty ingredients that increase the product's shelf-life and enable the manufacturer to label its products as '100% all-natural', addressing consumer demand for 'clean labels.'

Additional Benefits:

  • The market estimate (ME) sheet in Excel format
  • 3 months of analyst support

TABLE OF CONTENTS

1 INTRODUCTION

  • 1.1 Study Assumptions and Market Definition
  • 1.2 Scope of the Study

2 RESEARCH METHODOLOGY

3 EXECUTIVE SUMMARY

4 MARKET DYNAMICS

  • 4.1 Market Drivers
  • 4.2 Market Restraints
  • 4.3 Porters Five Force Analysis
    • 4.3.1 Bargaining Power of Suppliers
    • 4.3.2 Bargaining Power of Buyers
    • 4.3.3 Threat of New Entrants
    • 4.3.4 Threat of Substitute Products
    • 4.3.5 Intensity of Competitive Rivalry

5 MARKET SEGMENTATION

  • 5.1 Product Type
    • 5.1.1 Functional Food Ingredient
    • 5.1.2 Specialty Starch and Texturants
    • 5.1.3 Sweetener
    • 5.1.4 Food Flavors and Enhancers
    • 5.1.5 Acidulants
    • 5.1.6 Preservatives
    • 5.1.7 Emulsifiers
    • 5.1.8 Colorants
    • 5.1.9 Enzymes
    • 5.1.10 Cultures
    • 5.1.11 Proteins
    • 5.1.12 Speciality Fats and Oils
    • 5.1.13 Food Hydrocolloids and Polysaccharides
    • 5.1.14 Anti-Caking Agents
    • 5.1.15 Yeast
    • 5.1.16 Food-Grade Glycerin
  • 5.2 Application
    • 5.2.1 Bakery Products
    • 5.2.2 Beverages
    • 5.2.3 Meat, Poultry and Seafood
    • 5.2.4 Dairy Products
    • 5.2.5 Confectionery
    • 5.2.6 Fats and Oils
    • 5.2.7 Dressings/Condiments/Sauces/Marinade
    • 5.2.8 Pasta, Soup and Noodles
    • 5.2.9 Prepared Food
    • 5.2.10 Plant-based Food & Beverage
    • 5.2.11 Other Applications
  • 5.3 Geography
    • 5.3.1 North America
      • 5.3.1.1 United States
      • 5.3.1.2 Canada
      • 5.3.1.3 Mexico
      • 5.3.1.4 Rest of North America
    • 5.3.2 Europe
      • 5.3.2.1 Germany
      • 5.3.2.2 United Kingdom
      • 5.3.2.3 France
      • 5.3.2.4 Spain
      • 5.3.2.5 Italy
      • 5.3.2.6 Russia
      • 5.3.2.7 Rest of Europe
    • 5.3.3 Asia-Pacific
      • 5.3.3.1 China
      • 5.3.3.2 India
      • 5.3.3.3 Japan
      • 5.3.3.4 Australia
      • 5.3.3.5 Rest of Asia-Pacific
    • 5.3.4 South America
      • 5.3.4.1 Brazil
      • 5.3.4.2 Argentina
      • 5.3.4.3 Rest of South America
    • 5.3.5 Middle East & Africa
      • 5.3.5.1 United Arab Emirates
      • 5.3.5.2 South Africa
      • 5.3.5.3 Rest of Middle East & Africa

6 COMPETITIVE LANDSCAPE

  • 6.1 Strategies Adopted by Leading Players
  • 6.2 Market Share Analysis
  • 6.3 Company Profiles
    • 6.3.1 Cargill Incorporated
    • 6.3.2 International Flavors & Fragrances Inc.
    • 6.3.3 Tate & Lyle PLC
    • 6.3.4 Kerry Group PLC
    • 6.3.5 Archer Daniels Midland Company
    • 6.3.6 Koninklijke DSM NV
    • 6.3.7 Ingredion Incorporated
    • 6.3.8 Sensient Technologies
    • 6.3.9 Axiom Foods Inc.
    • 6.3.10 Novozymes A/S

7 MARKET OPPORTUNITIES AND FUTURE TRENDS