市場調査レポート
商品コード
1466539
特殊食品原料市場:製品、由来、用途、流通チャネル、最終用途別 - 2024年~2030年の世界予測Specialty Food Ingredients Market by Product (Acidulants, Colors, Cultures), Origine (Natural, Nature-identical, Synthetic), Application, Distribution Channel, End-Use - Global Forecast 2024-2030 |
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特殊食品原料市場:製品、由来、用途、流通チャネル、最終用途別 - 2024年~2030年の世界予測 |
出版日: 2024年04月17日
発行: 360iResearch
ページ情報: 英文 180 Pages
納期: 即日から翌営業日
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特殊食品原料市場規模は2023年に1,769億9,000万米ドルと推定され、2024年には1,871億1,000万米ドルに達し、CAGR 5.83%で2030年には2,632億1,000万米ドルに達すると予測されています。
特殊食品原料は、食品業界における消費者の特定のニーズや嗜好に応える、高品質で革新的な付加価値のある様々な原材料を指します。これらの原料は天然または合成素材から供給され、機能特性を高めるために広範な研究開発・加工が行われます。より健康的で革新的な食品に対する消費者の嗜好の高まり、機能性食品の利点に対する意識の高まり、クリーンラベルや天然素材に対する需要の高まりが、特殊食品原料の需要を加速させています。しかし、高い製造コストと製品の品質に関する規制上のハードルが製品開発活動に影響を与えています。各社は業界の需要に応えるため、変化する規制に対応した新しい特殊成分の導入に取り組んでいます。市場開拓企業は、特定の健康問題をターゲットにした、あるいは腸の健康、免疫サポート、認知機能強化、ストレス軽減といった新興動向に対応した、新規機能性成分の開発に取り組んでいます。また、特殊食品原料の機能性を高めたり、最終用途製品へのデリバリーメカニズムを改善するために、ナノテクノロジーやカプセル化技術などの新技術を模索しています。
主な市場の統計 | |
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基準年[2023年] | 1,769億9,000万米ドル |
予測年[2024年] | 1,871億1,000万米ドル |
予測年 [2030年] | 2,632億1,000万米ドル |
CAGR(%) | 5.83% |
製品飲食品用途における各種スパイス・調味料の幅広い需要
スパイスと調味料は、香り、風味、保存性のために利用される食品産業の必須成分です。天然素材やエスニックな風味を求める消費者の需要が高まるにつれ、スパイスと調味料は食品配合においてさらに重要性を増しています。乳化剤は、油と水などの混じり合わない2つの液体の間の表面張力を低下させることにより、安定した乳化を促進します。甘味料は主に砂糖の代用品として食品に使用され、カロリーを加えることなく甘味を増強します。ビタミンは、体内の様々な生物学的プロセスに不可欠な微量栄養素であり、健康の維持に重要な役割を果たします。ビタミンはしばしば機能性食品に配合され、栄養プロファイルを改善したり、特定の欠乏症に対処したりします。プロバイオティクスは生きた微生物から成り、適切な量を摂取することで宿主に健康上の利益をもたらします。主にヨーグルトやチーズなどの乳製品、飲料、栄養補助食品に配合されています。
出典健康上の利点から天然素材への嗜好が高まる
天然の特殊食品原料は、植物、動物、またはその他の有機源から、化学的な変化を加えることなく直接抽出されたものです。消費者が天然成分を好むのは、その健康上の利点とクリーンラベル製品に対する意識の高まりによるものです。合成特殊食品原料は、工業的工程を経て人工的に合成されたもので、天然には存在しません。費用対効果、製造の容易さ、品質の均一性などの利点があります。
流通チャネル:特殊食材を購入する一般的な方法としてのオンライン・コマース・プラットフォームの出現
特殊食品原料のオンライン流通チャネルは、eコマース・プラットフォームやデジタル・マーケットプレースの浸透によって、近年著しい成長を遂げています。アマゾン、アリババ、様々な業界別ウェブサイトなどのオンラインプラットフォームは、特殊食品原料を探す顧客にワンストップソリューションを提供しています。これらのプラットフォームは、顧客が品質、価格、原産地、認証、その他の要因に基づいて、さまざまなブランドの製品を比較することを可能にします。特殊食品原料市場は、様々な地域でその存在を確立しているため、オフラインの流通チャネルが依然として重要な構成要素となっています。これは主に、スーパーマーケット/ハイパーマーケット、コンビニエンスストア/食料品店、グルメストア/専門小売店、卸売クラブ/キャッシュ&キャリーストア、伝統的な市場/ストリートマーケットなどの実店舗で構成されています。
エンドユーザー:業務用レストランとカフェで特殊食品原料の高い採用率
業務用分野では、特殊食品原料は、レストラン、カフェ、ベーカリー、ケータリングサービスなどで、様々な消費者の嗜好に応えるユニークな料理を作るために広く使われています。これらの食材は、シェフが一貫した味と品質を維持しながら革新的なレシピを開発するのに役立っています。住宅分野では、消化器系の健康のためのプロバイオティクスや持続可能な食生活のための植物性タンパク質など、特殊食品原料に関連する健康上の利点に関する消費者の意識が高まっています。産業部門は、ベーカリー、菓子類、乳製品、肉類、飲食品など様々なカテゴリーの加工食品製造に幅広く使用されているため、特殊食品原料のエンドユーザーとして最大のシェアを形成しています。
アプリケーションアドバの開発
特殊食品原料は乳化し、製品の食感を保ち、加工上の利点を提供し、さらに健康的な側面を提供し、製造される食品の色を改善します。これらの特殊成分の健康、技術、栄養に関する機能は、食事を美味しく、安全で、手頃な価格で、健康的で、快適なものにします。特殊食品原料は、ベーカリー・菓子類、飲食品、コンビニエンス食品、乳製品・冷凍食品、栄養補助食品、機能性食品、油脂など様々な製品に統合されています。特殊食品原料は、加工食品の味や風味を向上させるために飲食品業界で利用されています。酸味料には、酢酸、クエン酸、アジピン酸、フマル酸、乳酸、リンゴ酸、リンゴ酸、酒石酸、グルコノデルタラクトン、様々な形態の酵素酵母、培養物などがあり、酸味を付与しpHを調整するために加工食品や飲食品の食品添加物として一般的に使用されています。さらに、ベーカリーや菓子類は、新しい種類の菓子を作り、完成した焼き製品の構造、風味、食感を向上させるために特殊原料を使用します。主に使用される特殊原料は、デンプン変換酵素、ベーキング培養物、およびレシチン、モノグリセリド、ジグリセリド、DATEM、SSL、CSLなどの各種乳化剤です。そのほか、キャンディー、ソフトドリンク、ジュース、ナッツ類、保存フルーツや野菜、缶詰スープやパスタミール、加工肉やチーズなどの簡便食品は、食事の準備時間を短縮し、保存期間を改善するために特殊食品と組み合わされます。
乳製品と冷凍食品は、保存性を高め、ミネラルとタンパク質のバランスをとるために、特殊食材と一緒に使われます。過酸化水素、安息香酸ナトリウム、ソルビン酸カリウムなどの様々な保存料は、微生物の増殖と牛乳の腐敗を抑制します。さらに、甘味料、香料、リパーゼ、ラクトペルオキシダーゼ、プロテアーゼ、トランスグルタミナーゼ、ラクターゼ、エステラーゼ、カタラーゼなどの酵素は、乳製品や冷凍食品の構造や風味を豊かにするために使用されます。さらに、栄養補助食品は、健康プロファイルの強化、味、食感、外観、保存性の向上など、製品の中核となるレシピに特定の利点を付加するために特殊成分を使用します。栄養補助食品には、酸味料、pH調整剤、植物成分、生物活性タンパク質、着色料、増強剤などが添加されます。その上、機能性食品は、疾病リスクを低減するための栄養素とエネルギーを提供するために、様々な天然および自然界と同一の特殊成分を備えています。
地域の洞察
南北アメリカの強みは、多様な消費者市場と、特殊食品原料分野に大きく貢献する大手世界企業の確立されたネットワークにあります。この地域は、加工食品と機能性製品の需要が高いため、特殊食品原料の最大市場の一つとなっています。特に北米市場は、消費者の健康意識の高まりとともに大きな需要があり、天然素材やオーガニック素材の需要を牽引しています。南米、特にブラジルとアルゼンチンも、様々な特殊食品原料の原料を供給する農業生産能力により、地域市場に大きく貢献しています。アジアは、より栄養価が高く利便性の高い食品をますます求めるようになった中間層の人口拡大が牽引する特殊食品原料の急成長市場です。中国、インド、日本の成熟市場は、健康志向の製品におけるユニークな風味の組み合わせや機能性を通じて、製品開拓におけるイノベーションを優先しています。欧州は特殊食品原料の主要市場であり、その原動力となっているのは、確立された飲食品産業、より健康的で高品質な製品に対する消費者の嗜好、食品の安全性を確保するための厳格な規制です。欧州の特殊食品原料生産では、環境フットプリントの削減や再生可能資源の活用を通じて、持続可能性に強い焦点が当てられています。
FPNVポジショニング・マトリックス
FPNVポジショニングマトリックスは特殊食品原料市場を評価する上で極めて重要です。事業戦略や製品満足度に関連する主要指標を調査し、ベンダーの包括的な評価を提供します。この綿密な分析により、ユーザーは各自の要件に沿った十分な情報に基づいた意思決定を行うことができます。評価に基づき、ベンダーは成功の度合いが異なる4つの象限に分類されます:フォアフロント(F)、パスファインダー(P)、ニッチ(N)、バイタル(V)です。
市場シェア分析
市場シェア分析は、特殊食品原料市場におけるベンダーの現状について、洞察に満ちた詳細な調査を提供する包括的なツールです。全体的な収益、顧客基盤、その他の主要指標についてベンダーの貢献度を綿密に比較・分析することで、企業の業績や市場シェア争いの際に直面する課題について理解を深めることができます。さらに、この分析により、調査対象基準年に観察された累積、断片化の優位性、合併の特徴などの要因を含む、この分野の競合特性に関する貴重な考察が得られます。このような詳細レベルの拡大により、ベンダーはより多くの情報に基づいた意思決定を行い、市場で競争優位に立つための効果的な戦略を考案することができます。
1.市場の浸透度:主要企業が提供する市場に関する包括的な情報を提示しています。
2.市場の開拓度:有利な新興市場を深く掘り下げ、成熟市場セグメントにおける浸透度を分析しています。
3.市場の多様化:新製品の発売、未開拓の地域、最近の開発、投資に関する詳細な情報を提供します。
4.競合の評価と情報:市場シェア、戦略、製品、認証、規制状況、特許状況、主要企業の製造能力について徹底的な評価を行います。
5.製品開発およびイノベーション:将来の技術、研究開発活動、画期的な製品開発に関する知的洞察を提供します。
1.特殊食品原料市場の市場規模および予測は?
2.特殊食品原料市場の予測期間中に投資を検討すべき製品、セグメント、用途、分野は何か?
3.特殊食品原料市場の技術動向と規制枠組みは?
4.特殊食品原料市場における主要ベンダーの市場シェアは?
5.特殊食品原料市場への参入に適した形態や戦略的手段は?
[180 Pages Report] The Specialty Food Ingredients Market size was estimated at USD 176.99 billion in 2023 and expected to reach USD 187.11 billion in 2024, at a CAGR 5.83% to reach USD 263.21 billion by 2030.
Specialty food ingredients refer to a variety of high-quality, innovative, and value-added ingredients that cater to the specific needs and preferences of consumers in the food industry. These ingredients are sourced from natural or synthetic materials and undergo extensive research, development, and processing to enhance their functional properties. Rising consumer preferences towards healthier and more innovative food products, growing awareness about the benefits of functional foods, and increasing demand for clean-label and natural ingredients have accelerated the demand for specialty food ingredients. However, high production costs and regulatory hurdles regarding the product quality impact the product development activities. Companies are working on introducing new specialty ingredients that comply with the changing regulations to meet the industry demand. Market players are working on the development of novel functional ingredients targeting specific health concerns or catering to emerging trends such as gut health, immune support, cognitive function enhancement, or stress reduction. They are also exploring novel technologies such as nanotechnology or encapsulation techniques for enhancing the functionality of specialty food ingredients or improving their delivery mechanism within end-use products.
KEY MARKET STATISTICS | |
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Base Year [2023] | USD 176.99 billion |
Estimated Year [2024] | USD 187.11 billion |
Forecast Year [2030] | USD 263.21 billion |
CAGR (%) | 5.83% |
Product: Extensive demand for various spices & seasonings in food & beverage applications
Spices and seasonings are essential components of the food industry, utilized for their aroma, flavor, and preservation properties. With growing consumer demand for natural ingredients and ethnic flavors, spices and seasonings have become even more significant in food formulations. Emulsifiers facilitate stable emulsions by reducing surface tension between two immiscible liquids including oil and water. Sweeteners primarily act as sugar substitutes in foods to enhance sweetness without adding calories. Vitamins are micronutrients essential for various biological processes within the body, with a crucial role in maintaining good health. They are often incorporated into functional foods to improve their nutritional profile or address specific deficiencies. Probiotics consist of live microorganisms that confer health benefits on their host when consumed in adequate amounts. They are mostly applied in dairy products such as yogurt or cheese, as well as beverages and dietary supplements.
Source: Rising preference for natural ingredients owing to their health benefits
Natural specialty food ingredients are derived directly from plants, animals, or other organic sources without any chemical alterations. Consumers prefer natural ingredients due to their health benefits and increasing awareness about clean-label products. Synthetic specialty food ingredients are artificially synthesized through industrial processes and not found naturally. They offer benefits such as cost-effectiveness, ease of production, and uniformity in quality.
Distribution Channel: Emergence of online commerce platforms as a popular method of specialty ingredients shopping
The online distribution channel for specialty food ingredients has seen significant growth in recent years, characterized by the increasing penetration of e-commerce platforms and digital marketplaces. Online platforms such as Amazon, Alibaba, and various industry-specific websites offer a one-stop solution for customers searching for specialty food ingredients. These platforms enable customers to compare products from different brands based on quality, price, origin, certification, and other factors. Due to its established presence in various geographical regions, the offline distribution channel remains a crucial component of the specialty food ingredients market. It primarily consists of brick-and-mortar stores such as supermarkets/hypermarkets, convenience stores/grocery shops, gourmet stores/specialty retail outlets, wholesale clubs/cash & carry stores, as well as traditional markets/street markets.
End-Use: High adoption of specialty food ingredients by the commercial restaurants and cafes
In the commercial sector, specialty food ingredients are extensively used in restaurants, cafes, bakeries, and catering services to create unique dishes that cater to varied consumer preferences. These ingredients help chefs develop innovative recipes while maintaining consistent taste and quality. The residential segment is witnessing growing consumer awareness regarding health benefits associated with specialty food ingredients such as probiotics for digestive health or plant-based proteins for sustainable diets. The industrial sector forms the largest share of end-users for specialty food ingredients due to its extensive use in processed foods production across various categories such as bakery, confectionery, dairy, meat, and beverages.
Application: Development of adva
Specialty food ingredients emulsify, retain product texture, offer processing advantages, provide an extra health dimension, and improve the color of the produced food. These specialty ingredients' health, technological, and nutritional related functions make the diet tasty, safe, affordable, healthy, and pleasant for consumption. Specialty food ingredients are integrated across various products such as bakery & confectionery, beverages, convenience foods, dairy & frozen foods, dietary supplements, functional foods, and oils & fats. Specialty food ingredients are utilized by the food & beverage industry for enhancing the taste and flavor of processed food. Acidulants include acetic, citric, adipic, fumaric, lactic, malic, phosphoric, tartaric acids, glucono-delta-lactone, and various forms of enzymes yeast, and cultures are commonly used as food additives in processed foods and beverages to impart sour taste and adjust the pH. Further, bakeries & confectioneries use specialty ingredients to build new varieties of sweets and enhance the finished baked product's structure, flavor, and texture. The majorly used specialty ingredients are starch-converting enzymes, baking cultures, and various emulsifiers such as lecithin, mono- and di-glycerides, DATEM, SSL, and CSL. Besides, convenience foods such as candies, soft drinks, juices, nuts, preserved fruits and vegetables, canned soups and pasta meals, and processed meats and cheeses are combined with specialty food items to reduce meal preparation time and improve storage duration.
Dairy & frozen foods are employed with specialty ingredients to increase shelf-life and balance the minerals and proteins. Various preservatives such as hydrogen peroxide, sodium benzoate, and potassium sorbate inhibit microbial proliferation and milk spoilage. In addition, sweeteners, flavors, and enzymes such as lipases, lactoperoxidase, proteases, transglutaminase, lactase, esterases, catalase are used in dairy & frozen foods to enrich their structure and flavor. Furthermore, dietary supplements use specialty ingredients to add a specific benefit to a product's core recipe, such as enhanced health profile and improved taste, texture, appearance, and shelf life. Dietary supplements are added with acidulants, pH controllers, botanicals, bioactive proteins, colors, and enhancers. Besides, functional foods are equipped with various natural and nature-identical specialty ingredients to provide nutrients and energy to reduce disease risk.
Regional Insights
The Americas' strengths lie in their diverse consumer markets and well-established networks of leading global companies that contribute significantly to the specialty food ingredients sector. The region has one of the largest markets for specialty food ingredients due to its high demand for processed foods and functional products. The North American market particularly portrays significant demand with increasing health awareness among consumers, driving demand for natural and organic ingredients. South America, specifically Brazil, and Argentina, also contribute significantly to the regional market owing to their agricultural production capacities that supply raw materials for various specialty food ingredients. Asia represents a rapidly growing market for specialty food ingredients driven by an expanding middle-class population who increasingly demand more nutritious foods with higher convenience. China, India, and Japan's matured market prioritizes innovation in product development through unique flavor combinations or functionality within health-focused products. Europe is a major market for specialty food ingredients, driven by its established food and beverage industry, consumer preference for healthier and high-quality products, as well as stringent regulations to ensure food safety. There is a strong focus on sustainability in European specialty food ingredient production through reducing environmental footprints or utilizing renewable resources.
FPNV Positioning Matrix
The FPNV Positioning Matrix is pivotal in evaluating the Specialty Food Ingredients Market. It offers a comprehensive assessment of vendors, examining key metrics related to Business Strategy and Product Satisfaction. This in-depth analysis empowers users to make well-informed decisions aligned with their requirements. Based on the evaluation, the vendors are then categorized into four distinct quadrants representing varying levels of success: Forefront (F), Pathfinder (P), Niche (N), or Vital (V).
Market Share Analysis
The Market Share Analysis is a comprehensive tool that provides an insightful and in-depth examination of the current state of vendors in the Specialty Food Ingredients Market. By meticulously comparing and analyzing vendor contributions in terms of overall revenue, customer base, and other key metrics, we can offer companies a greater understanding of their performance and the challenges they face when competing for market share. Additionally, this analysis provides valuable insights into the competitive nature of the sector, including factors such as accumulation, fragmentation dominance, and amalgamation traits observed over the base year period studied. With this expanded level of detail, vendors can make more informed decisions and devise effective strategies to gain a competitive edge in the market.
Key Company Profiles
The report delves into recent significant developments in the Specialty Food Ingredients Market, highlighting leading vendors and their innovative profiles. These include Agropur Cooperative, Amano Enzyme Inc., AMCO Proteins, AMINOLA BV, Archer Daniels Midland Company, Arla Foods Ingredients Group P/S, Ashland Global Holdings Inc., Axiom Foods, Inc., BASF SE, Biocatalysts Limited, Carbery Food Ingredients Limited, Cargill, Incorporated, Chr. Hansen Holding A/S, Crespel & Deiters GmbH & Co. KG, Dole Packaged Foods, LLC, DuPont de Nemours, Inc., Evonik Industries AG, FDL Limited, Fine Zeelandia Pvt. Ltd,, Givaudan SA, Ingredion Incorporated, International Flavors & Fragrances Inc., Israel Chemicals Ltd., Kerry Group PLC, Omega Protein Corporation by Cooke Inc., Royal DSM N.V., Sensient Technologies Corporation, Symrise AG, Tate & Lyle PLC, and Vidhi Specialty Food Ingredients Limited.
Market Segmentation & Coverage
1. Market Penetration: It presents comprehensive information on the market provided by key players.
2. Market Development: It delves deep into lucrative emerging markets and analyzes the penetration across mature market segments.
3. Market Diversification: It provides detailed information on new product launches, untapped geographic regions, recent developments, and investments.
4. Competitive Assessment & Intelligence: It conducts an exhaustive assessment of market shares, strategies, products, certifications, regulatory approvals, patent landscape, and manufacturing capabilities of the leading players.
5. Product Development & Innovation: It offers intelligent insights on future technologies, R&D activities, and breakthrough product developments.
1. What is the market size and forecast of the Specialty Food Ingredients Market?
2. Which products, segments, applications, and areas should one consider investing in over the forecast period in the Specialty Food Ingredients Market?
3. What are the technology trends and regulatory frameworks in the Specialty Food Ingredients Market?
4. What is the market share of the leading vendors in the Specialty Food Ingredients Market?
5. Which modes and strategic moves are suitable for entering the Specialty Food Ingredients Market?