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市場調査レポート
商品コード
1686248

ケーキ:市場シェア分析、産業動向・統計、成長予測(2025年~2030年)

Cakes - Market Share Analysis, Industry Trends & Statistics, Growth Forecasts (2025 - 2030)


出版日
ページ情報
英文 150 Pages
納期
2~3営業日
カスタマイズ可能
適宜更新あり
価格
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ケーキ:市場シェア分析、産業動向・統計、成長予測(2025年~2030年)
出版日: 2025年03月18日
発行: Mordor Intelligence
ページ情報: 英文 150 Pages
納期: 2~3営業日
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概要

ケーキの市場規模は2025年に1,019億1,000万米ドルと推計され、2030年には1,241億7,000万米ドルに達すると予測され、予測期間(2025-2030年)のCAGRは4.03%です。

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同市場が大きく成長している主な理由は、特別なイベントや業績をケーキカットで記念する傾向が強まっているためです。さらに、レストランや週末の集まりで食後のデザートとしてケーキを提供する人気が市場拡大を後押ししています。また、ケーキ市場では主にフレーバーが消費者の嗜好に影響を与え、購買決定を後押ししています。そのため、メーカーは大衆文化にインスパイアされた新しい魅惑的なフレーバーや、対照的な食感を融合させたユニークな組み合わせを投入し、衝動買いを刺激しています。例えば、Dough Ball社は2024年2月、バニラケーキと70プルーフのウイスキーをブレンドした最新作「Birthday Cake Whiskey」を発売し、贅沢なカクテルやショットを提供しています。

さらに、一口サイズの間食は近年大きな人気を集めており、各社は、外出先での嗜好を求める消費者の嗜好の進化に対応するため、一口サイズのケーキを打ち出しています。例えば、2022年9月、Hostess BrandsはHostess Bouncersと呼ばれる新製品ラインを発表しました。Hostess BouncersにはHostess Twinkies、Hostess DingDongs、Hostess Donettesの3つの味があります。

結論として、ケーキ市場は、ケーキカットで特別なイベントを記念する傾向の増加、レストランや集会でのデザートとしてのケーキの提供、新しい魅惑的なフレーバーの導入など、さまざまな要因によって大きな成長を遂げています。これらの動向は、ダイナミックに進化するケーキ市場が消費者の関心を引きつけ、市場拡大を牽引し続けていることを示しています。

ケーキ市場の動向

社交イベントの祝賀回数の増加

ケーキカットは、誕生日、結婚式、記念日、卒業式、祝祭日、文化祭など、社会的なイベントのお祝いに欠かせないものとなっています。歓送迎会や祝賀会の頻度が高まっていることが、世界のケーキ市場を後押しする重要な要因となっています。思い出に残る体験や特別な瞬間を演出することに重点が置かれるようになり、消費者はお祝いの席を盛り上げる高品質でカスタマイズされたケーキに投資することを厭わなくなっています。例えば、環境・食料・農村地域省(DEFRA)によると、英国におけるケーキ、パン、ペストリーの1人1週間当たりの平均支出額は、2021/2022年には94ペンスとなり、2020/2021年の83ペンスから増加しました。

さらに、ソーシャルメディア・プラットフォームはケーキの動向を刺激し、独創的なデザイン、革新的なデコレーション技術、バイラルなケーキ課題によって消費者を刺激します。そのため、ベーカリーやケーキメーカーは、特別な日のためにテーマに沿ったケーキを提供することで、ソーシャルメディア上でビジネスを促進しています。マークス・アンド・スペンサーのようなブランドは、イモムシをテーマにしたウエディングケーキ、新郎コリンや新婦コニーを提供しています。したがって、贅沢や祝賀の機会が増えていることに加え、消費者の需要に応えるために機会に特化した製品や差別化された製品を提供するベーカリーの数が増えていることが、調査対象期間における市場の成長を促進すると予想されます。

ケーキ製品の消費はアジア太平洋地域で急増している

中国は、アジア太平洋地域におけるケーキの最も顕著な市場の一つであり、予測期間中も同市場は繁栄を続けると予想されます。同国の伝統的なケーキには月餅があり、甘い餡が入った薄焼きのケーキで、主に秋の季節に消費されます。中国の消費者がケーキを購入する際に最も重要な要素のひとつに、見た目の美しさがあります。現在の動向は、3Dデザインや鮮やかな色といった複雑な装飾に傾いています。

さらに、Xiaohongshu(RED)のようなソーシャル・メディア・プラットフォームには、ケーキを含む魅力的なベーカリー作品があふれており、視覚に訴えるお菓子の需要を後押ししています。日本では、フュージョンや季節限定のフレーバーが主に消費者の嗜好を集めています。例えば、スターバックスコーヒージャパンは2023年12月、植物性メニューシリーズに抹茶ケーキを新たに加えました。抹茶ロールケーキは、抹茶クリームのほのかな苦味と、植物性ホイップクリームが絶妙にマッチした、ふわふわのロールケーキです。また、インドの消費者の味覚は、伝統と革新の融合を常に求めています。TheobromaやJust Cakesのようなベーカリーは、ケサールピスタのような伝統的なインドの味と、レッドベルベットやヘーゼルナッツチョコレートのような現代的な進化を融合させたケーキを提供することで、これに応えてきました。

ケーキ業界の概要

調査対象市場は断片化されており、地域的なプレーヤーと世界のプレーヤーが市場に進出しています。市場の有力プレーヤーには、Grupo Bimbo S.A.B. De C.V.、McKee Foods Corp.、J.M. Smucker Company、Flower Foods、Dofreeze LLCなどがあります。主要企業は、強力な消費者ベースと市場における尊敬される地位を確立するために、製品の発売、合併・買収、事業拡大、パートナーシップなどの戦略に耽っています。また、お互いのネットワークを活用し、確立された協会や組織と提携することで、プレーヤーは潜在顧客の新しいセグメントへのアクセスに焦点を当てています。さらに、評判の良いブランドと提携することで信頼性が高まり、顧客は複数の信頼できるブランドから支持された製品やサービスを信用する可能性が高くなります。そのため、プレーヤーは新市場での足場を固め、ライバル企業に対抗するための市場シェアを獲得するために、パートナーシップを結んでいます。

その他の特典:

  • エクセル形式の市場予測(ME)シート
  • 3ヶ月間のアナリスト・サポート

目次

第1章 イントロダクション

  • 調査の成果 と前提条件
  • 調査範囲

第2章 調査手法

第3章 エグゼクティブサマリー

第4章 市場力学

  • 市場促進要因
    • ソーシャルイベント祝賀会の増加
    • デザインとフレーバーの革新
  • 市場抑制要因
    • 成分に関する健康懸念
  • ポーターのファイブフォース分析
    • 新規参入業者の脅威
    • 買い手/消費者の交渉力
    • 供給企業の交渉力
    • 代替品の脅威
    • 競争企業間の敵対関係の強さ

第5章 市場セグメンテーション

  • 形態別
    • パッケージ入り
    • 非パッケージ入り/アルチザン
  • 製品タイプ別
    • セレブレーションケーキ
    • カップケーキ
      • センターケーキ
      • プレーン
    • スポンジケーキ
      • プレーンケーキ
      • センターケーキ
      • その他
    • その他のケーキ
  • 流通チャネル別
    • スーパーマーケット/ハイパーマーケット
    • 専門店
    • コンビニエンスストア
    • オンラインショップ
    • その他の流通チャネル
  • 地域別
    • 北米
      • 米国
      • カナダ
      • メキシコ
      • その他北米
    • 欧州
      • ドイツ
      • 英国
      • フランス
      • ロシア
      • スペイン
      • イタリア
      • その他欧州
    • アジア太平洋
      • 中国
      • 日本
      • インド
      • オーストラリア
      • パキスタン
      • その他アジア太平洋地域
    • 南米
      • ブラジル
      • アルゼンチン
      • その他南米
    • 中東・アフリカ
      • 南アフリカ
      • サウジアラビア
      • その他中東とアフリカ

第6章 競合情勢

  • 主要企業の戦略
  • 市場シェア分析
  • 企業プロファイル
    • Grupo Bimbo S.A.B. de C.V.
    • DoFreeze LLC
    • McKee Foods Corporation
    • Flowers Foods Inc.
    • Bonn Group of Industries
    • Britannia Industries Limited
    • Monginis Foods Private Limited
    • Valeo Foods Group
    • The J.M. Smucker Company
    • YIldIz Holding

第7章 市場機会と今後の動向

目次
Product Code: 51107

The Cakes Market size is estimated at USD 101.91 billion in 2025, and is expected to reach USD 124.17 billion by 2030, at a CAGR of 4.03% during the forecast period (2025-2030).

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The market has been experiencing significant growth, primarily due to the increasing trend of commemorating special events and achievements with cake cutting. Moreover, the popularity of serving cakes as desserts after meals at restaurants and weekend gatherings propels the market expansion. Also, the flavors chiefly influence consumer preferences in the cake market, driving their purchasing decisions. Therefore, manufacturers are introducing new and captivating flavors inspired by popular culture and unique combinations with the integration of contrasting textures to stimulate impulse purchases. For instance, in February 2024, Dough Ball launched its latest, Birthday Cake Whiskey, a blend of vanilla cake and 70-proof whiskey, offering indulgent cocktails and shots.

Additionally, bite-sized snacking has gained immense traction in recent years, players are coming up with bite-sized cakes to cater to evolving consumer preferences for on-the-go indulgence. For instance, in September 2022, Hostess Brands introduced a new product line called Hostess Bouncers, which offers bite-sized snack cakes filled with creamy fillings. The Hostess Bouncers come in three flavors: Hostess Twinkies, Hostess DingDongs, and Hostess Donettes.

In conclusion, the cake market is experiencing significant growth driven by various factors such as the increasing trend of commemorating special events with cake cutting, serving cakes as desserts at restaurants and gatherings, and the introduction of new and captivating flavors. Overall, these trends indicate a dynamic and evolving cake market that continues to capture consumer interest and drive market expansion.

Cake Market Trends

Increase in Number Of Social Event Celebration

A cake-cutting ceremony has become integral to social event celebrations, such as birthdays, weddings, anniversaries, graduation farewells, holidays, and cultural festivals. The rising frequency of occasions for indulgence and celebrations is a significant driver propelling the global cake market. With a growing emphasis on creating memorable experiences and marking special moments, consumers are willing to invest in high-quality, customized cakes that elevate the celebration. For instance, according to the Department for Environment, Food & Rural Affairs (DEFRA), the average expenditure per person per week on cakes, buns, and pastries in the United Kingdom accounted for 94 pence in 2021/2022, which increased from 83 pence in 2020/2021.

Additionally, social media platforms catalyze cake trends, inspiring consumers with creative designs, innovative decorating techniques, and viral cake challenges. Therefore, bakeries and cake manufacturers are promoting their businesses on social media by offering theme-based cakes for special occasions. Brands like Marks and Spencer offer caterpillar-themed wedding cakes, Colin the Groom, and Connie the Bride. Hence, the increasing occasions for indulgence and celebrations, along with the growing number of bakeries offering occasion-specific or differentiated products to cater to the demand of consumers, is expected to propel the market's growth in the studied period.

The Consumption of Cake Products is Burgeoning in the Asia-Pacific Region

China is one of the most prominent markets for cakes in the Asia-Pacific region, and the market is expected to keep flourishing over the forecast period. Some of the traditional cake offerings in the country are mooncakes - flaky cakes with sweet paste fillings that are mostly seasonally consumed during the fall season. Aesthetic presentation is among the most critical factors in cake purchases among Chinese consumers. The current trend leans towards intricate decorations - 3D designs and vibrant colors.

Moreover, social media platforms like Xiaohongshu (RED) are filled with attractive bakery creations, including cakes, driving the demand for visually appealing treats. In Japan, fusion and seasonal limited-edition flavors have mainly garnered consumer tastes and preferences. For instance, in December 2023, Starbucks Coffee Japan made a new addition to the plant-based menu series with matcha cake. The matcha roll cake boasts a subtle bitterness from the matcha cream, perfectly complemented by a light and airy plant-based whipped cream, resulting in a delightfully fluffy confection. Also, the Indian consumer palate has always been demanding a fusion of traditions and innovations. Bakeries like Theobroma and Just Cakes have been catering to this by offering cakes that blend classic Indian flavors like kesar pista with modern evolutions like red velvet or hazelnut chocolate.

Cake Industry Overview

The market studied is fragmented, with regional and global players operating in the market. The prominent players in the market include Grupo Bimbo S.A.B. De C.V., McKee Foods Corp., the J.M. Smucker Company, Flower Foods, and Dofreeze LLC. The major players are indulging in strategies, including product launches, mergers and acquisitions, expansions, and partnerships, to establish a strong consumer base and an esteemed position in the market. Also, by tapping into each other's networks and partnering with established associations and organizations, players are focused on accessing new segments of potential customers. Additionally, associating with a reputable brand enhances credibility, and customers are more likely to trust products or services endorsed by multiple trusted brands. Hence, players are involved in partnerships to gain a strong foothold in the new market and gain market shares to compete with their rival firms.

Additional Benefits:

  • The market estimate (ME) sheet in Excel format
  • 3 months of analyst support

TABLE OF CONTENTS

1 INTRODUCTION

  • 1.1 Study Deliverables and Study Assumptions
  • 1.2 Scope of the Study

2 RESEARCH METHODOLOGY

3 EXECUTIVE SUMMARY

4 MARKET DYNAMICS

  • 4.1 Market Drivers
    • 4.1.1 Increase in Number Of Social Event Celebration
    • 4.1.2 Innovations In Designs And Flavors
  • 4.2 Market Restraints
    • 4.2.1 Health Concerns Related To Ingredients
  • 4.3 Porter's Five Forces Analysis
    • 4.3.1 Threat of New Entrants
    • 4.3.2 Bargaining Power of Buyers/Consumers
    • 4.3.3 Bargaining Power of Suppliers
    • 4.3.4 Threat of Substitute Products
    • 4.3.5 Intensity of Competitive Rivalry

5 MARKET SEGMENTATION

  • 5.1 By Form
    • 5.1.1 Packaged
    • 5.1.2 Unpackaged/Artisanal
  • 5.2 By Product Type
    • 5.2.1 Celebration Cakes
    • 5.2.2 Cupcakes
      • 5.2.2.1 Center-filled
      • 5.2.2.2 Plain
    • 5.2.3 Sponge Cakes
      • 5.2.3.1 Plain Cakes
      • 5.2.3.2 Center-Filled Cakes
      • 5.2.3.3 Others
    • 5.2.4 Other Cakes
  • 5.3 By Distribution Channel
    • 5.3.1 Supermarkets/Hypermarkets
    • 5.3.2 Specialty Stores
    • 5.3.3 Convenience Stores
    • 5.3.4 Online Retail Stores
    • 5.3.5 Other Distribution Channels
  • 5.4 By Geography
    • 5.4.1 North America
      • 5.4.1.1 United States
      • 5.4.1.2 Canada
      • 5.4.1.3 Mexico
      • 5.4.1.4 Rest of North America
    • 5.4.2 Europe
      • 5.4.2.1 Germany
      • 5.4.2.2 United Kingdom
      • 5.4.2.3 France
      • 5.4.2.4 Russia
      • 5.4.2.5 Spain
      • 5.4.2.6 Italy
      • 5.4.2.7 Rest of Europe
    • 5.4.3 Asia-Pacific
      • 5.4.3.1 China
      • 5.4.3.2 Japan
      • 5.4.3.3 India
      • 5.4.3.4 Australia
      • 5.4.3.5 Pakistan
      • 5.4.3.6 Rest of Asia-Pacific
    • 5.4.4 South America
      • 5.4.4.1 Brazil
      • 5.4.4.2 Argentina
      • 5.4.4.3 Rest of South America
    • 5.4.5 Middle East and Africa
      • 5.4.5.1 South Africa
      • 5.4.5.2 Saudi Arabia
      • 5.4.5.3 Rest of Middle East and Africa

6 COMPETITIVE LANDSCAPE

  • 6.1 Strategies Adopted by Key Players
  • 6.2 Market Share Analysis
  • 6.3 Company Profiles
    • 6.3.1 Grupo Bimbo S.A.B. de C.V.
    • 6.3.2 DoFreeze LLC
    • 6.3.3 McKee Foods Corporation
    • 6.3.4 Flowers Foods Inc.
    • 6.3.5 Bonn Group of Industries
    • 6.3.6 Britannia Industries Limited
    • 6.3.7 Monginis Foods Private Limited
    • 6.3.8 Valeo Foods Group
    • 6.3.9 The J.M. Smucker Company
    • 6.3.10 YIldIz Holding

7 MARKET OPPORTUNITIES AND FUTURE TRENDS