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市場調査レポート
商品コード
1557310
アクティブパッケージング市場:2024年~2029年の予測Active Packaging Market - Forecasts from 2024 to 2029 |
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カスタマイズ可能
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アクティブパッケージング市場:2024年~2029年の予測 |
出版日: 2024年08月21日
発行: Knowledge Sourcing Intelligence
ページ情報: 英文 132 Pages
納期: 即日から翌営業日
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アクティブパッケージング市場は2024年に183億400万米ドルと推定され、2029年には249億7,900万米ドルに達し、CAGRで6.42%の成長が予測されています。
アクティブパッケージングは、製品の品質と貯蔵寿命を維持するために、包装システムに特定の薬剤を添加します。一方、スマートパッケージングは、輸送中や保管中の食品の状態を監視し、品質に関する情報を提供すします。その結果、アクティブパッケージングの採用は、利便性と安全性の向上、鮮度監視、品質情報の提供、賞味期限の延長に貢献します。アクティブパッケージングは、食品、医薬品、その他の製品カテゴリーで使用されています。パッケージ食品業界の成長とコンビニエンスストアがアクティブパッケージングの利用を増やしていることが、成長を促進する2つの要因です。
従来の包装は、サプライチェーンにおける輸送や保管中に食品を保護するために開発されてきました。今日、技術のないサプライチェーンは存在しません。技術の影響は、世界化した市場において企業をより機敏にする業務上の利点に関して、あらゆるところで感じられるようになっています。
さらに、以前と比べれば法律の遵守も容易になり、誠実さを求める顧客のニーズを満たすこともデジタル化によって可能になりました。この変化は主に、環境に優しい包装ソリューションに対する顧客の嗜好の変化によってもたらされています。
アクティブパッケージング市場は、ウェルビーイングと健康に対する消費者の啓蒙により大きな成長を遂げています。フィットネスを促す商品を求める人が増えれば増えるほど、自分や他人の健康状態に気を配るようになります。このような市場の拡大は、製品の寿命と鮮度を保つことによって、確実な味と要求される食品の品質基準をサポートする技術の使用の増加によってももたらされています。人々が特定の商品を購入することで健康目的を達成できるように、これらの商品には属性が付与されています。例えば、酸素バリア、UVカット、アクティブパッケージングなどです。これに加えて、顧客は包装物質が環境にどのような悪影響を与えるかを心配しています。このため、健康維持に対する既存の懸念とともに、環境に優しいパッケージへの需要が高まっています。
生分解性ポリマーやバイオベースポリマーが使用されるようになり、これが市場シェアの拡大に寄与しています。最近のバイオベースアクティブパッケージングの動向、例えば果物や野菜へのプルランの利用は、市場拡大の主要な促進要因として有望視されています。プルランは水に溶ける微生物由来の多糖類グルカンガムです。酸素が豊富な環境で、生分解性で無害な菌類を使って作られます。プルランは最近、食品、化学、製薬産業で大いに利用されています。プルランからフィルムが作られ、酸素バリアとして機能することが、機能性生体分子の開発に適している理由であり、このような生体分子市場の世界の成長に拍車をかけるでしょう。人々が健康的な生活を取り入れるようになった結果、新鮮な果物や野菜の需要が増加していることが、この市場機会を促進しています。さらに、プルランはフィルムコーティング防腐剤だけでなく、果物や野菜を長期間保存するのに役立つ抗菌特性も持っています。また、微生物の増殖、栄養損失、食品の腐敗を阻止するため、重要な市場動向となっています。
アクティブパッケージング材料の最先端技術はガス捕捉剤/放出剤です。コンタミネーションを防ぐために、脱酸素剤は蓋にラベルとして貼付されるか、パッケージのヘッドスペースに小さな小袋として個別に添加されます。脱酸素剤としては、パン、ケーキ、炊き込みご飯、肉やチーズを含む包装材などの食品が挙げられます。
食品・飲料包装の種類にもよりますが、ガス捕捉剤/放出剤には二酸化炭素捕捉剤/放出剤やエチレン捕捉剤も含まれます。魚、コーヒー、生肉はすべて炭酸ガス放出剤や脱酸素剤を使用しています。果物や野菜は、エチレン捕捉剤の助けを借りて長期保存されます。穀類、肉類、魚類、鶏肉はすべて吸湿剤を使用しています。酸素と水分を別々に吸収するために、ガス捕捉剤/放出剤は医薬品や医療機器の包装に使用されています。
従来の包装方法と比較すると、アクティブパッケージングの導入コストは相対的に高く、これが第一の市場課題となっています。多くの場合、アクティブパッケージング技術にセンサーや活性剤のような余分な部品を使用すると、生産コストやパッケージングコストが増加します。そのような追加コストのために、特定のビジネス、特に資金が限られているビジネス、すなわち中小企業はアクティブパッケージングソリューションの使用を控えています。アクティブパッケージングソリューションの費用対効果や投資対効果を慎重に見極める必要があり、市場の成長をやや阻害しています。
アクティブパッケージング市場の地理的展望
アクティブパッケージング市場がここ数年米国内で大きく成長している理由として、有利な規制、持続可能性への関心の高まり、食品とヘルスケアを中心とした様々な分野での需要の増加が挙げられます。米国食糧農業機関によると、毎年約1,330億ポンド(約1,610億米ドル)の食品が廃棄されていると推定されています。
さらに米国では、食品の無駄を減らす方策として、積極的でスマートな包装への関心が高まっています。スマートパッケージングは、食品廃棄の削減や安全性の確保に役立つだけでなく、食品の所在や性質を追跡するのにも利用できます。
The active packaging market was estimated at US$18.304 billion in 2024, growing at a CAGR of 6.42% to reach US$24.979 billion by 2029.
Active packaging entails the addition of specific agents into packaging systems to maintain the quality and shelf-life of a product. Meanwhile, smart packaging can monitor the condition of enclosed foodstuff while it is in transit or storage, thereby delivering information about its quality. As a result, employing active packaging contributes to improved convenience and safety, freshness monitoring, quality information provision, and shelf-life extension. Foods and medications, along with other product categories, use active packaging. The packaged food industry's growth and convenience stores' increasing use of active packaging are two factors driving the growth.
Conventional packaging has been developed to protect food during transportation and storage in the supply chain. Today, there is no supply chain without technology; its influence is felt everywhere regarding operational benefits that make companies more agile amid globalized markets.
Furthermore, laws have become easier to comply with, compared to earlier days, and fulfilling the needs of customers who are interested in honesty is possible due to digitalization. This shift is primarily driven by changing customer preferences for eco-friendly packaging solutions.
The active packaging market is experiencing massive growth due to consumer enlightenment on well-being and health. The more people seek goods that encourage fitness, the more they are mindful of their health status and that of others. This market expansion is also brought about by the increased use of technologies that support ensured taste and required food quality standards by preserving the product's life and freshness. To ensure that people achieve their health objectives by purchasing particular goods, these goods are provided with attributes. For example, oxygen barriers, UV light protection, as well as active packaging, which aids in maintaining vitamins, nutrients as well and flavors. In addition to this, customers are worried about how packaging substances can have negative impacts on the environment. This prompts an increased demand for eco-friendly packages alongside the already existing concerns about keeping fit.
Biodegradable and biobased polymers are being used, which is contributing to the growing market share. Recent developments in bio-based active packaging-like the use of pullulan for fruits and vegetables-are showing promise as a key driver of market expansion. Pullulan is a microbial polysaccharide glucan gum that dissolves in water. A fungi that is biodegradable and non-toxic was used to make it in an oxygen-rich environment. It is gaining traction in food, chemical and pharmaceutical industries due to its immense utilisation lately. The creation of films from pullulan and its capability to act as an oxygen barrier are what makes it suitable to be used to develop functional biomolecules which will spur global growth of the market for these biomolecules. An increased demand for fresh fruits and vegetables resulting from people embracing healthy living is driving this market opportunity. Moreover, pullulan can have film-coating preservatives but also possess antimicrobial properties that help preserve fruits and vegetables for longer periods. They also stop microbial growth, nutrient loss, and food spoiling, which makes them a significant market trend.
The most advanced technology in active packaging material is gas scavenger/emitter. To prevent contamination, oxygen absorbers are either affixed as labels on the lid or added individually as tiny sachets in the package head-space. Food products like bread, cakes, cooked rice, and packaging containing meat and cheese are examples of oxygen scavengers.
Depending on the kind of food and beverage packaging, gas scavengers/emitters can also include carbon dioxide scavengers/emitters and ethylene scavengers. Fish, coffee, and fresh meat all use carbon dioxide emitters or scavengers. Fruits and vegetables are long-term preserved with the help of ethylene scavengers. Cereals, meat, fish, and poultry products all contain moisture absorbers. To separately absorb oxygen and moisture, gas scavengers/emitters are used in the packaging of pharmaceuticals and medical devices.
When compared to traditional packaging methods, the implementation costs of active packaging are relatively higher, which poses the primary market challenge. In most cases, the use of extra parts like sensors or active agents in active packaging technologies adds to the cost of production and packaging at large. Due to such added costs, certain businesses are discouraged from using active packaging solutions, especially those that have limited funds, i.e., SMEs. In order to guarantee business viability, active packaging solutions' cost-effectiveness and return on investment must be carefully assessed, which somewhat inhibits the market's growth.
Active Packaging Market Geographical Outlook
Favorable regulations, the growing focus on sustainability, and increased demand across various sectors, especially in food and healthcare, are some reasons why the active packaging market has been growing significantly within the United States over the past few years. According to the Food and Agriculture Organization of the United States, it is estimated that around 133 billion pounds of food, costing USD 161 billion, go wasted every year.
Furthermore, in the United States, there is an increasing curiosity about active and smart packaging as a measure to reduce food wastage. Government efforts have had a huge stake in driving up the need for smart packaging, which, apart from aiding in food wastage reduction and ensuring its safety, can be used to track the whereabouts and nature of foodstuffs.