市場調査レポート

西欧のワイン産業:不況後の局面

The Post Recessionary Face of the West European Wine Market

発行 just-drinks 商品コード 294253
出版日 ページ情報 英文 69 Pages
納期: 即日から翌営業日
価格
本日の銀行送金レート: 1USD=101.50円で換算しております。
Back to Top
西欧のワイン産業:不況後の局面 The Post Recessionary Face of the West European Wine Market
出版日: 2013年11月01日 ページ情報: 英文 69 Pages
概要

西欧のワイン産業は現在、過剰供給や世界的不況、規制の厳格化、税率の上昇といった課題に直面しています。消費者の購入パターンの変化に加えて、ワインの宅内消費量の増加や、嗜好の全般的な変化、業界内部でのイノベーションなどが、今後のワイン業界の方向性を左右すると考えられます。

当レポートでは、西欧諸国のワイン産業の最新動向について分析し、各国のワイン生産量・消費量・貿易量の動向(過去8年間の実績値と今後3年間の予測値)を初め、各種の影響要因−−世界各国との競合状態、近年の主なイノベーション、流通構造、消費者の人口・嗜好の変化、関連規制・政策・税体系の変動など−−、主要企業のプロファイルなどを調査して、その結果を概略以下の構成でお届けします。

イントロダクション

第1章 過剰供給の影響と西欧のワイン産業

第2章 伝統的ワイン生産国における大手サプライヤー

第3章 気候変動の影響

第4章 域外市場との競争

第5章 ワイン産業におけるイノベーション

第6章 西欧域内でのワイン需要

第7章 小売販売と店内消費(オンプレミス):西欧全体のワイン需要動向

第8章 法規制と不況の追加的効果

第9章 関税・租税・法規制

第10章 人口・消費者嗜好の変動

第11章 企業プロファイル

図の一覧

  • ワイン新酒生産量:国別(通算11年間分)
  • ブドウ(生食用を含む)栽培面積:国別(通算11年間分)
  • 主要国のワイン新酒輸出量・シェア(通算11年間分)
  • ワイン新酒輸入量・シェア:国別(通算11年間分)
  • ワイン新酒の消費量:国別(通算11年間分)
  • 新造スティル/スパークリングワインの消費量:国別(通算11年間分)
  • 食卓用スティルワインの消費量:国別・色別(赤・白・ロゼ)(通算11年間分)
  • ワインの流通:購入消費(オフプレミス)の比率、国別(通算11年間分)
  • ワイン関連の法規制:西欧諸国の場合
  • アルコール市場全体(ワイン・ビール・スピリッツなど)に対するワインのシェア:国別(通算11年間分)

分析対象国

  • オーストリア
  • ベルギー
  • デンマーク
  • フィンランド
  • フランス
  • ドイツ
  • ギリシャ
  • イタリア
  • ルクセンブルク
  • オランダ
  • ノルウェー
  • ポルトガル
  • アイルランド
  • スペイン
  • スウェーデン
  • スイス
  • 英国
目次
Product Code: 186758

Over supply, global recession, austerity measures and higher taxes are all having consequences for the West European wine industry. Add in changes in consumer buying patterns, the rise in at-home consumption, general changes in wine tastes and innovation within the category and you are left wondering what the future prospects are for the industry.

just-drinks is delighted to announce the publication of this brand new title to add to its research portfolio. The report investigates the wine markets of the seventeen markets comprising the defined region of West Europe (see list below) from both a wine production and wine consumption view point.

The critical factors affecting each market are analysed at individual country level providing insight into current dynamics and how they have changed over the last few years. Coverage is from 2005 to the present day with forecasts up to and including 2015.

There are individual chapters on:

  • Oversupply
  • Domestic demand
  • The impact of climate change
  • External competition
  • Innovations and green issues
  • Retail vs. on-premise wine trends
  • Legislation and the added impact of recession
  • Duties and taxes
  • Shifts in population and consumer tastes

The report also lists the leading suppliers within the traditional wine producing countries and concludes with profiles of 5 of the leading ones.

To complement the text, you will find the report rich in data including wine of fresh grapes, production and consumption per country, 2005-2015 ('000 Hectolitres) and consumption of still vs sparkling wines by country. Consumption of still light wine of fresh grapes by colour in each country is also included.

Exports of the main producing countries and imports by country also help to build a complete picture of the markets.

Furthermore you will find wine distribution - Off-premise percentage volume share by country, 2005-2015 and wine as a percentage volume share of the alcohol market.

All this data and just over 15,000 words result in a comprehensive guide to a region steeped in the tradition of viticulture.

Country Coverage

  • Austria
  • Belgium
  • Denmark
  • Finland
  • France
  • Germany
  • Greece
  • Italy
  • Luxembourg
  • Netherlands
  • Norway
  • Portugal
  • Republic of Ireland
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
  • UK

Table of Contents

Introduction

Chapter 1 - The effect of oversupply and the West European wine industry

Chapter 2 - Leading suppliers within traditional wine producing countries

Chapter 3 - The impact of climate change

Chapter 4 - External competition

Chapter 5 - Innovation in the wine industry

Chapter 6 - Domestic wine demand in Western Europe

Chapter 7 - Retail vs. on-premise wine trends across Western Europe

Chapter 8 - Legislation and the added impact of recession

Chapter 9 - Duties, taxes and legislation

Chapter 10 - Shifts in population and consumer tastes

Chapter 11 - Company profiles

List of tables

  • Table 1: Wine of fresh grapes (production) per country, 2005-2015 ('000 Hectolitres)
  • Table 2: Area under vine (Including table grapes) per country, 2005-2015 (Hectares)
  • Table 3: Wine of fresh grape - exports of main producing countries, 2005-2015 (% Volume)
  • Table 4: Wine of fresh grape - imports by country, 2005-2015 (% Volume)
  • Table 5: Wine of fresh grapes, consumption by country, 2005-2015 ('000 Hectolitres)
  • Table 6: Wine of fresh grapes, consumption of still vs sparkling wines by country, 2005-2015 ('000 Hectolitres)
  • Table 7: Still light wine of fresh grapes, consumption by colour in country, 2005-2015 ('000 Hectolitres)
  • Table 8: Wine distribution - Off-premise % volume share by country, 2005-2015
  • Table 9: Wine legislation - west european countries
  • Table 10: Wine % volume share of alcohol market (wines, beer, spirits) by country, 2005-2015
Back to Top