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表紙
市場調査レポート

食の安全の実現技術

Technologies Enabling Food Safety

発行 Frost & Sullivan 商品コード 652579
出版日 ページ情報 英文 63 Pages
納期: 即日から翌営業日
価格
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食の安全の実現技術 Technologies Enabling Food Safety
出版日: 2018年05月31日 ページ情報: 英文 63 Pages
概要

当レポートでは、食の安全のための各種実現技術を調査し、主要技術の概要・特徴、主な用途、産業における取り組み、R&Dにおける取り組み、導入推進因子と課題、イノベーションおよびイノベーターのプロファイル、将来の展望・成長機会などをまとめています。

第1章 エグゼクティブサマリー

第2章 主要調査結果

  • 効果的な技術導入:バリューチェーン全体のステークホルダーによる協力的な取り組みが必要

第3章 AI

  • AI技術:将来の食料取引で優位の見通し
  • 食品の品質の正確な予測が可能に
  • 外食産業でのAI導入の拡大
  • IT・小売業のイノベーター:AIの導入を主導
  • AI:将来の食品製造で重要な役割を果たす

第4章 ブロックチェーン

  • 食品の全成分のトレースを可能に
  • IT・小売業のイノベーター:ブロックチェーンの導入を主導
  • 米国・中国:ブロックチェーンの導入を主導
  • サプライチェーンの透明性:すべてのステークホルダーのメリットに

第5章 遺伝子編集

  • 世界の食品ニーズを解消する遺伝子編集技術
  • 中国:食品の遺伝子編集で世界のIP環境をリード
  • イノベーターのプロファイル
  • 将来の遺伝子編集食品

第6章 POCデバイス

  • POC検出デバイス:公衆衛生における食の安全の課題を解消
  • 食品バリューチェーンの各所で利用される食の安全用POCデバイス
  • 主要企業
  • 政府資金・ベンチャー資金の投入:イノベーションを加速
  • 将来の展望・成長機会

第7章 インテリジェント包装

  • 主な焦点:最終消費者へのインタラクティブ包装の提供
  • 世界各地での技術開発・導入の拡大
  • 焦点:カスタマーエクスペリエンスの向上
  • 材料開発のニーズ

第8章 先進カプセル化技術

  • 主要動向・焦点:放出制御メカニズムを利用した成分のデリバリーの最適化
  • 消費者の好む取り扱いの簡単な技術
  • 産業の焦点:放出制御性の向上
  • 研究の焦点:ナノテクノロジーとカプセル化技術の融合

第9章 バイオセンサー

  • 主な焦点:細菌汚染の迅速な検出
  • 食品製造・消費ライフサイクル全般における汚染検出のためのバイオセンサーの開発
  • 産業の焦点:サプライチェーン全体へのエンドツーエンドな導入
  • 将来の焦点:複数の汚染の検知・既存技術との統合

第10章 プリンテッドエレクトロニクス

  • 食品包装とスマートラベル&タグの統合の主要な実現技術
  • 広範な導入の障壁:実装コスト
  • 主な発展
  • 主要イノベーター・イノベーションのプロファイル

第11章 合成生物技術

  • 遺伝子・生物・工学技術の統合:持続可能で安全性の高い食品の開発が可能に
  • 米国:特許申請でリード・開発資金源が豊富
  • 産業の焦点:高コスト効率ソリューションによる作物の健康と食の安全の強化
  • 持続可能性のための将来の技術:石油製品の排除

第12章 超音波技術

  • 低エネルギー消費での食品の品質の改善
  • 主な導入分野:ジュース・乳製品の保存
  • R&Dの主な焦点:生体活性コンポーネントの保持とカラークオリティの保持
  • 高栄養価の食品への消費者需要の拡大:技術導入を推進
  • 免責事項
目次
Product Code: D849

Technologies that Will Ensure Food Safety Across the Food & Beverage Value Chain

Food safety has gained momentum in recent years mainly due to rising consumer awareness towards the type of food and beverage products consumed. Incidents of food recalls mainly due to contamination by microorganisms and other toxins/ chemicals that can cause foodborne illnesses have also raised the need for proper food safety measures from “farm to fork”. The need for food safety, therefore, drives new growth opportunities in different segments of the food industry value chain, including production, processing, packing, distribution/transportation, storage, and preparation.

This research service titled, "Technologies Enabling Food Safety", focuses on the emerging technologies across various industries that can potentially enhance food safety across the food supply value chain. This research service summarizes the various technologies and the emerging opportunities enabling food safety of different types of food and beverage products. It also includes details on key stakeholder activities and noteworthy technology developments focused towards enhancing food safety.

The technologies that we consider to be most impactful in the next three to five years for ensuring and enabling include:

  • Artificial Intelligence
  • Block Chain
  • Gene Editing
  • Point-of-Care Devices
  • Intelligent Packaging
  • Advanced Encapsulation
  • Biosensors
  • Printed Electronics
  • Synthetic Biology
  • Thermosonication

Table of Contents

1.0. EXECUTIVE SUMMARY

  • 1.1. Research Scope

2.0. KEY FINDINGS

  • 2.1. Interconnected Value Chain Networks Establish the Need for Continued Tracking and Detection of Food Quality
  • 2.2. Successful Technology Deployment Requires Collaborative Efforts from Stakeholders Across the Value Chain Networks

3.0. ARTIFICIAL INTELLIGENCE

  • 3.1. Artificial Intelligence Technology Likely to Dominate the Future of Food Trade
  • 3.2. AI will Enable Accurate Predictions on Food Quality
  • 3.3. Rising Adoption of AI Noted in the Food Services Sector
  • 3.4. Innovators Involved in Information Technology and Retail are Leading AI Adoption
  • 3.5. AI has a key Role to Play in the Future of Food Production

4.0. BLOCKCHAIN

  • 4.1. Blockchain Helps Maintain a Trace of all Ingredients Used in a Food Item
  • 4.2. Innovators Involved in Information Technology and Retail are Leading in Blockchain Adoption
  • 4.3. The United States and China are Leading in Blockchain Adoption
  • 4.4. Transparency in Supply Chains will Benefit all the Stakeholders In the Food and Agriculture Industry

5.0. GENE EDITING

  • 5.1. Gene Editing Technologies Poised to Address Global Food Needs
  • 5.2. China Leads the Global IP Landscape for Food Gene Editing Applications
  • 5.3. Analysis of Innovator Profiles
  • 5.4. The Future of Gene Edited Foods

6.0. POINT-OF-CARE DEVICES

  • 6.1. Point-of-care detection Devices Addressing Food Safety Issues in Public Health
  • 6.2. PoC Food Safety Devices Used across the Food Value Chain
  • 6.3. Key Players in PoC Detection Devices for Food Safety
  • 6.4. Government and Venture Funding Fuelling Innovations in this Space
  • 6.5. Future Prospects and Growth Opportunities

7.0. INTELLIGENT PACKAGING

  • 7.1. Key Focus is Towards Offering Interactive Packaging for End-consumers
  • 7.2. Technology Development and Adoption is Rising Across Geographies
  • 7.3. Focus is on Enhancing Customer Experience when Using Packaged Food Products
  • 7.4. Developing Materials that can Easily Facilitate Integration of Advanced Electronics to Packaging is Required

8.0. ADVANCED ENCAPSULATION

  • 8.1. Key Trends Indicate a Focus on Optimizing Delivery of Ingredients Using Controlled Release Mechanisms
  • 8.2. Consumers Prefer Technologies that Allow Easy Handling
  • 8.3. Industrial Focus is on Enhancing the Ability of Encapsulation to Release Contents at Controlled Rate
  • 8.4. Research Focus is on Incorporating Nanotechnology in Encapsulation

9.0. BIOSENSORS

  • 9.1. Key focus is on Quick Detection of Microbial Contaminants
  • 9.2. Development of Biosensors to Detect Contaminants across Food Production and Consumption Lifecycle
  • 9.3. Industrial Focus of Biosensors is an End To End Application across the Supply Chain
  • 9.4. Biosensors that can Detect Multiple Contaminants and can be Integrated with existing technologies are the key to future of sensing

10.0. PRINTED ELECTRONICS

  • 10.1. Printed Electronics is a Key Enabler for Integrating Smart Labels and Tags into Food Packaging
  • 10.2. Cost of Implementation is a Major Challenge Hindering Wide-scale Adoption of Smart Labels for Food Safety Solutions
  • 10.3. Key Advancements in Printed Electronics for the Food Safety Industry
  • 10.4. Key Innovators and Innovation Profiles

11.0. SYNTHETIC BIOLOGY

  • 11.1. Integration of Genetics, Biology, and Engineering Develops Sustainable Food Products with Enhanced Food Safety
  • 11.2. USA Leads in the Number of Patents Filed and More Funding is Available for the Development of Sustainable Food Safety Solutions in North America
  • 11.3. Industrial Focus is on Enhancing Crop Health and Food Safety Through Cost-effective Solutions
  • 11.4. Future Techniques Enhancing Sustainability also Eliminates Petroleum Products thereby Enhancing Food Safety

12.0. THERMOSONICATION

  • 12.1. Thermosonication Improves Food Quality with Less Energy Consumption as Against Conventional Preservation Techniques
  • 12.2. Preservation of Juices and Dairy Products are the Main Application Areas
  • 12.3. Retention of Bioactive Components and Preserving Colour Quality are the Key R&D Focus Areas
  • 12.4. Increased Consumer Demands for Nutritional Foods will Drive Adoption Potential
  • Legal Disclaimer
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