市場調査レポート

日本の食品・飲料鮮度保持技術およびパッケージ技術の最新動向:2011年

Latest Japanese Advances in Food & Beverage Freshness Preservation Technology & Packaging 2011

発行 Universal Data Resources, Inc. 商品コード 219244
出版日 ページ情報 英文 54 Pages
納期: 即日から翌営業日
価格
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日本の食品・飲料鮮度保持技術およびパッケージ技術の最新動向:2011年 Latest Japanese Advances in Food & Beverage Freshness Preservation Technology & Packaging 2011
出版日: 2011年10月01日 ページ情報: 英文 54 Pages
概要

酸素を吸収することで酸化による品質低下を防止することができる共同印刷の多層パッケージフィルム「オキシキャッチ」、酸素などの侵入を防ぐことができる三菱ガス化学のエポキシ樹脂接着剤「MAXIVE」、食品本来の色や質感、香りを保持することができるアビーの革新的な冷凍システム「CAS」など日本には食品や飲料の鮮度を保持する優れた技術があり、この分野の特許を数多く保有している企業の上位5社は、大日本印刷、トッパン印刷、吉野工業所、東洋製罐、フジシールインターナショナルとなっています。このうち上位2社が保有している特許は400件を超えており、他の3社が保有している特許の2倍を超えています。

当レポートは、日本企業が開発している食品と飲料の鮮度保持技術とパッケージ技術の最新動向を紹介するもので、70社を超える企業が開発した製品の詳細な情報などを盛り込み、概略以下の構成でお届けします。

イントロダクション

食品と飲料の鮮度保持技術とパッケージ

  • 酸化防止パッケージフィルム
  • ホリックスのオゾン殺菌システム
  • クラレの高ガスバリヤ性樹脂
  • 高機能大豆鮮度保持パッケージ
  • キッコーマンの醤油容器用新型キャップ
  • チューブタイプの病院用食品容器
  • 低コストの果実鮮度保持バッグ
  • 低コストの手動充填装置
  • 印刷可能な酸素表示インク
  • ユニークな緑茶飲料
  • 特殊な酵素を使用した食品鮮度保持バッグ
  • 食品の鮮度を保持する「日持ちバッグ」
  • 酸素の侵入量を減らす世界最小のチューブ容器
  • パウチタイプの醤油容器
  • 酸素の侵入を防ぐことができる世界初の接着剤
  • 高密度ポリエチレン発泡シート
  • 食品の鮮度を保持する抗酸化素材エンバランスシリーズ
  • 環境負荷の少ない酸化防止機能付き弁当容器
  • 再利用可能な酸化防止パック
  • 薬品用酸素吸収剤
  • 低圧食品パックチェックバルブ
  • スタンディングタイプの新しい生鮮食品パック
  • 銀イオンを放出する食品鮮度保持容器
  • マキシムの宅配高級食品
  • 保存期間を6倍に伸ばすレトルトパッケージ
  • 生鮮食品の鮮度保持フィルム
  • 天然素材の鮮度保持パウダー
  • ワコー化成の鮮度保持フィルム
  • 鳥繁産業の酸素吸収剤
  • ウエハータイプの食品鮮度保持材
  • 睦化学工業の次世代冷凍システム
  • イチジク空輸用保護保冷ボックス
  • 野菜の鮮度測定装置
  • 最新のマグロ切り身鮮度保持技術
  • ホクレンとモリテツ定温庫が果実保存技術の実験を開始
  • 3〜6ヶ月間果物と野菜の鮮度を保持できるシステム
  • 海水スラリー氷
  • 鮮度を伸ばす卵パッケージ技術
  • 海水シャーベット製氷機
  • 病原性細菌誘引根絶技術
  • アビーのCAS冷凍システム
  • ふうどりーむずの技術と製品の概要
  • ケイパックの小型サラダドレッシングパック殺菌技術
  • 野菜冷蔵設備
  • 除湿プロセスを利用した冷凍食品の保存期間延長
  • 奈良コープ産業の冷凍技術
  • 前川製作所の酒保存システム
  • 高速果実飲料低温殺菌技術
  • 卵選別システムの開発を進めるナベル
  • 病原性微生物を破壊し、食品を守るニモの無菌缶
  • 果実非破壊品質研究所の鮮魚用可搬型品質検査装置
  • 関西大学の研究者が食品ゴミの新たな用途を発見
  • 三菱電機の超低温技術を利用した家庭用冷蔵庫
  • 井戸冷機工業が急速冷凍庫を開発
  • 酸素吸収フィルム
  • 日本合成化学のGポリマー
  • トッパン印刷の「GXフィルム」
  • 高酸素ガスバリア性フィルム「ベセーラ」
  • りんご鮮度保持ケース
  • 常温保存可能なチーズ
  • 三菱の高ガスバリア性ナイロンフィルム
  • 食品真空パッケージシステム
  • 木製食品トレイ
  • すし用シート
  • プラスチック瓶を使用した国産ワイン
  • 抗菌脱臭冷却材
  • パウダーテックの遊離酸素吸収技術
  • 家庭用冷凍冷蔵キット
  • 大和製罐のフラットチューブ
  • 高ガスバリア性衝撃吸収包装フィルム
  • キューピーのドレッシング用小型ボトル
  • 詰め替え用フェイシャルオイル
  • レトルトパッケージ用高ガスバリア性ナイロンフィルム

食品品質保持関連の技術を開発している企業

  • 三菱ガス化学
  • パウダーテック
  • アイリス・ファインプロダクツ
  • 大江化学
  • フロイント産業
  • 日本化薬フードテクノ
  • 上野製薬
目次
Product Code: OT311

Abstract

Introduction to Report

This English language report covers the latest Japanese developments in the area of food freshness preservation and packaging technology. The report covers in detail products from more than 70 different companies including "Oxy-Catch" from Kyodo Printing, "Maxive" from Mitsubishi Gas Chemical Company and "CAS" from ABI. A brief introduction to the above 3 items is given below:

Kyodo Printing has announced the release of "Oxy-Catch" a new multi-layered packaging film with excellent oxygen absorbency characteristics designed to prevent the quality deterioration of the contents due to oxidation. The film absorbs almost all of the oxygen contained within a sealed package eliminating the need for the addition of a separate deoxidizing agent.

"Maxive" from Mitsubishi Gas Chemical Company is the first adhesive to be developed in Japan for use specifically for packaging that prevents the permeation of oxygen and other gasses. The new adhesive restricts the permeation of 1/100th the amount of oxygen compared to conventional epoxy based adhesives.

ABI, designer and manufacturer of freezing systems has developed Cells Alive System (CAS) - a revolutionary freezing system suitable for a wide range of food items including confectioneries, bread, boiled rice, processed foods, seafood and meat that minimizes damage. The system utilizes magnetic fields to vibrate water molecules in order to control crystallization during the freezing process. As water molecules remain in the same state, the cellular structure of the food item is not damaged during the freezing process, preserving the original color, texture and flavor of the food.

Data used in the compilation of the report has been obtained from Japanese trade journals, manufacturer press releases, interviews with manufacturers and other related organizations in addition to trade exhibitions and events, etc. The CD-ROM format report is amply illustrated with color photos. The report provides full contact details for each company.

According the "IT Market Report" published in April 2011 by the New York based news and information service Thomson Reuters, in the world food packaging sector, Japanese companies occupy all of the top 5 positions with regard of patents held. From the top these companies are: Dai Nippon Printing Co., Ltd., Toppan Printing Co., Ltd., Yoshino Kogyo Co., Ltd., Toyo Seikan Kaisha Ltd. And Fuji Seal International, INC. All of the above are packaging related companies. The number of patents held by the top 2 companies number in excess of 400, more than double the total amount held by the other 3 companies.

The large number of patents related to packaging technical development held by Japanese companies undoubtedly attests to the prominence of Japan in the field.

Table of Contents

A. INTRODUCTION TO REPORT

B. FOOD & BEVERAGE FRESSNESS PRESERVATION TECHNOLOGY & PACKAGING

  • 1. Oxidation suppressing packaging film
  • 2. Ozone sterilization system from Horix
  • 3. New high gas barrier plastic from Kuraray
  • 4. High function soybeans freshness -preserving packs
  • 5. Kikkoman use new cap for soy sauce range
  • 6. Tube type hospital food range
  • 7. Low cost fruit freshness preserving bags
  • 8. Low cost manual filling device
  • 9. Printable oxygen indicating ink
  • 10. Unique green tea beverage
  • 11. Special enzyme-based food freshness retaining bag
  • 12. Food freshness preservation "Himochi Bag"
  • 13. The world's smallest capacity tube to reduce oxygen permeation
  • 14. Pouch type container used for soy sauce
  • 15. The first adhesive to prevent the permeation of oxygen
  • 16. High-density polyethylene foam sheet for the packaging
  • 17. EM Balance Series to preserve the freshness of food
  • 18. Eco-friendly lunch container to prevent oxidation
  • 19. Reusable oxidation suppressing pack
  • 20. Oxygen absorber for pharmaceuticals.
  • 21. Food pack check valve with low work pressure.
  • 22. New standing fresh produce packs
  • 23. Food freshness preservation container that emits silver ions
  • 24. Home delivery haute cuisine from Maxim's
  • 25. Retort package shelf life extended 6-fold
  • 26. High-speed oxygen sensor for bottled beverages
  • 27. Produce freshness preserving film
  • 28. Natural freshness preserving powder
  • 29. Freshness preserving film from Wako Kasei
  • 30. Free oxygen absorber from Torishige
  • 31. Wafer type food freshness preserver
  • 32. Next generation freezing system from Mutumi
  • 33. Protective cool box air freighting fresh fig
  • 34. Vegetable freshness measuring device
  • 35. New sliced tuna preservation technology
  • 36. Hokuren and Moritetsu start storage experiment to keep fruits fresh
  • 37. 3-6 month fruit & vegetable preservation system
  • 38. Sea water slurry ice
  • 39. Freshness extending egg packaging technology
  • 40. Seawater sherbet ice maker
  • 41. Pathogenic bacteria attraction & eradication technology
  • 42. Cells Alive System (CAS) freezing system from ABI
  • 43. Overview of Foodreams technology and products
  • 44. K Pack uses electricity to sterilize small salad dressing pack
  • 45. Non-freezing vegetable freezer
  • 46. Frozen food use by date extending moisture extraction process
  • 47. Special freezing technology from Nara Coop Sangyo
  • 48. Mayekawa MFG System strengthens sake, preserves flavor
  • 49. High speed fruit beverage pasteurization
  • 50. Nabel continues developing egg grading systems
  • 51. Nimo Corp's Mukin Kun destroys pathogenic microorganisms, protects food
  • 52. Fantec Research Institute improves portable fruit quality tester for fish
  • 53. Nippon Suisan and others promote spread of saury overseas
  • 54. Professor of Kansai University finds use of food waste
  • 55. Mitsubishi Electric builds home refrigerator with supercooling technology
  • 56. Ido Reiki Kogyo develops rapid freezer
  • 57. Oxygen absorption film
  • 58. G-Polymer from NSCI Company
  • 59. "GX Film" from Toppan Printing
  • 60. BESELA with ultra oxygen barrier
  • 61. Apple freshness preserving case
  • 62. Room temperature cheese
  • 63. New high gas barrier nylon film from Mitsubishi
  • 64. Food vacuum packaging system
  • 65. Wood food tray
  • 66. Sushi Sheet
  • 67. 7 domestic wines to use plastic bottles
  • 68. New antibacterial & deodorizing cooling material
  • 69. New free-oxygen absorbing from Powderteck
  • 70. Home freezing / refrigerating kit
  • 71. "Flat" tube from Daiwa Can
  • 72. High gas barrier shock absorbing wrapping films
  • 73. Kewpie reduce size of dressing bottle
  • 74. Unique facial oil refill
  • 75. High gas barrier nylon film for retort packaging

C. FOOD QUALITY PRESERVING AGENTS

  • 76. Mitsubishi Gas Chemical Company Inc. (See 10-page photos in the study)
  • 77. Powdertech Co., Ltd.
  • 78. Iris Fine Products Co., Ltd.
  • 79. Ohe Chemicals Inc.
  • 80. Freund Co., Ltd.
  • 81. Nihon Kayaku Food Techno Co., Ltd.
  • 82. Ueno Fine Chemicals Industry
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